Mikä on raskauden jälkeinen raskausmyrkytys? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on raskauden jälkeinen raskausmyrkytys?

Mikä on raskauden jälkeinen raskausmyrkytys?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden jälkeinen raskausmyrkytys on kohtalaisen harvinainen vaiva, mutta jokaisen odottavan äidin on hyvä tuntea sen oireet ja ehkäisevät toimenpiteet. Oireet voivat ilmestyä välittömästi synnytyksen jälkeen ja jatkua 1-3 kuukautta. Aivan kuten raskauden aikainenkin raskausmyrkytys eli pre-eklampia, myös raskauden jälkeinen raskausmyrkytys liittyy verenpaineoireistoon. Sairaus vaatii välitöntä hoitoa sydämeen ja verisuoniin kohdistuvien komplikaatioiden välttämiseksi. Pahimmillaan raskauden jälkeinen raskausmyrkytys aiheuttaa vahinkoa verisuonille ja laskimoille ja johtaa pitkäaikaisiin sydänongelmiin.

“On tavallista, että naisen verenpaine on koholla ensimmäisten synnytyksen jälkeisten 3-6 päivän aikana, jolloin hän on jo tavallisesti kotiutunut synnytyslaitokselta. Merkittävä lisääntynyt paine valtimoissa voi olla vaarallista – esimerkiksi aiheuttamalla aivohalvauksen. Tämän sairauden ehkäisemisestä ja hoidosta on kuitenkin saatavilla vain vähän tietoa.”

– Guillermo Hernández, Ernesto Deloya, Jenner Martínez, Manuel Lomelí

Raskauden jälkeinen raskausmyrkytys ja sen oireet

Raskauden jälkeinen raskausmyrkytys on tila, jossa potilaalla on korkea verenpaine
 • Laskimopaine nousee äkillisesti. Korkealla verenpaineella tarkoitetaan korkeampia lukemia kuin 140/90.
 • Liiallinen määrä proteiinia virtsassa.
 • Äkillinen ja väliaikainen näkökyvyn menetys. Potilas voi kokea myös valoherkkyyttä, heikkoutta, väsymystä ja tajunnan tilan muutoksia.
 • Äkillinen ja huomattava painonnousu. Potilaan paino voi nousta 0,5-2 kiloa viikossa, vaikka tämä noudattaisi terveellistä ruokavaliota. Voi ilmetä myös pahoinvointia ja oksentelua.
 • Raajojen ja kasvojen turvonneisuus.
 • Vatsakivut.
 • Kivulias hengitys.

Raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen aiheuttajat

Lääkärit ja asiantuntijat eivät vielä ole päässeet yhteisymmärrykseen raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen varsinaisesta aiheuttajasta. Mahdollisin selitys tälle sairaudelle on se, että nainen, joka kärsii – mahdollisesti tietämättään – raskauden aikaisesta raskausmyrkytyksestä, saa myös raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen. Sairaus voi ilmetä myös sellaisella henkilöllä, jonka suvussa esiintyy raskauden jälkeistä raskausmyrkytystä.

Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi:

 • Verenpaineen nousu 19. raskausviikon jälkeen
 • Odottajan alle 20 vuoden tai yli 40 vuoden ikä
 • Ylipaino tai liikalihavuus
 • Monisikiöraskaus
Raskauden jälkeinen raskausmyrkytys voidaan todeta verikokeista ja virtsatestistä

Raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen komplikaatiot ja riskitekijät

 • Tämän sairauden oireet ovat samankaltaisia kuin raskaudenaikaisessa raskausmyrkytyksessä. Yksi suuri eroavaisuus on kuitenkin se, että raskauden jälkeinen raskausmyrkytys voi aiheuttaa kouristuksia ja vakavia vammoja elintärkeille elimille, kuten aivoille ja munuaisille. Pahimmassa tapauksessa raskauden jälkeinen raskausmyrkytys voi aiheuttaa tajuttomuuden ja jopa kuoleman.
 • Tämän sairauden aikana voi ilmetä samanaikaisesti kaksi vakavaa terveydellistä ongelmaa, nimittäin laskimoveritulppa ja keuhkoveritulppa. Potilas kärsii tällöin hengitysvaikeuksista, rintakivusta ja kuumeesta ja on kykenemätön elämään normaalia elämää.
 • Tämä sairaus vaikuttaa radikaalisti hengityselimistöön. Nestettä kerääntyy keuhkojen kudoksiin ja onteloihin. Tunnusmerkkinä on veren yskiminen, ahdistuneisuus, lisääntynyt hikoilu sekä sisään- ja uloshengittämisen vaikeudet.

Raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen diagnoosi ja hoito

 • Verikokeet. Verikokeilla selvitetään, toimivatko maksa ja munuaiset kunnolla ja onko verihiutaleiden määrä normaali. Verihiutaleet säätelevät veren hyytymistä, ja ovat näin elintärkeässä roolissa tilanteessa, jossa ilmenee verenvuotoa.
 • Virtsatestit. Virtsatestillä selvitetään, onko virtsassa liikaa proteiinia. On hälyttävä merkki, jos virtsa sisältää proteiinia 300 mg tai enemmän.

Yleensä raskauden jälkeisen raskausmyrkytyksen hoitaminen vaatii lääkitystä. Hoidon tavoitteena on kouristusten estäminen, verenpaineen laskeminen ja virtsayhdisteiden normalisoiminen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.