Onko sektio helppo tapa synnyttää? - Äitiyden Ihme
 

Onko sektio helppo tapa synnyttää?

Onko sektio helppo tapa synnyttää?

Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2019

Monet uskovat, että sektio, eli keisarileikkaus, on helppo tapa synnyttää, ja joidenkin naisten mielestä sektiolla synnyttäneet ovat jollain tapaa huonompia äitejä kuin luonnollisesti synnyttäneet. On epäselvää, mistä tällainen ajattelu juontaa juurensa, mutta varmaa on se, että tämä ajatus ei voisi olla kauempana totuudesta.

Onko sektio helppo tapa synnyttää?

Joissakin olosuhteissa sektio on alatiesynnytystä turvallisempi vaihtoehto. Näin on silloin, kun alatiesynnytykseen liittyy suurentunut komplikaatioiden riski tai jos synnytyksen aikana esiintyy komplikaatioita, joiden vuoksi synnytystä ei voida saattaa loppuun turvallisesti.

Monissa tapauksissa äiti ei tiedä etukäteen, että hänen lapsensa syntyy sektiolla, ja äiti voi tuntea paljon pelkoa ja kipua. Niin henkinen kuin fyysinenkin kärsimys kasvaa minuutti minuutilta, sillä kukaan ei ole helpottunut kuullessaan joutuvansa keisarileikkaukseen. Ei ole helppoa kuulla nämä sanat ja odottaa tuntien ajan kivusta kärsien sairaalasängyssä maaten. Se voi kuitenkin olla tämän toimenpiteen helpoin osuus, sillä leikkaushuoneeseen kävely tulee olemaan vaikeaa.

Valitettavasti sektion avulla synnyttäviä naisia kritisoidaan usein siitä, että he ovat valinneet helpon tien. Jotkut ihmiset jopa uskovat, että alatiesynnytys kyllä onnistuisi ja keisarileikkauksen valitseminen on vain mukavuudenhalua. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa.

Sektiolla synnyttäminen ei tee kenestäkään huonoa äitiä

Jostain syystä monet ihmiset – jopa naiset – kritisoivat keisarileikkauksella synnyttäneitä naisia. Kritisoijat saattavat ajatella, että sektio on helppo tapa synnyttää, ja että keisarinleikkaus valitaan, jotta vältytään luonnollisen synnytyksen aiheuttamilta peloilta ja komplikaatioilta.

Sektiolla synnyttäneiden naisten väheksyminen on pikkumaista ja epäreilua. Jotkut ajattelevat alatiesynnytyksen läpikäyneen naisen olevan jollain tapaa parempi äiti. Näin ei kuitenkaan ole, sillä se, että sektio on helppo tapa synnyttää, on harhaluulo.

Keisarileikkauksen riskit voivat olla pelottavia ja monimutkaisia. Kukapa ei haluaisi stressitöntä ja huoletonta synnytystä, mutta asia ei valitettavasti ole aina äidistä kiinni.

Sektiosta palautuminen kestää kauan

Keisarileikkauksesta palautuminen on hitaampaa kuin alatiesynnytyksestä palautuminen. Kumppanin ja muiden läheisten apu on välttämätöntä jopa viikkojen ajan, jotta äiti pystyy pitämään huolta vauvasta. Sängystä ylös nouseminen, yskiminen, nauraminen ja aivastaminen ovat kaikki kivuliaita toimia sektion jälkeen.

Kaikki äidit eivät aavista, että sektion jälkeen moni kehon osa on hyvin kipeä. On yleistä, että vatsaan kertyy ilmaa, mikä johtuu siitä, että suolisto ei ole keisarileikkauksen jälkeen yhtä aktiivinen kuin normaalisti. Jos ongelma vaivaa sinua, on hyvä ajatus nousta ylös ja pysyä liikkeessä.

Kun pysyt liikkeessä rasittamatta itseäsi liikaa, ehkäiset myös verihyytymien muodostumista. Olon tunteminen turvonneeksi ja araksi on normaalia muutaman ensimmäisen päivän aikana. Hyvä kotihoito on paras tapa toipua sektiosta.

Säännöllinen virtsaaminen on tärkeää, jotta virtsarakko ei paina haavaa. Tikkien poiston ajankohta on tapauskohtainen. Se voi tapahtua jo muutama päivä toimenpiteen jälkeen, mutta jos haava tarvitsee enemmän aikaa parantuakseen, lääkäri siirtää toimenpidettä eteenpäin.

Soita lääkärillesi seuraavissa tapauksissa:

  • Jos kipu yltyy
  • Jos sinulle nousee kuume
  • Jos tunnet kipua tai polttelua virtsatessasi
  • Jos haavan alue on turvonnut tai punainen

Keisarileikkauksen jälkeen olisi mukavaa maata ja levätä, mutta haavan nopean paranemisen kannalta on tärkeä pysyä liikkeessä. Kuten mainitsimme, käveleminen auttaa myös estämään verihyytymien syntymistä.

Älä kuitenkaan liiku liikaa tai liian kovalla tempolla, vaan palaudu sektiosta kävelemällä vähän kerrallaan. Rajoita fyysistä aktiivisuuttasi, kunnes lääkäri antaa sinulle luvan liikkua enemmän.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.