Mistä Among Us -videopelin menestys johtuu? - Äitiyden Ihme
 

Mistä Among Us -videopelin menestys johtuu?

Among Us -videopeli on tällä hetkellä hyvin suosittu lasten keskuudessa. Tiedätkö, mistä pelissä on kyse ja miksi se on menestynyt niin hyvin?
Mistä Among Us -videopelin menestys johtuu?
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Siinä missä aikaisempien sukupolvien lapset kerääntyivät pelaamaan Afrikan tähteä tai Monopolya, monet tämän päivän lapsista ja nuorista innostuvat enemmän videopeleistä. Yksi tämän hetken suosituimmista peleistä alakoululaisten keskuudessa on avaruusalukseen sijoittuva Among Us -moninpeli.

Mikä Among Us -videopelin idea on?

Among Us on avaruusalukseen sijoittuva moninpeli, jonka pelaamiseen tarvitaan 4-10 henkilöä. Kyseessä on verkkopeli, jota voi pelata omien läheisten tai vieraiden ihmisten kanssa. Pelin pelaamiseen tarvitaan ainoastaan internet-yhteys sekä älypuhelin, tabletti, tietokone tai Nintendo Switch. Tämä murhamysteeri sijoittuu siis ulkoavaruuteen. Suurin osa pelaajista on avaruusaluksen miehistöä ja 1-3 pelaajaa murhaajia. Pelaajien roolit valikoituvat sattumanvaraisesti pelin alussa, ja jokaisen pelaajan toiminta pelissä riippuu hänen omasta roolistaan.

Miehistön jäsenten tulee suorittaa määrätyt tehtävät mahdollisimman nopeasti ja selvittää, kuka tai ketkä ovat murhaajia. Murhaajien tehtävänä on murhata miehistön jäsenet yksi kerrallaan epäilyksiä herättämättä. Oleellinen osa peliä on yrittää ohjata kanssapelaajien epäilykset viattomiin ja päästä näin itse pälkähästä. Peli päättyy, kun miehistön jäsenet ovat saaneet suoritettua kaikki tehtävänsä tai saaneet selville murhaajien identiteetin tai murhaajat ovat murhanneet kaikki miehistön jäsenet.

Mistä Among Us -videopelin menestys johtuu?

Mistä Among Us -videopelin menestys johtuu?

Among Us -pelin idea on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen, ja yksittäinen peli on kohtalaisen lyhyt. Nämä tekijät saattavat osaltaan vaikuttaa siihen, miksi peli on niin suosittu lasten ja nuorten keskuudessa. Muita syitä suosiolle ovat muun muassa:

  • Pelin saama näkyvyys, jonka taustalla ovat erityisesti tietyt tubettajat ja sosiaalisen median vaikuttajat, jotka ovat pelanneet peliä omilla kanavillaan.
  • Pelin sääntöjen yksinkertaisuus, mikä takaa sen, että ne ovat opittavissa helposti ja nopeasti, eikä pelaaminen vaadi juurikaan aiempaa pelikokemusta.
  • Pelaamiseen ei vaadita muuta kuin internet-yhteys ja älypuhelin, tabletti tai tietokone.
  • Kyseessä on moninpeli, joka tuo ihmiset yhteen ja edistää yhteistyötaitoja. Pelaajien on kommunikoitava keskenään suorittaakseen tehtävät ja saadakseen selville, ketkä ovat murhaajia.
  • Peli perustuu strategiaan, oveluuteen ja harhauttamiseen, mikä tekee siitä hauskan ja mielenkiintoisen.

Among Us -videopelin hyödyt ja riskit

Parhaimmillaan Among Us -videopeli voi auttaa:

  • Parantamaan sosiaalisia taitoja ja viestintätaitoja
  • Oppimaan työskentelemään ryhmässä
  • Kehittämään strategista ajattelua

On kuitenkin tärkeää puhua myös tämän pelin riskeistä ja vaaroista, joista suurin on chat, jonka kautta pelaajat kommunikoivat pelin aikana. Jos lapsi pelaa tuntemattomien ihmisten kanssa, vanhempien on otettava huomioon, että lähes kuka tahansa voi sanoa lapselle mitä tahansa chatin kautta. Vaikka suurin osa pelaajista onkin rehellisiä ja keskustelee vain pelistä, riski sille, että yhden henkilön motiivit ovat väärät, on aina olemassa. Vanhempien onkin tärkeää keskustella lapsen kanssa chat-etiketistä ja yleisesti internetin vaaroista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barbabella, M. y Cernaz, S. G. (2015). La infancia y los videojuegos: un aporte desde la perspectiva de los niños. Diálogos Pedagógicos, 86-105.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.