Näitä 8 ruokaa raskaana olevien ei tule syödä - Äitiyden Ihme
 

Näitä 8 ruokaa raskaana olevien ei tule syödä

Näitä 8 ruokaa raskaana olevien ei tule syödä

Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2020

Tiesitkö, että raskaana olevien naisten tulisi välttää eräitä ruokia? Nyt annamme listan tällaisista odottaville äideille haitallisista ruoista. Joitakin ruokia ei kannata syödä raskaana ollessa siksi, että ne voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Joissakin sen  sijaan on mahdollisesti bakteereja, kemikaalituotteita tai loisia, jotka voivat olla vahingoksi vauvalle.

Vaikka ruoanhimot ovat hyvin tavallisia raskauden aikana hormonaalisten muutosten vuoksi, on tärkeää pitää yllä tasapainoista ruokavaliota. Tämä tarkoittaa myös niiden ruokien välttämistä, jotka voivat olla haitaksi.

Näitä 8 ruokaa raskaana olevien ei tule syödä

1. Elohopeaa sisältävä kala

Tulee välttää sellaisen kalan syöntiä, jossa on elohopeaa. Elohopea liittyy aivovaurioon, ja se vaikuttaa myös aivojen kehittymiseen vauvoilla.

Voit syödä muun tyyppistä kalaa, kuten lohta tai turskaa. Nämä lajit edistävät vauvan sydämen ja aivojen kehitystä.

2. Raa’at tai vähän keitetyt kananmunat

Raaka kananmuna sisältää haitallista bakteeria nimeltään salmonella, ja tämä voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joka vaikuttaa ihmisen vastustuskykyyn.

Vain vähän keitettyjen kananmunien syönti, tai raakojen, voi aiheuttaa ripulia, oksentelua, päänsärkyä, vatsakipuja ja korkeaa kuumetta.

raskaus ja ruoka

3. Valmislihat

Yritä välttää näitäkin, eli makkaroita, leikkeleitä ja hotdogeja.

Ne sisältävät bakteeria niemeltään listeria, joka voi helposti päästä äidistä lapseen istukan kautta ja aiheuttaa vakavia ongelmia.

4. Pastöroimaton maito

Ei ole hyvä juoda pastöroimatonta maitoa raskauden aikana, sillä se ei tuo kehoon mitään ravinteita.

Siitä valmistetuut tuotteet, kuten pehmeät juustot, voivat aiheuttaa ruoasta tulevia sairauksia.

Pastöroimaton maito myös sisältää haitallista bakteereja, kuten salmonellaa ja listeriaa.

5. Tee ja yrtit

Vältä vihreän teen juontia. Ei ole riittävästi todistetta sen turvallisuudesta ja siitä, kuinka se voi vaikuttaa vauvaan.

Yrtit, joita teen valmistuksessa käytetään, voivat olla haitaksi sekä äidille että vauvalle. Lisäksi pidä mielessä, että jotkut yrtit, kuten ephedra, ovat kohdun toimintaa stimuloivia.

6. Purkkiruoat

Säilötyt tuotteet, kuten purkkihedelmät ja -kasvikset sekä virvoitusjuomat, ovat kaikki haitaksi vauvalle.

Purkkien sisäpeite sisältää bisfenoli-A:ta. Tämä on myrkyllinen aine, joka voi vaikuttaa sikiön umpierityksen toimintaan.

Purkkiruoat on myös yhdistetty syöpään, hedelmättömyyteen ja sydämen ongelmiin. Tämän tyypin tuotteet voivat myös pitää sisällään haitallisia bakteereja, sillä ne ovat kaupan hyllyllä pitkään.

7. Sokeriset ruoat

Raskaana olevien ei tulis syödä ruokia, joissa on runsaasti sokeria. Sokeri pahentaa raskauden aikaista epämukavuutta, ja sillä on haitallisia vaikutuksia sekä vauvaan että äitiin.

Jos olet koukussa sokeriin, on myös terveellisempiä ja ravitsevampia vaihtoehtoja, kuten taatelit, aprikoosi, päärynä ja gripppi.

8. Liika kofeiini

Suuri määrä kofeiinia voi lisätä mahdollisuutta keskenmenosta ja ennenaikaisesta syntymästä.

Kofeiinin saannin tulisi olla maksimissa 200 mg päivässä. Pidä mielessä, että tee, suklaa ja energiajuomat sisältävät myöskin kofeiinia.

ruoat ja raskaus

Ruokamyrkytys

Tämä on riski sikiölle. Pahimmissa tapauksissa se aiheuttaa keskenmenon.

On monia erilaisia syitä ruokamyrkytykseen, ja riski riippuu siitä, minkä tyyppinen ruokamyrkytys on kyseessä.

Tartunnan saanut sikiö voi kärsiä terveysongelmista syntymän jälkeen, joihin kuuluvat ripuli, kuume ja harvinaisissa tapauksissa aivokalvontulehdus.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että useimmissa tapauksissa, joissa raskaana oleva nainen kärsii ruokamyrkytyksestä, vauvalle ei koidu haittaa.

Kuinka välttää ruokamyrkytystä raskauden aikana?

Raskaana ollessa kannattaisi olla erityisen tarkkana niiden tuotteiden kanssa, joita ruokavalioosi otat, jotta tätä riskiä voitaisiin välttää.

Käsien peseminen on suositeltua ennen ruokien valmistusta. On myös tärkeää pestä hedelmät ja kasvikset, joita käytät ruoanlaitossa.

Pidä kaikki pinnat ja välineet puhtaina.

Tulisiko mennä lääkäriin, jos ruokamyrkytys kuitenkin tulee?

Yleisesti ottaen ruokamyrkytys ei vaadi sairaalahoitoa. Tästä huolimatta – aivan kuten missä muussa tahansa terveysongelmassa raskauden aikana – on aina hyvä käydä lääkärin luona.

Muista, että merkit vakavasta tartunnasta ovat flunssan oireiden kaltaisia, minkä lisäksi vatsa on sekaisin.

Jos sinulla on ruokamyrkytys, kaikkein tärkeintä on pitää keho kosteutettuna. On myös syytä levätä, jotta voisit keskittyä toipumiseen.

Viimeiseksi se, että on tärkeää olla valikoiva ja varovainen ruoan suhteen raskauden aikana, sillä ruokavaliosi tulee määrittämään sitä, kuinka hyvä vauvasi terveys on.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Knutsen HK., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
  • Preubel K., Milde-Busch A., Schmich P., Wetzstein M., Stark K., Werber D., Risk factors for sporadic non pregnancy associated listeriosis in Germany – immunocompromised patients and frequently consumed ready to eat products. PLoS One, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.