Levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana
 

Levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana

Levottomat jalat -oireyhtymä voi ilmaantua raskauden viimeisellä kolmanneksella. Lue sen oireista ja hoidosta täältä.
Levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 10 kesäkuuta, 2023

Levottomat jalat -oireyhtymä on yksi raskausajan monista mahdollisista vaivoista, erityisesti viimeisen kolmanneksen aikana. Vaivaa ei kuitenkaan esiinny ainoastaan raskaana olevilla naisilla, vaan kaikilla ja kaikenikäisillä ihmisillä. Oireet vaikuttavat haitallisesti henkilön unen laatuun. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää levottomat jalat -oireyhtymästä raskauden aikana.

Mikä on levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana?

Espanjalaissairaalan tekemän tutkimuksen mukaan levottomat jalat -oireyhtymän esiintyvyys on raskaana olevilla naisilla 12–20 %, yleisväestössä 5–12 %.

Vaivaa ilmenee yleensä viimeisellä raskauskolmanneksella, ja se aiheuttaa kihelmöintiä tai polttelua alaraajoissa. Usein henkilöllä on voimakas tarve liikutella jalkojaan, ja koska oireita esiintyy pääasiassa yöaikaan, nukahtaminen voi olla vaikeaa.

Raskaana oleva nainen, joka ei pysty nukkumaan.
Levottomat jalat -oireyhtymästä kärsivien ihmisten suurin riesa on unettomuus. Myös väsymystä, ärtyneisyyttä ja mielialanvaihteluja voi ilmaantua.

Levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana: syyt

Vaikka oireyhtymää on tutkittu perusteellisesti, sen syistä ollaan edelleen epävarmoja. Selvyyttä on saatu sen kahdesta muodosta:

  1. Krooninen: Levottomat jalat -oireyhtymä liittyy geneettiseen tekijään.
  2. Sekundaarinen: Ilmenee, kun henkilöllä on alhaiset rauta-arvot.

Raskaana olevien naisten kohdalla oireyhtymä voi johtua hormonaalisista muutoksista tai vauvan kasvusta. Tämä aiheuttaa lantion alueella muutoksia, jotka johtavat epämukavuuteen. Useimmissa tapauksissa vaiva katoaa synnytyksen jälkeen.

Oireet

Vaivan tunnusomaisia oireita ovat polttelu ja kihelmöinti jaloissa, erityisesti nilkoissa. Niitä esiintyy yleensä levossa. Muita vaivasta kärsivien ihmisten raportoimia oireita ovat:

  • Kutina
  • Levottomuus ja sisäinen hermostuneisuus
  • Sisäinen kuumuuden ja kylmyyden tunne, ikään kuin hämähäkkejä tai matoja ryömisi ympäriinsä
  • Pistely
  • Sähkövirtaa muistuttava tunne
Raskaana oleva nainen meditoi.
Aktiviteetit, jotka vievät huomion muualle, kuten rentoutusharjoitukset, liikunta, maalaus tai älypelit, voivat auttaa torjumaan levottomat jalat -oireyhtymää raskauden aikana.

Levottomat jalat -oireyhtymän hoito raskauden aikana

Raskaana olevien naisten kohdalla vaiva on yleensä tilapäinen ja häviää synnytyksen jälkeen. Tästä syystä mitään erityistä hoitoa ei tarvita, joskin oireita voidaan lievittää usealla tavalla.

  • Mene kävelylle ja vältä istumista.
  • Ota rautalisää, jos ongelma johtuu alhaisesta rautatasosta.
  • Älä nauti kofeiinia.
  • Hiero jalkojasi.
  • Ota kuumia tai kylmiä kylpyjä.
  • Opettele rentoutumaan.
  • Tee jotakin muuta, joka vie huomiosi muualle (palapelit, ristisanatehtävät, maalaaminen, shakki, meditaatio tai liikunta).
  • Vältä runsaita illallisia ja ärsytystä aiheuttavia ruoka-aineita.
  • Vältä stressiä ja hyvin kuumia ympäristöjä.
  • Käytä hoitona foolihappoa tai B12-vitamiinia.

Näiden toimenpiteiden lisäksi on tärkeää keskustella vaivasta lääkärin kanssa, sillä joskus saatetaan joutua puuttumaan muihin tekijöihin, kuten rauta-, folaatti-, B12-vitamiini- ja D-vitamiinitasoon. Näiden ravintoaineiden puutos voi voimistaa oireita.

Vaivan pitäisi hävitä vauvan synnyttyä

Levottomat jalat -oireyhtymä raskauden aikana voi siis olla tilapäinen vaiva. Jos oireet jatkuvat vauvan syntymän jälkeen, kyseessä saattaa olla geneettinen tai muu ongelma, josta tulee keskustella lääkärin kanssa. Yleensä vaiva häviää synnytyksen jälkeen, toisilla jo ennen sitä. Jos siis olet raskaana ja kärsit levottomista jaloista, ole kärsivällinen; heti kun vauva syntyy, vaiva on tiessään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herraiz de Castro, C., González Martínez, F., Baena Angulo, A. M., & Alcántara Alejo, M. (2007). Síndrome de las piernas inquietas en el embarazo. Atención primaria, 39(11), 625–626. https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-articulo-sindrome-piernas-inquietas-el-embarazo-13112205
  • Reyes, O. A. (2018). Síndrome de las piernas inquietas en el embarazo. Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología, 2009(14).
  • Álvarez-Aguilar, D., Valero-Roncero, J., Pérez-Rodríguez, E., & Sánchez-Márquez, G. (2010). Trastornos del sueño durante el embarazo. Matronas profesión, 11(1), 11-17.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.