Onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana?
 

Onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana?

Tulisen ruoan syöminen raskausaikana ei vaikuta haitallisesti äidin eikä sikiön terveyteen, joten sitä voidaan sisällyttää ruokavalio-ohjeistuksiin.
Onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Tulisen ruoan syöminen voi olla varsin hyödyllistä terveydelle. Sitä ei kuitenkaan suositella kaikissa elämänvaiheissa tai ainakaan kaikissa tilanteissa. Joissakin tapauksissa tulisten ruoka-aineiden nauttimista ei suositella siksi, että ne voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Tänään keskustelemme siitä, onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana vai ei.

Ihan ensiksi on tärkeää huomauttaa, että raskausajan ruokavalion on oltava mahdollisimman optimaalinen sikiön oikeanlaisen kehityksen varmistamiseksi. On tärkeää turvata optimaalinen ravintoaineiden saanti, sillä välttämättömien ravintoaineiden puute voi aiheuttaa sikiön epämuodostumia ja vaikuttaa haitallisesti vauvan terveyteen.

Tulisen ruoan hyödyt

Tulisuus johtuu usein kapsaisiini-nimisestä yhdisteestä. Sen on osoitettu vilkastavan aineenvaihduntaa ja edistävän näin painonpudotusta. Lisäksi se nostaa jonkin verran ruumiinlämpöä, mikä johtaa tehokkaampaan lipidien (rasvojen) käyttöön ja hapettumiseen. Tästä syystä sitä syödään usein dieetillä.

Kapsaisiini auttaa myös hillitsemään inflammaatiota eli elimistön matala-asteista tulehdusta, kuten osoitetaan European Journal of Pharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tämä mekanismi on syynä useiden monitekijäisten sairauksien puhkeamiseen läpi elämän. Siksi sitä tulisi hillitä niin, että se toimisi tehokkaasti, mutta ei liiallisesti.

Urheilun yhteydessä kapsaisiinia käytetään usein paikallisesti voiteissa, joiden tarkoituksena on saada aikaan kipua lievittävä vaikutus lihaksissa. Sen käyttö suun kautta saattaa auttaa vähentämään nivelkipua, mistä on hyötyä myös raskaana oleville naisille.

Ruoka-aineen tulisuus johtuu usein kapsaisiinista.

Onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana?

Ei ole olemassa tieteellistä artikkelia, joka neuvoisi välttämään chilin käyttöä raskausaikana äidille tai vauvalle koituvien riskien vuoksi. Sen nauttiminen on turvallista koko raskauden ajan. Se saattaa olla jopa suositeltavaa matala-asteisen tulehduksen hillitsemiseksi ja homeostaasin varmistamiseksi.

Ainoa este syönnille on se, että tuliset ruoka-aineet aiheuttavat ärsytystä ruoansulatuskanavassa. Jos odottavalle äidille on alkanut kehittyä ruoansulatuskanavan oireita raskauden vuoksi, tulisen ruoan syöminen ei ehkä ole kannattavaa. Polttelu, refluksi ja jopa mahdollinen ripuli voivat voimistua.

Tulisia ruoka-aineita ei pidä syödä suuria määriä myöskään silloin, jos on tulehduksellisia suolistosairauksia, raskaudesta riippumatta. Muutoin vaiva saattaa pahentua.

Varo tulisia kastikkeita!

Vaikka tulinen ruoka on terveydelle hyväksi ja sitä voi syödä raskausaikanakin, tulisi erityisesti teollisesti valmistettuja tulisia kastikkeita varoa. Niissä on toisinaan lisäaineita ja transrasvoja, joiden toistuva kulutus voi olla haitaksi terveydelle.

Erityisen huolestuttavia ovat transrasvat. Ne edistävät monitekijäisten sairauksien, kuten diabeteksen, ilmaantuvuutta, sillä ne lisäävät elimistön matala-asteista tulehdusta. Niitä ei suositella missään elämänvaiheessa ja vielä vähemmän raskausaikana.

Raskausaikana kannattaa suosia tuoreita ruoka-aineita, joilla on suuri ravintotiheys, jotta elimistö toimisi optimaalisesti.

Moni odottava äiti saattaa pohtia, onko tulisen ruoan syöminen turvallista raskausaikana.

Raskauden aikana voi syödä tulista ruokaa

Raskausaikana voi siis syödä tulista ruokaa ongelmitta. Se ei ole vaaraksi äidin eikä sikiön terveydelle. Sitä tulee rajoittaa ruokavaliossa ainoastaan silloin, jos kärsii suolisto- tai ruoansulatusvaivoista tai jostakin tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Muista, että raskauden aikana on erittäin tärkeää vaalia terveellisiä elämäntapoja. Äidin raskausajan rutiinit vaikuttavat vauvan terveyteen tulevaisuudessa. Yleensä ruokavalioon on myös sisällytettävä tiettyjä lisäravinteita, esimerkiksi folaattia, ravintoainepuutosten ja niistä johtuvien sikiön epämuodostumien ehkäisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
  • Braga Ferreira, L. G., Faria, J. V., Dos Santos, J., & Faria, R. X. (2020). Capsaicin: TRPV1-independent mechanisms and novel therapeutic possibilities. European journal of pharmacology887, 173356. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2020.173356

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.