Istukan irtoaminen ennenaikaisesti
Istukan irtoaminen ennenaikaisesti on vakava raskaudenaikainen tila, jossa istukka irtoaa kohdun seinämästä ennen vauvan syntymää. Tila paitsi aiheuttaa äidille emättimen verenvuotoa ja kivuliasta kohdun supistelua, myös heikentää istukan toimintaa ja vaikuttaa näin sikiön hapen ja ravintoaineiden saantiin.
Vain noin 1 % raskaana olevista naisista kokee tämän komplikaation raskauden aikana. Heistä monien kohdalla istukka irtoaa kohdun seinämästä vain osittain. Noin kolmasosa raskauden viimeisen kolmanneksen aikaisista vuodoista johtuu istukan tai sen osan irtoamisesta.
Hoitona on yleensä keisarileikkaus ja äidin verenvuotosokin hoito. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukkaa on irronnut, eikä sikiö kärsi hapenpuutteen oireista, voidaan tilannetta ja äidin ja lapsen vointia jäädä seuraamaan.
Istukan irtoaminen ennenaikaisesti raskauden aikana
Ensimmäisenä on tärkeä selvittää, mikä istukka on ja mitkä ovat sen tehtävät. Istukka on eräänlainen pussi, joka on kiinnittyneenä kohtuun. Se on elin, johon napanuora kiinnittyy sikiön kehittyessä kohdussa, ja sen tärkein tehtävä on kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle sekä kuona-aineita vastakkaiseen suuntaan.
Istukka myös tuottaa hormoneja, kuten progesteronia, estrogeenia ja koriongonadotropiinia, jotka tukevat raskautta. Istukka on kiinnittyneenä kohtuun useiden verisuonten välityksellä. Istukan irrotessa kohtu alkaa vuotaa verta. Verenvuodon ohessa esiintyy myös kipua johtuen kyseisten verisuonten repeämisestä.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen luokittelu
Istukan ennenaikainen irtoaminen voidaan synnytysopin mukaan jakaa kolmeen luokkaan.
Luokka 1, eli kevyt irtoaminen
Luokan 1 ennenaikainen istukan irtoaminen ei aiheuta lainkaan emättimen verenvuotoa tai vuoto on vähäistä. Supistuksia ei ole välttämättä lainkana. Tämän asteinen istukan irtoaminen ei aiheuta sikiölle välitöntä hengenvaaraa, mutta lääkäri tulee suosittelemaan tilan seuraamista ja lepoa.
Luokka 2, eli kohtuullinen irtoaminen
Kun raskaana oleva nainen kokee luokan 2 istukan ennenaikaisen irtoamisen, oireet ovat voimakkaampia ja esiintyy runsasta verenvuotoa ja supistuksia. Oireet alkavat vaikuttaa myös vauvan terveyteen muuttamalla tämän sydämen sykettä.
Luokka 3, eli vakava irtoaminen
Luokan 3 irtoaminen tarkoittaa istukan kokonaan irtoamista, jonka vuoksi raskaana oleva nainen joutuu hätäsektioon välittömästi. Koska äiti menettää runsaasti verta, hän saa todennäköisesti verensiirron. On lääkärin päätettävissä, tarvitseeko naisen kohtu poistaa.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen riskitekijät
Istukan ennenaikaisen irtoamisen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta se tiedetään, että aiempi istukan irtoaminen tai etinen istukka lisää istukan irtoamisvaaraa jopa kymmenkertaisesti. Seuraavat tekijät voivat altistaa istukan ennenaikaiselle irtoamiselle:
- Aikaisemmat ennenaikaiset istukan irtoamiset
- Etinen istukka
- Vatsaan kohdistunut vamma
- Aikaisemmin suoritettu kohdun kaavinta
- Tupakointi
- Monisikiöraskaus
- Diabetes
- Pre-eklampsia
- Raskaus yli 35-vuotiaana
- Kohdun tulehdus
- Keskimääräistä suurempi määrä lapsivettä
- Alkoholin ja huumausaineiden käyttö
Istukka on kiinnittyneenä kohtuun useiden verisuonten välityksellä. Istukan irrotessa kohtu alkaa vuotaa verta. Verenvuodon ohessa esiintyy myös kipua johtuen kyseisten verisuonten repeämisestä.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen seuraukset äidin keholle
Istukan ennenaikainen irtoaminen aiheuttaa ongelmia äidin veren hyytymiseen ja heikkoutta suuren verenhukan vuoksi. Tämä voi johtaa verensiirtoon ja munuaisten tai sydämen toiminnan häiriöön. Vakavammissa tapauksissa naiselta joudutaan poistamaan kohtu.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen seuraukset sikiölle
Istukan irtoaminen saattaa aiheuttaa sikiölle happivajausta, kohonnutta sydämen sykettä, ennenaikaisen syntymisen sekä heikentynyttä kasvua ravintoaineiden puutoksesta johtuen.
Pidä mielessä, että istukan irtoaminen tapahtuu useimmiten sattumanvaraisesti. Voit kuitenkin pienentää sen riskiä elämällä terveellisesti koko raskausajan sekä käymällä tarvittavissa raskaudenaikaisissa tutkimuksissa.