Luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen
 

Luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Synnytyksen jälkeen haluat varmastikin palautua mahdollisimman nopeasti. Suosittelemme avuksi luontaishoitoja.
Luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen tuominen maailmaan saa kaikkein valmistautuneimmankin äidin uupumaan. Synnytyksen jälkeen huomaat, kuinka paljon kehosi on muuttunut raskauden aikana ja että synnytyksen jälkeen se palautuu vähitellen normaaliin tilaansa. Koko tuon ajanjakson ajan on hyvä turvautua konsteihin, jotka auttavat nopeuttamaan synnytyksestä toipumista ja palautumista. Tässä artikkelissa esittelemme luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen.

Kun ajattelemme luontaishoitoja, mieleemme tulevat heti kasvi- ja yrttivalmisteet, mutta niiden lisäksi fyysiset harjoitukset ja eräät ikivanhat kotikonstit auttavat torjumaan velttoutta, väsymystä ja huonoa verenkiertoa.

Terveellinen rutiini sekä luontaishoidot ja sinnikkyys yhdessä auttavat tekemään palautumisesta nopeaa ja miellyttävää. Tähän rutiiniin on vielä ehdottomasti sisällytettävä kunnollinen ruokavalio, runsas lepo ja riittävä nesteytys.

Suosituimpia luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Rauhoita perineumia jäillä ja lämpimällä vedellä:

Viilennä jääpakkauksella perineumin (väliliha) ulkoista ja tulehtunutta aluetta kahden ensimmäisen päivän ajan synnytyksen jälkeen. Näin alueen tulehdus vähenee. Tee tämä käärimällä jääpaloja kankaaseen. Kolmannesta päivästä alkaen rauhoita perineumin aluetta lämpimässä vedessä kostutetulla pyyhkeellä.

Ehkäise tulehduksia ja edistä haavojen paranemista:

Keitä kourallista kehäkukkaa ja kourallista mäkikuismaa 10 minuuttia litrassa vettä. Ota hauduke pois hellalta ja anna jäähtyä. Siivilöi ja laita suihkepulloon. Suihkauta tätä nestettä useita kertoja jokaisen wc-käynnin jälkeen. Voit myös lisätä kourallisen karkeaa suolaa päivittäiseen kylpyveteesi, sillä suola auttaa ehkäisemään infektioita.

Episiotomia tarkoittaa välilihan leikkausta synnytyksen helpottamiseksi. Se voi kuitenkin aiheuttaa kipua ja epämukavuutta synnytyksen jälkeisenä aikana. Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kehäkukka voi auttaa myös näissä tilanteissa.

Kyseisen tutkimuksen mukaan kehäkukkavoide kykenee vähentämään kipua episiotomian jälkeen. Sitä vastoin suolan käytöstä infektioiden ehkäisyssä ei ole tieteellistä näyttöä.

Nopeuta palautumista ja rauhoita kipeitä lihaksia:

Jotta mustelmat paranisivat nopeasti, voit ottaa Arnica D6 -tabletteja kahden tunnin välein kahden ensimmäisen päivän ajan synnytyksen jälkeen. Ota sen jälkeen näitä homeopaattisia lääketabletteja neljän tunnin välein. Noudata tätä hoitoa viikon ajan ja sano hyvästit kivulle.

Vaikka joidenkin tutkimusten mukaan arnikan erittymisestä rintamaitoon ei ole tietoa, on aina suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Monia synnytyksen jälkeisiä vaivoja voi lievittää luontaishoidoilla.

Lievitä nännien kipua ja arkuutta:

Kasta rooibos-teepussi kahteen teelusikalliseen kiehuvaa vettä. Anna teepussien sitten jäähtyä ja aseta ne nänneille. Rooibos on eteläafrikkalaista alkuperää oleva kasvi, jolla on rauhoittavia vaikutuksia. Sitä voidaan levittää paikallisesti sekä lasten että aikuisten iholle.

Myös erästä toista luontaishoitoa käytetään lievittämään nännien kipua ja arkuutta. Ota pari kaalinlehteä ja leikkaa lehtien keskelle nännien kokoinen aukko.

Upota lehdet kiehuvaan veteen 10 sekunniksi. Kuivaa sitten ylimääräinen vesi ja aseta kaalinlehdet vielä lämpiminä rinnoillesi; tämä lievittää mahdollista epämukavuutta ja stimuloi maidontuotantoa. Vaihda kaalinlehdet aina kun syötät vauvasi, ja jatka tätä rutiinia kunnes olo helpottuu.

On olemassa useita tutkimuksia kaalinlehtien käytöstä kipeiden nännien lievitykseen. Valitettavasti niistä saadut tulokset ovat hyvin sekalaisia ja joissakin tapauksissa ristiriitaisia. Jotkut naiset saavat enemmän apua kylmistä kaalinlehdistä, kun taas toisia hyödyttää enemmän lämpö. Kokeile mieluiten molempia tapoja ja käytä sitä, joka helpottaa oloa eniten.

Vähennä verenvuotoa kohdusta tai episiotomiasta:

Lievittääksesi lochiaa eli vuotoa, jossa kohdusta tulee verihyytymiä synnytyksen jälkeen, nauti lutukkateetä kahden ensimmäisen päivän ajan synnytyksen jälkeen. Vaihda se sitten teehen, joka on valmistettu yhtä suuresta osasta vadelmanlehtiä, amerikankeltistä, muratinnäivettä ja siankärsämön kukkia.

