Häpyliitoskivut raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Häpyliitoskivut raskauden aikana

Häpyliitoskivut raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2019

Häpyliitoskivut kiusaavat noin joka kymmenennettä odottavaa äitiä. Siinä missä toisilla kivut ovat lieviä, toisilla ne ovat niin kovia, että häiritsevät jokapäiväistä elämää. Vaikka häpyliitoskipuja voikin ilmetä missä tahansa raskauden vaiheessa, niiden todennäköisyys kasvaa raskauden edetessä. 

Mitä häpyliitoskivut ovat?

Lantion etuseinämää pitää kasassa häpyluuliitos, joka käsittää ruston sekä ylemmät ja alemmat häpysiteet. Häpyluuliitos alkaa löystyä raskauden ensimmäisen puoliskon aikana, ja löystyminen lisääntyy viimeisen kolmen raskauskuukauden aikana.

Häpyluuliitoksen löystymisellä naisen keho valmistautuu synnytykseen, mutta tämä voi aiheuttaa odottavalle äidille kipuja. Häpyluuliitoksen löystymisen ja liikkuvuuden oletetaan johtuvan raskauden aikaisista hormonaalisista muutoksista ja etenkin munasarjojen erittämästä relaksiinista.

 
Häpyliitoskivut raskauden aikana

Häpyliitoskivut tuntuvat tavallisesti häpyliitoksen alueella, alavatsassa, alaselässä, reisissä ja nivustaipeissa. Osalla naisista kivut ovat lieviä, kun taas toisilla vaiva on niin kivulias, että seisominen ja käveleminen on mahdotonta viimeisten raskausviikkojen aikana.

Muita tavallisia syitä raskauden aikaiseen lantiokipuun

Vatsan koko

Olipa kyseessä isokokoinen vauva, monisikiöraskaus tai vain luonnollinen taipumus, joidenkin naisten vatsa kasvaa todella suureksi raskauden aikana. Tämä luonnollisesti rasittaa lantiota, joka joutuu kantamaan normaalia enemmän painoa, mikä saattaa tuntua lantion alueen kipuna.

Ylipaino

Ylipaino altistaa raskauden aikaisille lantiokivuille, sillä ylimääräinen paino lisää lantion kokemaa taakkaa. Vaikka häpyliitoskipuja ei olisikaan, pelkkä paino saattaa aiheuttaa tyrän, mikä ymmärrettävästi lisää kipua huomattavasti.

Päivittäinen rasitus

Myös lihasten tekemä työ arjessa voi aiheuttaa tyrän alavatsan ja lantion alueelle. Tyrä voi kehittyä äkillisesti ja täysin varoittamatta.

Luu- ja lihassairaudet

Tietyt sairaudet voivat saada aikaan turvotusta lantion alueella, mikä aiheuttaa kipua raskauden aikana.

Vinkit lantiokivun lievittämiseksi

  • Joustava raskausvyö: Tällaisen vatsatuen käyttö voi auttaa vähentämään painetta lantion alueella. Se vähentää kipua ja helpottaa päivittäisten asioiden hoitoa. Jos nainen käyttää vatsatukea jo raskauden alusta, se voi jopa estää lantiokipujen syntymisen.
Häpyliitoskivut raskauden aikana
  • Lantion alueen vahvistaminen: On erityisiä harjoitteita, jotka keskittyvät juuri lantion valmistamiseen synnytystä varten. Nämä harjoitukset vahvistavat häpyliitoksen nivelsiteitä. 
  • Vesihoito: Tämä hoitomuoto mahdollistaa lantion lihasten vahvistamisen raskauden aikana ja lievittää nivelkipua selässä ja lantiossa. 
  • Kivunlievitys: Kipulääkkeet ovat hyvä hätäratkaisu tai viimeinen hoitokeino lantiokivun lievittämiseksi raskauden aikana. Niitä suositellaan pääasiassa silloin, kun kipu on voimakasta tai kun se haittaa huomattavasti normaalia elämää.

Raskauden aikana kannattaa välttää rankkaa liikuntaa – paitsi lantiokipujen välttämiseksi, myös vauvan terveyden vuoksi. Hyvästä ryhdistä kannattaa huolehtia ja hyvin korkeakorkoiset kengät kannattaa vaihtaa matalampiin. Myös raskaiden tavaroiden nostelua kannattaa välttää.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.