Aika synnytyksen jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Aika synnytyksen jälkeen

Aika synnytyksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2020

Synnytyksen jälkeen alkaa noin 6-12 viikon mittainen jakso, jota on perinteisesti kutsuttu lapsivuodeajaksi. Tällä viitataan vaiheeseen, jonka aikana äiti toipuu synnytyksen aiheuttamista suurimmista muutoksista ja tutustuu vauvaan.

Raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen, mutta toipuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat monet seikat. Joka tapauksessa jokainen tuore äiti tarvitsee aikaa saavuttaakseen fyysisen ja henkisen tasapainon. Tähän aikaan liittyy paitsi paljon onnea ja iloa, myös pelkoja ja huolia, ja on tärkeää, että nainen saa toipumisen aikana tukea etenkin puolisoltaan, mutta myös muilta läheisiltään.

Fyysiset muutokset synnytyksen jälkeen

On tavallista, että tuore äiti kärsii esimerkiksi runsaasta hikoilusta, kuumista aalloista ja peräpukamista, minkä lisäksi hormonaalisista muutoksista johtuva hiusten irtoilu on tavallista. Tässä vaiheessa myös rinnat kasvavat maidon tuotannon alkamisen vuoksi ja alaraajojen turvotus on yleistä.

Nainen voi kokea synnytyksen jälkeen ylimääräistä vuotoa 4-6 viikon ajan, mikä on aika, joka kohdulla menee parantaa kohta, johon istukka oli kiinnittynyt raskauden aikana. Moni tuore äiti kärsii myös virtsankarkailusta, jota tapahtuu etenkin nauraessa, yskiessä tai äkillisesti liikkuessa. Lantionpohjan lihaksia treenaavat liikkeet voivat olla tässä avuksi.

Aika synnytyksen jälkeen

Mitä tulee vatsan kokoon, asiasta ei kannata murehtia liikaa. Synnyttämisen jälkeen naisen vatsa voi pysyä jonkin aikaa pehmeänä ja pyöristyneenä kohdun luonnollisen kasvun, ihon venymisen ja rasvakertymien vuoksi. Hitaasti keho tulee poistamaan kerryttämänsä nesteen, ja rasvakertymät pienentyvät. Myös mahdolliset raskausarvet haalenevat pikkuhiljaa, joskaan eivät välttämättä häviä kokonaan.

“Äitiys ei ole vain sitä, että käytetään yhdeksän kuukautta terveen vauvan synnyttämiseksi, vaan myös lapsen synnyttämistä henkisellä tasolla.”

– Victoria Ocampo

Yksi yleinen ongelma hiljattain synnyttäneillä naisilla on yhdynnän aikainen kipu. Kipua esiintyy erityisesti, jos synnytyksen aikana on jouduttu suorittamaan episiotomia eli välilihan leikkaus, jossa emättimen ja peräaukon välissä olevaa ihokudosta avataan, jotta vauva mahtuu syntymään. Oli eposiotomiaa suoritettu tai ei, imettämisen mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset ja huonosti nukuttujen öiden aiheuttama uupumus voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen herkistymistä ja kuivuutta.

Tänä aikana, kun tunteet ovat muutenkin usein pinnassa, voi olla vaikea ymmärtää, miksi ei nauti seksuaalisesta kanssakäymisestä, tai miksi se ei kiinnosta lainkaan. Tämä voi saada ajattelemaan, että äitiys ja seksuaalisuus ovat toisensa poissulkevia asioita, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Molemmat aktiviteetit vaan vaativat lepoa ja omistautumista – asioita, joita emme aina osaa ja muista priorisoida elämässämme.

Tunnetason muutokset synnytyksen jälkeen

Aika synnytyksen jälkeen

Hedelmöityksen hetkestä alkaen nainen joutuu vaikeasti käsiteltävien tunteiden ja tiedon pyörremyrskyyn. Synnytyksen jälkeen maailma voi vaikuttaa hänestä valtavan kovalta paikalta. Tämä johtuu siitä, että tuore äiti on huomattavasti entistä herkemmässä tilassa, minkä seurauksena sekä positiiviset ja negatiiviset tunteet moninkertaistuvat. Viimeistään tässä vaiheessa nainen alkaa ymmärtää, että lapsi tuo valtavan muutoksen hänen elämäänsä, ja sekä hänen mielensä että kehonsa täytyy valmistautua kohtaamaan tämä tärkeä elämänvaihe.

Synnytyksen jälkeen äidin energiataso on matala, ja hänellä voi olla erilaisia pelkotiloja. Unenpuute uuvuttaa ja pienokaisen tarpeet ovat loputtomat. Elämässä on harvoja niin monimutkaisia ja herkkiä aikakausia kuin synnytyksen jälkeinen aika, eivätkä tuoreet äidit aina ole kunnolla valmistautuneita siihen.

Lähes 80 % äideistä kokee määrittelemätöntä surullisuuden tunnetta synnytyksen jälkeisenä aikana, mikä on täysin normaalia. Baby bluesiksi kutsuttu psykologinen ilmiö tunnetaan myös synnytyksen jälkeisenä alakulona. Sen taustalla ovat usein seuraavat seikat:

  • Hormonaaliset muutokset
  • Uudet ja pelottavat vastuut
  • Pitkäaikaisen jännityksen purkautuminen
  • Synnytyksen jälkeinen fyysinen uupumus, josta äidillä ei ole aikaa toipua uusien velvoitteidensa takia
  • Oman itsensä uudelleen hahmottaminen äitiyden myötä

On tärkeä huomioida, että baby blues ei ole sama asia kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Baby bluesin aikana äiti joutuu selittämättömän alakulon valtaan muutaman päivän tai viikon ajaksi. Näiden päivien ajan äiti on kuin sumuverhon peitossa ja ärtymyksen, kyynelten ja tuskan vallassa. Synnytyksen jälkeinen masennus sen sijaan on kuukauden tai muutaman kuukauden kuluessa synnytyksestä alkava masennustila, johon noin 10-15 % tuoreista äideistä sairastuu.

Muutama vinkki arkeen paluun helpottamiseksi

  • Ota vastaan muiden apu. Sen lisäksi, että hyväksyt avuntarjoukset, pyydä apua myös itse – olipa kyse sitten lapsen hoidosta, kotitöistä tai mistä tahansa muusta asiasta.
  • Valmistaudu lapsen kotiin saapumiseen. Valmistele koti sitä hetkeä varten, kun palaatte vauvan kanssa synnytyslaitokselta. Näin voitte kotiin saapuessanne keskittyä vain olennaiseen, eli lapseen ja yhdessä oloon. Yksi hyvä vinkki on valmistaa puolison kanssa etukäteen ruokaa pakkaseen, jolloin myöskään kokkaamisesta ei tarvitse huolehtia hetkeen.
  • Lepää mahdollisimman paljon. Lepo on hyvin tärkeä tekijä tässä vaiheessa, kun kehosi toipuu raskaudesta ja synnytyksestä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.