Taltuta synnytyspelko käytännöllisten rentoutusharjoitusten avulla
 

Taltuta synnytyspelko käytännöllisten rentoutusharjoitusten avulla

Taltuta synnytyspelko käytännöllisten rentoutusharjoitusten avulla
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasketun ajan lähestyessä synnytyspelko nousee monen naisen mielessä, valmistautuipa hän sitten ensimmäiseen tai kolmanteen synnytykseensä. Tämä johtuu suurilta osin siitä, että synnytyksestä on perinteisesti puhuttu vaikeana, kivuliaana ja riskialttiina toimenpiteenä niin äidille kuin lapsellekin.

Tämä väite ei kuitenkaan enää tänä päivänä pidä paikkaansa. Suomessa synnytys on hallittu prosessi, joka ei suurimmassa osassa tapauksia aiheuta erityistä vaaraa kummallekaan osapuolelle, kunhan raskautta ja sikiön kehitystä on seurattu suositellulla tavalla.

Helpottaaksemme odottavien äitien synnytyspelkoa vastaamme muutaman yleisimpään synnytykseen liittyvään kysymykseen. Tämän lisäksi jaamme käytännöllisiä rentoutusharjoituksia, joiden avulla mahdollista synnytykseen liittyvää ahdistusta voidaan helpottaa.

Synnytyspelon hälventäminen

Tärkein tekijä synnytyspelon hälventämiseksi on luotettavan tiedon hankkiminen. Huhupuheet ja uskomukset voivat hämmentää ja lisätä pelkoja. Lääkäreiltä ja neuvolan hoitajalta kannattaa kysyä kaikki mahdolliset mieleen tulevat kysymykset raskauden aikaisten tutkimusten ja tarkistusten yhteydessä.

Suo­messa on turval­lista syn­nyttää ja syn­tyä. Pohjoismaissa äiti- ja perinataalikuolleisuus on ollut jo pitkään erittäin vähäistä, ja Suomi lukeutuu tässä maailman kärkimaiden joukkoon. Synnytyksessä avustaa lääketieteen ammattilainen, ja kätilöllä ja lääkäreillä on käytössään moderni teknologia, jota voidaan tarvittaessa hyödyntää äidin ja lapsen auttamiseksi.

Yleisimmät synnytykseen liittyvät kysymykset

Epiduraali

Epiduraalipuudutuksen tarkoituksena on puuduttaa kohdusta ja synnytyskanavan alueelta kipua välittävät hermot, mikä lievittää supistusten aiheuttamaa kipua. Synnytyskipua ei voida yleensä poistaa kokonaan, mutta sitä on mahdollista lievittää huomattavasti.

Synnytys pelottaa monia äitejä

Epiduraali on ainoastaan puudutus, jota käytetään kivun lievittämisessä, eikä kyseessä ole nukutusaine. Äiti siis pysyy hereillä ja valppaana myös epiduraalin antamisen jälkeen.

Synnytyskivun lievittäminen auttaa äitiä keskittymään, minkä johdosta hän pystyy käyttämään erilaisia hengitystekniikoita ja ponnistamaan, kun sen aika on. Vähentämällä kipua epiduraali voi myös auttaa äitiä toipumaan synnytyksestä nopeammin.

Episiotomia

Episiotomia tarkoittaa välilihan leikkaamista synnytyksen ponnistusvaiheessa synnytyksen helpottamiseksi. Paikallispuudutuksessa suoritettavassa toimenpiteessä emätintä laajennetaan leikkaamalla saksilla viilto kohti peräaukkoa tai viistosti kohti pakaraa.

Episiotomian tarkoituksena on helpottaa lapsen syntymää, pienentää välilihan ja peräaukon sulkijalihaksen repeämisvaaraa sekä lantionpohjan kudosten ylivenyttymistä.

Episiotomialeikkausten määrä on laskenut radikaalisti viime vuosikymmenen aikana, ja tänä päivänä niitä tehdään vain tarpeen mukaan.

Hengittäminen

Hengitys ja rentoutuminen kietoutuvat tiiviisti yhteen. Hengittäessä naisen on helpompi rentoutua ja rentoutuneena naisen on helpompi hengittää. Rentoutumista ja hengittämiseen keskittymistä on hyvä harjoitella jo raskauden aikana.

Jos harjoittelu kuitenkin on jäänyt väliin, sen tulokset unohtuvat tai nainen on muuten hyvin peloissaan ja ahdistunut synnytyksen aikaan, synnytyksessä avustavat ammattilaiset auttavat hengittämisessä ja rauhoittumisessa.

Paras tapa taltuttaa synnytyspelko on hankkia tarpeeksi luotettavaa tietoa synnytyksestä.

Taltuta synnytyspelko käytännöllisten rentoutusharjoitusten avulla

Synnyspelkoa voidaan pyrkiä hälventämään hyvin yksinkertaisten tekojen avulla. Kaikkia näitä toimia voidaan jatkaa myös lapsen syntymän jälkeen.

Harrasta joogaa

Voit osallistua nimenomaan odottaville äideille suunnitelluille joogatunneille. Tunneilla opetetaan rentoutus- ja meditaatiotekniikoita, samalla huoltaen synnytyksessä koville joutuvia lihaksia.

Lepää ja pyri kiinnittämään huomiosi muihin asioihin

Lepää aina, kun kehosi sitä pyytää tai tunnet olevasi stressaantunut. Nukkuessasi tarpeeksi kehosi on helpompi palauttaa tarvitsemansa tasapaino.

Pyri kiinnittämään huomiosi muihin asioihin tuntiessasi itsesi hermostuneeksi. Katso hyvä elokuva tai lue lempikirjaasi teekupillisen tai herkullisen ruoan siivittämänä.

Taltuta synnytyspelko käytännöllisten rentoutusharjoitusten avulla

Nauti rentouttavasta hieronnasta

Hieronta on erinomainen tapa rentoutua. Jos et pysty tai halua lähteä ammattilaisen hierottavaksi, pyydä kumppaniasi tai muuta läheistä ihmistä hieromaan hartioitasi, jalkojasi ja käsiäsi eteeristä öljyä käyttäen.

Edellä mainittujen vinkkien lisäksi suosittelemme jokaiselle lasta odottavalle henkilölle tai pariskunnalle synnytysvalmennukseen osallistumista. Sen lisäksi, että kursseilla opitaan kaikki tarvittava synnytykseen liittyen, niillä on myös mahdollista tutustua toisiin odottaviin äiteihin ja pariskuntiin, jotka käyvät läpi täysin samoja asioita kuin sinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.