Vauvan laktoosi-intoleranssi ja sen tunnistaminen

· 27.9.2018

Lapsen käytöksen ja oireiden tarkkaileminen on paras tapa tunnistaa vauvan laktoosi-intoleranssi. Tässä artikkelissa kerromme tähän vaivaan liittyvistä oireista.

On tärkeää tiedostaa, että pienillä vauvoilla laktoosi-intoleranssin tavallisin oire on akuutti ripuli. Kouluikäisistä alkaen, yleisin oire on sen sijaan toistuva vatsakipu, ilmavaivat ja vatsan turvotus.

Tohtori Sylvia Cruchetin mukaan intoleranssi on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat gastroenterologin vastaanotolle. Cruchet on gastroenterologiaan, eli vatsaelinsairauksiin, ja lasten ravitsemukseen erikoistunut lääkäri.

Laktoosi-intoleranssiin yhdistetään nestemäinen uloste, vatsan turvotus, ilmavaivat, vatsakipu, koliikki ja ärtynyt suoli. Vauvat ja alle 2-vuotiaat lapset voivat jopa kärsiä hapokkaasta ulosteesta, mikä aiheuttaa hiertymiä peräaukon alueelle. Ulosteella voi olla hapokas tai etikkainen haju.

Cruchetin mukaan tärkein indikaattori vauvan laktoosi-intoleranssista on laktoosin nauttimisen ja ripulin esiintymisen yhteys – ja toisinpäin laktoosin ruokavaliosta jättämisen ja ripulioireiden loppumisen yhteys.

Laktoosi-intoleranssi vauvalla

Mitä laktoosi on?

Laktoosi, eli maitosokeri, on maidossa esiintyvä hiilihydraatti. Alan asiantuntijoiden mukaan laktoosi-intoleranssin yleisin syy on laktoosin imeytymishäiriö, jolloin elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia. Tämä johtuu laktoosia pilkkovan ruoansulatusentsyymin, laktaasin, niukkuudesta ohutsuolessa. 

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan 75-80% maailman väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista. Osa ihmisistä selviää lievin oirein, kun taas osan elimistö ei kestä laktoosia lainkaan. Monella on ärtyvän suolen oireyhtymää muistuttavia oireita.

Sylvia Cruchet muistuttaa laktoosi-intoleranssin olevan ruoasta aiheutuva haitallinen reaktio, joka on 5-20 kertaa yleisempi kuin elintarvikkeiden aiheuttamat allergiset reaktiot.

Laktoosi-intoleranssin eri tyypit

Laktoosia esiintyy kaikkien nisäkkäiden maidossa raskauden loppuvaiheesta alkaen ja imetysvaiheen läpi.

Laktoosi on syntymättömien lasten ja vastasyntyneiden tärkein hiilihydraattien lähde. Äidinmaito sisältää noin 7% laktoosia, mikä on iso osuus muihin nisäkkäisiin verrattuna. Esimerkiksi lehmänmaito sisältää ainoastaan 4% laktoosia. Lehmänmaitoa voidaan käyttää äidinmaidonkorvikkeena, mikäli äiti ei pysty tai halua imettää lastaan.

Laktoosi-intoleranssia on kolmea eri tyyppiä:

  • Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi
  • Aikuistyypin, eli hankittu laktoosi-intoleranssi
  • Sekundaarinen laktoosi-intoleranssi

Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen. Tässä muodossa vauva oireilee heti syntymänsä jälkeen voimakkaalla ripulilla nautittuaan äidinmaitoa. Myös lehmänmaito ja muut laktoosia sisältävät tuotteet aiheuttavat vastaavan reaktion.

Synnynnäisestä laktoosi-intoleranssista kärsivillä lapsilla on yleensä hyvä ruokahalu, ja he vaikuttavat terveiltä, mutta kokevat pian nestehukan ja asidoosin.

Ilman oikeanlaista hoitoa, lapsi voi sairastua sekundaariseen aliravitsemukseen. Kun laktoosin syöttäminen lopetetaan, vauvan kunto paranee nopeasti.

Laktoosi-intoleranssista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä hankittua laktoosi-intoleranssia, joka johtuu laktaasi-entsyymin vähäisestä määrästä ohutsuolen nukkalisäkkeessä.

Lapsilla laktaasin määrä ohutsuolessa on yleensä normaali, ja hankitun laktoosi-intoleranssin oireet alkavatkin yleensä vasta aikuisiällä tai lapsen lopetettua äidinmaidon nauttiminen. Kuten jo mainitsimme, suurin osa ihmisistä kärsii tästä vaivasta.

Sekundaarisessa laktoosi-intoleranssissa laktaasi-entsyymin määrä ohutsuolessa vähenee jonkin sairauden johdosta.

Laktoosi-intoleranssia esiintyy enemmän sellaisten populaatioiden keskuudessa, jotka elävät epähygieenisissä olosuhteissa. Tämä johtuu toistuvista ruoansulatuselimistön tulehduksista ja aliravitsemuksesta.

Vauvan laktoosi-intoleranssi

Kuinka laktoosi-intoleranssi diagnosoidaan?

Suomessa laktoosi-intoleranssi on aikaisemmin diagnosoitu laktoosirasituskokeen avulla, mutta tämä koe on väistymässä geenitestien tieltä. Duodecimin terveyskirjaston mukaan geenitestillä voidaan todeta, onko henkilöllä laktaasi-entsyymin säilyttävää geenimuotoa vai ei. Tämä verinäytteestä tehtävä testi on huomattavasti laktoosirasituskoetta tarkempi.