Onko matkustaminen raskauden aikana turvallista? - Äitiyden Ihme
 

Onko matkustaminen raskauden aikana turvallista?

Onko matkustaminen raskauden aikana turvallista?

Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2021

Moni odottava äiti pohtii, onko matkustaminen raskauden aikana turvallista hänelle itselleen ja kasvavalle sikiölle. Jotta matka olisi riskitön, ja siitä voisi nauttia, tulee tiettyjä asioita ottaa huomioon. Tarvittavat varotoimenpiteet riippuvat raskauden etenemisestä, äidin terveydentilasta ja käytetystä kulkuvälineestä. Jos raskauden aikainen matkustaminen askarruttaa, kannattaa aina keskustella neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.

Matkustaminen raskauden aikana

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ei ole suositeltavaa tehdä pitkiä matkoja, oli kyse mistä kulkuvälineestä tahansa. Syynä tähän on se, että tässä vaiheessa raskautta on suurin riski keskenmenolle. Keskenmeno ei ole suoraan yhteydessä raskaudenaikaiseen matkustamiseen. On kuitenkin aina tärkeintä ottaa varman päälle, ja suojella niin itseään kuin vauvaakin.

Toinen syy on se, että ensimmäisellä kolmanneksella raskauden aiheuttamat oireet ovat voimakkaimmillaan. Pahoinvointi, oksentaminen ja yleinen epämiellyttävä olo tekevät mistä tahansa matkasta epämukavan.

Raskauden toinen kolmannes

Jos sinun pitää matkustaa raskauden aikana, raskauden toinen kolmannes on oikea aika siihen. Ensimmäisen kolmanneksen aikaiset epämiellyttävät raskausoireet ovat hellittäneet, sekä keskenmenon riski on myös huomattavasti alentunut. Jos lasket raskauden kestoa viikoissa, toiseen kolmannekseen lasketaan raskausviikot 13-27. Jos taas lasket sitä kuukausissa, kyseessä on kuukaudet 4-6.

Ollessasi raskauden toisella kolmanneksella, vatsa ei ole vielä kasvanut paljoa. Siitä syystä matkustaminen voi sujua melko mukavasti. On kuitenkin tärkeää keskustella gynekologisi kanssa, ennen kuin lyöt matkasuunnitelmia lukkoon.

Onko matkustaminen raskauden aikana turvallista?

Raskauden kolmas kolmannes

Tässä vaiheessa raskautta olet jo saanut hieman lisää painoa sekä ketteryytesi on saattanut heikentyä. Puhumattakaan siitä, kuinka väsynyt saatat olla. Näistä syistä ei ole hyvä idea lähteä pidemmälle matkalle, jolloin et voi seistä, venytellä tai kävellä. Tässä vaiheessa raskautta lapsen ennenaikainen syntyminenkin on jo mahdollista. On siis hyvä rajata matkat lyhyihin reissuihin tässä raskauden vaiheessa.

On tärkeää myös pitää mukana jonkinlaista todistetta sairaushistoriasta hätätapauksen varalta. Vältä myös matkustamista sellaiseen määränpäähän, johon ambulanssin ja ensihoidon on vaikeaa päästä.

Mikä kulkuväline sopii parhaiten raskaana olevalle?

Lentokone

Lentokoneella matkustamista raskauden aikana koskee monenlaisia myyttejä. Jotkut uskovat, että lentokoneella matkustaminen aiheuttaa keskenmenon tai lapsen ennenaikaisen syntymän, mutta näin ei kuitenkaan ole. Lentokone on hyvin kontrolloitu tila. Siellä ei esiinny ongelmia ilmanpaineen, lämpötilan tai hapen suhteen.

Raskaana olevan naisen olisi hyvä valita istumapaikka käytävän vierestä, jotta pääsee säännöllisesti kävelemään ja venyttelemään. Raskaana oleva nainen ei saa enää lentää ollessaan yli 36 raskausviikon.

Auto

Tämä on loistava matkustusmuoto raskaana olevalle, sillä autolla matkustaessa voi tehdä niin monta pysähdystä kuin on tarpeen. Raskaana olevan naisen tulisi pysähtyä venyttelemään vähintään kahden tunnin välein. On myös tärkeää päästä vessaan aina kun on tarve, sillä virtsanpidättely voi olla haitallista raskauden aikana. Lisäksi turvavyö tulee muistaa aina asettaa vatsan alapuolelle.

Raskaana oleva nainen ei saisi ajaa autolla enää 32. raskausviikon jälkeen. Tästä eteenpäin auton ohjaaminen voi muuttua epämukavaksi. On siis paras vältellä riskejä ja pysyä kaukana ratista raskauden viimeisinä viikkoina.

Linja-auto

Linja-autolla matkustaminen raskaana ollessa ei ole hyvä idea. Monesti ei ole mahdollista nousta ylös jaloittelemaan ja venyttelemään, mikä on ongelmallista. Jos linja-autolla matkustaminen on välttämätöntä, varmista että linja-autossa on WC, jota voi käyttää ajon aikana.

Onko matkustaminen raskauden aikana turvallista?

Laiva

Risteilyaluksella matkustamisen yleinen ongelma raskaana olevalle naiselle on merenkäynnin aiheuttama pahoinvointi. Myös laivalla tarjottavan ruuan laatu tulisi tarkastaa, jotta ruokamyrkytykseltä vältyttäisiin, sillä hoitomahdollisuudet ovat laivalla rajoittuneet. Hätätapauksen sattuessa on hyvin vaikeaa saada apua risteilyalukselle. Jokainen nainen puntaroi riskit itse.

Juna

Juna on hyvä vaihtoehto matkustamiseen, ja etenkin pikajunat, sillä matkustaminen niissä on hyvin tasaista. Junissa on myös hyvin tilaa jaloitella, sekä niissä on runsaasti WC-tiloja.

Minne raskauden aikana voi matkustaa?

Matkakohteen valintaa on tärkeää arvioida ollessaan raskaana. On tärkeää pohtia, kuinka pitkälle voi matkustaa suhteessa siihen, kuinka pitkällä raskaus on. Pitää myös ottaa huomioon matkakohteen olosuhteet.

On tärkeää välttää matkakohteita, joissa esiintyy runsaasti malariaa, denguekuumetta, sikainfluenssaa tai muita epidemioita. Raskaana oleva nainen ei saa ottaa mitään rokotteita ilman, että keskustelee asiasta gynekologin tai synnytyslääkärin kanssa. Monet rokotteet eivät ole turvallisia raskauden aikana otettavaksi.

Muita suosituksia raskaudenaikaiseen matkustamiseen

Mihin sitten haluatkin matkustaa, on yleisiä suosituksia, joita kannattaa noudattaa raskaana ollessa suojellaksesi terveyttäsi. Nämä suositukset ovat helppoja ja tärkeitä noudattaa:

  • Ota mukaan vettä. Matkan aikana on tärkeää pysyä nesteytettynä.
  • Pukeudu mukavasti. Vältä vaatetusta, joka haittaa verenkiertoa.
  • Älä jätä aterioita välistä. Raskaana olevan naisen tulisi kantaa mukanaan evästä sekä välttää pitkiä aikoja ilman ruokaa.
  • Kävele. Matkustusolosuhteiden tulisi sallia jalkojen venyttelemisen, jotta verenkierto toimii normaalisti.

Oli tilanne mikä tahansa, muista aina keskustella lääkärisi kanssa ennen matkasuunnitelmien tekoa. Jokainen raskaus on erilainen, joten vain lääkäri pystyy kertoa, onko matkustaminen raskauden aikana turvallista juuri sinulle ja lapsellesi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.