Sano hyvästit peräpukamille:

Liota 10 x 10 cm:n kokoista sideharsopalaa taikapähkinästä (supistava yrtti) valmistetussa haudukkeessa. Laita kostutettu sideharso sitten vahapaperin päälle, pakasta se ja aseta suoraan peräpukamallesi 10–20 minuutiksi. Toista tämä kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Hieronta kohdun supistamiseksi:

Vatsan hierominen pyörivin liikkein, myötäpäivään ja joka neljäs tunti saa kohdun supistelemaan vähitellen. Noudata tätä tekniikkaa kahden viikon ajan tai kunnes kohtuvuoto muuttuu vaaleanpunaiseksi.

Yrteistä voi valmistaa luontaishoitoja synnytyksen jälkeiseen palautumiseen.

Lisävinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Synnytyksen jälkeen saatat tuntea miljoonia erilaisia asioita, mukaan lukien valtavaa iloa siitä, että saat nähdä, kuulla ja pitää hyvänä vauvaasi, sekä hirvittävää väsymystä. Ja mitäpä sitä kieltämään. Kuten artikkelin alussa neuvoimme, synnytyksen jälkeiseen palautumiseen tarkoitettujen luontaishoitojen käytön lisäksi on tärkeää myös syödä oikein.

Tiedät jo varmasti, että kunnollinen ruokavalio on aina tärkeä, mutta se on erityisen tärkeä tässä vaiheessa, kun sinun täytyy syödä sekä itseäsi että vauvaasi ajatellen. Muista, että paljon proteiinia sisältävät ruoat, kuten kana ja vähärasvainen kala, sekä hedelmissä kuten greipissä ja appelsiinissa oleva C-vitamiini auttavat palautumaan synnytyksestä nopeammin.

On myös hyvä juoda lasillinen vettä tai muuta nestettä tunnin välein, varsinkin jos imetät. Tässä vaiheessa saatat alkaa huomata, että hiuksia lähtee normaalia enemmän. Tämä johtuu hormonaalisista muutoksista, joiden normalisoituminen voi kestää jopa vuoden. Uusi hiustyyli voi auttaa tässä tilanteessa.

Vielä yksi asia: jos olet itkuinen ja sinulla on vaikeuksia sopeutua tähän uuteen vaiheeseen, hae apua. Ajan myötä ymmärrät, että tämä tunne on täysin normaali ja ohimenevä, ja että tunteista puhuminen auttaa sinua näkemään tilanteet tai ongelmat toisesta näkökulmasta.

Olet kenties jo huomannut, että vastasyntynyt vauva vaatii jatkuvia rutiineja, mutta nämä päivittäiset rutiinit voivat tehdä olostasi masentuneen, surullisen tai alakuloisen. Katkaise tämä kierre ja mene ulos, tunne auringonvalo ihollasi, keskustele muiden äitien kanssa, naura ja nauti elämästä. Huomaat, että neljän seinän sisältä poistuminen tekee sinulle hyvää.

Lisäksi voit hakea apua akupunktiosta, sillä tämä perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmä voi olla sinulle oikein hyväksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amini S, Jafarirad S, Amani R. Postpartum depression and vitamin D: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(9):1514-1520.
  • Chen Q, Qiu X, Fu A, Han Y. Effect of Prenatal Perineal Massage on Postpartum Perineal Injury and Postpartum Complications: A Meta-Analysis. Comput Math Methods Med. 2022 Jul 14;2022:3315638.
  • Francisco AA, De Oliveira SMJV, Steen M, Nobre MRC, De Souza EV. Ice pack induced perineal analgesia after spontaneous vaginal birth: Randomized controlled trial. Women Birth. 2018 Oct;31(5):e334-e340.
  • Ghalandari S, Kariman N, Sheikhan Z, Mojab F, Mirzaei M, Shahrahmani H. Effect of Hydroalcoholic Extract of Capsella bursa pastoris on Early Postpartum Hemorrhage: A Clinical Trial Study. J Altern Complement Med. 2017 Oct;23(10):794-799.
  • Icke S, Genc R. Effect of Foot Massages on Postpartum Comfort and Pain Level of Mothers After Vaginal Delivery: A Randomized Trial. Holist Nurs Pract. 2021 May-Jun 01;35(3):140-149.
  • Jahdi F, Khabbaz AH, Kashian M, Taghizadeh M, Haghani H. The impact of calendula ointment on cesarean wound healing: A randomized controlled clinical trial. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):893-897.
  • Khodadad M, Bahadoran P, Kheirabadi GR, Sabzghabaee AM. Can Vitamin B6 Help to Prevent Postpartum Depression? A Randomized Controlled Trial. Int J Prev Med. 2021 Oct 19;12:136.
  • Lopez-Gonzalez, D. M., & Kopparapu, A. K. Postpartum Care Of The New Mother. 2020.
  • Pachtman Shetty SL, Fogarty S. Massage During Pregnancy and Postpartum. Clin Obstet Gynecol. 2021 Sep 1;64(3):648-660.
  • Smith AG, Miles VN, Holmes DT, Chen X, Lei W. Clinical Trials, Potential Mechanisms, and Adverse Effects of Arnica as an Adjunct Medication for Pain Management. Medicines (Basel). 2021 Oct 9;8(10):58.
  • Strøm, M., Mortensen, E. L., Halldorsson, T. I., Thorsdottir, I., & Olsen, S. F. Fish and long-chain n-3 polyunsaturated fatty acid intakes during pregnancy and risk of postpartum depression: a prospective study based on a large national birth cohort. The American journal of clinical nutrition: 2009; 90(1), 149-155.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.