Raskauden aikaiset nukkumisongelmat - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikaiset nukkumisongelmat

Raskauden aikaiset nukkumisongelmat
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yhdeksän kuukauden odotusajan aikana nainen käy läpi monia erilaisia fyysisiä ja emotionaalia muutoksia. Näistä johtuen myös raskauden aikaiset nukkumisongelmat ovat kohtalaisen yleisiä.

Olet saattanut kuulla sanottavan, että raskaus ei ole sairaus, ja vaikka tämä pitääkin täysin paikkansa, siihen liittyy pitkä lista erilaisia sivuvaikutuksia. Enemmän kuin koskaan, raskauden aikana nainen tarvitsee runsaasti lepoa ja hyvää unta, mutta valitettavasti osalle odottavista äideistä tämä kuitenkin on mahdottomuus.

Tulevat vanhemmat tietävät menettävänsä unta lapsen synnyttyä, sillä pieni vauva tarvitsee paljon huomiota ympäri vuorokauden. Ensimmäisten elinkuukausiensa aikana lapsi herää monta kertaa yössä syömään, vaipanvaihdon vuoksi tai yksinkertaisesti hakeakseen vanhempansa lohdutusta.

On totta, että vanhempien nukkuma unimäärä vähenee heti vauvan syntymän jälkeen, mutta valitettavasti moni nainen kärsii nukkumisongelmista jo raskauden aikana, kauan ennen lapsen syntymää.

Raskauden aikaiset nukkumisongelmat

Odottava äiti saattaa tarvita tavallista enemmän lepoa jo ensimmäisellä raskauskolmanneksella. Tämä on täysin normaalia, sillä keho on väsynyt kaikista sen sisällä tapahtuvista muutoksista. Tässä vaiheessa istukka muodostuu ja keho tuottaa suuria määriä verta. Tämä prosessi vaatii paljon energiaa, minkä vuoksi nainen saattaa tuntea itsensä väsyneeksi.

Kuten jo mainitsimme, ongelmana on kuitenkin se, että monilla naisilla on vaikeuksia nukkua raskauden aikana, kun ajanpuute ja ahdistus yhdistyvät fyysiseen epämukavuuteen. Tämän vuoksi on hyvä ymmärtää, kuinka nukumme kunkin raskauskolmanneksen aikana. Kun odottava äiti ymmärtää paremmin unentarvettaan, hänen on helpompi löytää ongelmiin ratkaisuja.

Raskauden aikaiset nukkumisongelmat

Kaikkien raskauden aikana tapahtuvien hormonaalisten ja fysiologisten muutosten vuoksi ei ole yllättävää, että raskauden aikaiset nukkumisongelmat ovat hyvin yleisiä. Jokaiseen raskauskolmannekseen liittyy omat ongelmansa ja haasteensa, joista kerromme tarkemmin alla.

Ensimmäinen raskauskolmannes

Raskauden ensimmäisen vaiheen aikana huomaat tuntevasi itsesi tavallista väsyneemmäksi päiväsaikaan. Sinulla ei välttämättä ole energiaa sellaisten arkiaskareiden suorittamiseen, joihin tuskin kiinnitit huomiota ennen raskautta.

Yöllä puolestaan saatat huomata muutoksia unirytmissäsi, mikä johtuu läpikäymästäsi fyysisestä ja henkisestä stressistä. Aivan kuin tämä ei jo riittäisi, joudut todennäköisesti nousemaan yön aikana useita kertoja vessaan, mikä häiritsee unta ja tekee sinut entistä väsyneemmäksi.

Saatat kärsiä pahoinvoinnista ja oksentelusta paitsi päivällä, myös yöllä, mikä tarkoittaa jälleen uutta reissua kylpyhuoneeseen.

“On yksi asia nukkua, mutta toinen on se, antaako kohdussa oleva vauva sinun tehdä näin.”

– Tuntematon

Toinen raskauskolmannes

Nukkuma-asennon vaikutus raskauteen

Raskauden toisen kolmanneksen aikana nukkumisongelmat ja muut ikävät oireet usein helpottavat. On kuitenkin olemassa ongelmia, jotka voivat vaikuttaa uneen tässäkin raskauden vaiheessa, ja ne on tärkeä tunnistaa.

Todennäköisesti joudut nousemaan yön aikana harvemmin vessakäyntien vuoksi ja nukut syvemmin kuin raskauden alussa. Toisaalta taas vatsa alkaa kasvaa, ja sinulla voi olla vaikeuksia löytää hyvä nukkumisasento. Myös närästys ja ruoansulatushäiriöt voivat kiusata yöaikaan.

Viimeinen raskauskolmannes

Useimmilla odottavilla äideillä on nukkumiseen liittyviä vaikeuksia viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Tässä vaiheessa vatsa on kasvanut selvästi ja tunnet olosi raskaaksi ja epämukavaksi. Käyt läpi suuria fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia.

Tässä vaiheessa raskautta esimerkiksi jalkakrampit, lihaskipu, selkäkipu ja nenän tukkoisuus ovat yleisiä oireita. Sinulla voi olla vaikeuksia liikkua sängyssä ja löytää mukava asento. Joudut jälleen tihentämään kylpyhuonekäyntejä vauvan painaessa virtsarakkoasi.

Kun tiedät mitä odottaa jokaiselta raskauskolmannekselta, olet paremmin valmistautunut saamaan tarvitsemasi levon. Raskauden aikaiset nukkumisvaikeudet ovat normaali ja yleinen ongelma, joista lähes jokainen äiti kärsii jossain raskauden vaiheessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parra, P. E. (2014). SUEÑO Y EMBARAZO.
  • Hedman, C., Pohjasvaara, T., Tolonen, U., Suhonen-Malm, A. S., & Myllylä, V. V. (2002). Effects of pregnancy on mothers’ sleep. Sleep medicine3(1), 37-42.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.