Synnytyssanastoa - 10 sanaa, jotka jokaisen tulevan äidin on hyvä tuntea - Äitiyden Ihme
 

Synnytyssanastoa - 10 sanaa, jotka jokaisen tulevan äidin on hyvä tuntea

Synnytyssanastoa - 10 sanaa, jotka jokaisen tulevan äidin on hyvä tuntea

Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2019

Synnytys on naiselle ainutlaatuinen ja vertaansa vailla oleva kokemus. Vaikka kyseessä on kivulias ja epämukava toimenpide, on vauvan syntymäpäivä kuitenkin äidin elämän paras päivä. Tässä artikkelissa esittelemme synnytyssanastoa ja listaamme kymmenen sanaa, jotka jokaisen tulevan äidin on hyvä tuntea.

Synnytyksen aikana naisen on hyvin tärkeää pysyä rauhallisena ja luottavaisena, ja tätä edesauttaa se, että hän tietää, miten synnytys etenee ja tuntee synnytykseen liittyvää sanastoa. On monia naisia, jotka eivät synnytyksen hetkellä tunne hoitohenkilökunnan käyttämiä termejä. On hyvin helppoa hermostua, jos uusi terminologia hämmentää mieltä.

Tämän vuoksi haluammekin nyt jakaa perussynnytyssanastoa ja esitellä muutamia sanoja, joita kätilöt ja lääkärit käyttävät synnytyksen aikana.

Synnytyssanastoa – usein käytettyjä termejä

Epiduraali

Tämä on puudutuslääke, jota käytetään kivun hallintaan synnytyksen aikana avautumisvaiheessa. Epiduraali tarjoaa vankkumatonta helpotusta kehon alaosaan, kuitenkin sallimalla sen, että nainen pysyy tajuissaan synnytyksen aikana. Puudute vähentää kivun tunnetta alakehossa, mutta ei kuitenkaan poista tuntemuksia täysin.

Epiduraali annetaan katetrin avulla, joka on hyvin ohut, ontto ja joustava putki. Tämä putki asetetaan epiduraalitilaan, joka on selkäydintilaa ympäröivä tila luisen selkäydinkanavan sisäpuolella. Epiduraali on yleisin kipulääke synnytyksen aikana.

Sektio

Tulevan äidin on hyvä tuntea synnytyssanastoa ennen synnytyskokemusta

Tämä on kirurginen operaatio, jonka avulla lapsi otetaan pois äidin kohdusta. Jos äidillä ilmenee ongelmia alatiesynnytyksen kanssa, saatetaan tehdä sektio – tämä on kuitenkin viimeinen vaihtoehto, johon lääkäri turvautuu, jotta vauva saadaan maailmaan. Sektio suoritetaan tekemällä viilto naisen alavatsaan ja kohdun alaosaan.

On monia syitä, miksi naiselle joudutaan tekemään sektio, mutta päätös on riippuvainen hoitavasta lääkäristä. Synnytyksessä saattaa ilmetä komplikaatioita, joko lapsen tai äidin kohdalla. Yleisimmät komplikaatiot johtuvat sikiön epätavallisesta asennosta kohdussa tai sikiön kehityksellisistä ongelmista.

Äidin kannalta pääasiallisimmat sektion aiheuttajat liittyvät äidin terveyteen, ja näitä tekijöitä voivat olla esimerkiksi kohdun myoomat tai genitaaliherpes. Äidin mahdollinen vakava sairaus, kuten sydänsairaus tai raskausmyrkytys voi olla syynä sektion suorittamiselle.

Supistukset

Supistukset ovat kohdun tahattomia ja jaksoittain ilmeneviä rentoutumisen ja jännittämisen liikkeitä. Kohtu tuottaa näitä liikkeitä valmistaakseen itseään synnytysprosessiin. Myös raskauden aikana voi ilmetä lievempiä supistuksia, mutta niistä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä ne ovat normaaleja.

Kohtu supistelee aktiivisen synnytyksen aikana. Ne vaihtelevat ja alkavat muodostua säännöllisiksi alkaen lievistä supistuksista muuttuen voimakkaiksi ja lopulta kivuliaiksi supistuksiksi.

Napanuora

Synnytyssanastoa - 10 sanaa, jotka jokaisen tulevan äidin on hyvä tuntea

Tämä nuora yhdistää istukan ja vauvan navan. Sen funktio on kuljettaa välttämätöntä verta ja ravintoaineita äidiltä lapselle. Myös ruoka kulkeutuu napanuoraa pitkin koko raskauden ajan, aina synnytykseen saakka. Vauvan synnyttyä napanuora leikataan, ja istukka syntyy jälkeisvaiheessa. Istukkaa voidaan käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Istukan kautta vauva saa ravintonsa yhdeksän kuukauden ajan napanuoran välityksellä. Yleensä istukka irtoaa kohdun seinästä synnytyksen jälkeen. Jos istukka irtoaa ennenaikaisesti, voi se aiheuttaa komplikaatioita ennen synnytystä.

Pihdit

Pihdit ovat instrumentti, jonka avulla lääkäri auttaa lapsen maailmaan alatiesynnytyksessä. Ne auttavat vauvaa kulkemaan synnytyskanavan läpi niin, että lapsi pääsee syntymään. Pihtien avulla lääkäri auttaa vauvan pään ulos tulemisessa. Tämän jälkeen äiti ponnistaa vauvan ulos kohdustaan.

Lapsivesi

Lapsivesi on kellertävää nestettä, joka ympäröi sikiötä kohdussa. Se suojelee vauvaa mahdollisilta ulkosilta vammoilta, sekä auttaa ylläpitämään sopivaa lämpötilaa kohdussa. Se myös sallii vauvan liikkua kohdussa vaivattomasti, jolloin lapsen keuhkot ja lihakset kehittyvät.

Raskausmyrkytys

Tämä on raskaana olevan naisen sairaus. Siihen lukeutuu useita vaivoja, kuten korkeaa verenpainetta sekä liiallista painonnousua. Se on yksi vakavimmista raskaudenaikaisista komplikaatioista, ja siihen sairastuu 5% raskaana olevista naisista.

Ennenaikainen kalvojen puhkeaminen

Tässä on kyse siitä, että sikiöpussi rikkoontuu ennen kuin synnytys on alkanut. Tähän liittyy usein myös istukan ennenaikaista irtoamista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.