Näin estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän
 

Näin estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän

Jotta vauva ei lihoisi suositeltua enempää, on hyvä ottaa huomioon eräät perusvinkit. Imetys on avainasemassa.
Näin estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän

Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2022

On tärkeää varmistaa, ettei vauva liho suositusta enempää, jotta vältetään metaboliset häiriöt myöhemmin. Muussa tapauksessa vauvalle voi kehittyä tulehdustila, joka voi vaikuttaa haitallisesti sen terveyteen. Siksi on tärkeää tarjota monipuolinen ruokavalio, jossa on riittävästi, mutta ei liikaa, energiaa. Tasapaino on ratkaisevaa. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän.

Ihan ensiksi on syytä huomata, että ensimmäisten 6 kuukauden ajan vauvaa tulisi yksinomaan imettää. Maito on parasta ravintoa vauvalle, sillä siinä on riittävästi kaikkia sen tarvitsemia ravintoaineita. 6 kuukauden kuluttua vauvan ruokavaliota on tärkeää täydentää muilla tuotteilla.

Näin estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän

Jaamme seuraavaksi vinkkejä, joiden avulla estät vauvaa lihomasta suositusta enemmän. Tällä tavalla voit myös varmistaa, että vauvan ravitsemustila pysyy optimaalisena.

1. Vältä vapaita sokereita

Lisättyä sokeria sisältävät elintarvikkeet ovat huonoin vaihtoehto, sillä ne vaikuttavat haitallisesti vauvojen aineenvaihdunnan toimintaan. Ne voivat vaikuttaa myös tulehdustasoon ja jopa lasten ruokailutottumuksiin.

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tällaisten tuotteiden runsas kulutus elämän alkuvaiheessa liittyy suurempaan ylipainon riskiin tulevaisuudessa. Lisätty sokeri ei kuitenkaan ole sama asia kuin ruoassa luonnostaan esiintyvä sokeri. Esimerkiksi hedelmien sisältämän sokerin ei pitäisi olla kovinkaan ongelmallista.

Vauva syö itse pöydän ääressä.
Kun lasten antaa käsitellä ruokaa itse, he pääsevät tutustumaan sen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Tämän tulee kuitenkin aina tapahtua aikuisten valvonnassa.

2. Anna lapsen käsitellä ruokaa itse

Lapsentahtisena vieroituksena tunnettu menetelmä voi olla hyödyllinen siinä mielessä, että lapsi tottuu ruokien aistinvaraisiin ominaisuuksiin eikä näin ollen torju niitä myöhemmin. Se auttaa myös ylläpitämään sopivaa painoa, koska lapsen on vaikeampi syödä liikaa – meneehän ruoan käsittelyssä ja syömisessä oma aikansa.

Current Nutrition Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se on turvallinen menetelmä lapsille ja sillä on useita etuja. Sen on kuitenkin aina tapahduttava aikuisen valvonnassa tukehtumisen välttämiseksi. Muista myös, että hyvin pieniä tai vaikeasti käsiteltäviä ruoanpalasia ei pidä tarjota.

3. Imetä ainakin vuoden ikäiseksi

Yksinomainen imetys on erittäin tärkeää 6 kuukauden ikään asti. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin tarjoamaan rintamaitoa ainakin ensimmäiseen ikävuoteen asti, sillä siitä saa selkeästi todistettuja hyötyjä. Imetys vahvistaa voimakkaasti immuunijärjestelmää, ja lisäksi monien metabolisten häiriöiden ilmaantuvuus pienenee.

Imetyksellä voidaan sanoa olevan suotuisa vaikutus jopa mikrobiston koostumukseen, mikä auttaa ruoansulatuksessa. Vaikka kiinteiden ruokien antaminen olisi jo aloitettu, vauvan tarpeiden mukaista imetystä ei kannata laiminlyödä. Siitä saa paljon ravintoaineita, jotka varmistavat päivittäisten tarpeiden täyttymisen.

Jos maitoa ei ole mahdollista tarjota enempää, kannattaa etsiä kunnollinen korvike. Monissa markkinoiden äidinmaidonkorvikkeissa on heikosti omega-3:a ja liikaa yksinkertaisia ja vapaita sokereita, mikä ei ole hyväksi painonhallinnan kannalta.

Nainen imettää lastaan.
Äidinmaidon tulee olla vauvan yksinomaista ravintoa kuuden kuukauden ikään asti. Sen jälkeen imetystä tulee jatkaa vähintään 12-kuukautiseksi, vaikka vauvan ruokavaliota onkin täydennettävä muilla elintarvikkeilla kaikkien tarpeiden kattamiseksi.

Noudata näitä neuvoja, jotta vauvasi ei liho suositeltua enempää

Näitä neuvoja on varsin helppo noudattaa. Sinun tulee vain varmistaa, että vauvalle annettavat lisäruoat ovat prosessoimattomia optimaalisen ravinnonsaannin turvaamiseksi. Vauvaa on myös tarpeen imettää ensimmäisten 12 elinkuukauden ajan. Tämä on paras yhdistelmä hyvän terveydentilan turvaamiseksi myöhemmässä elämässä.

Muista, että on olemassa myös monia taulukoita, joista voit tarkoin selvittää, milloin aloitat erilaisten kiinteiden ruokien antamisen. Joitakin niistä ei tulisi syödä ennen ensimmäistä ikävuotta, koska ne ovat allergisoivampia tai voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.