Kuinka vatsa saadaan litteämmäksi raskauden jälkeen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka vatsa saadaan litteämmäksi raskauden jälkeen?

Kuinka vatsa saadaan litteämmäksi raskauden jälkeen?

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2020

Eräs kysymys, joka uusilla äideillä on hyvin monella mielessä, on se kuinka synnytyksen jälkeen on mahdollista päästä takaisin entiseen olomuotoon. Kärsivällisyys on tässä avainasia, mutta on myös eräitä konsteja, joiden avulla kehon muuttumista voidaan vauhdittaa.

Moni nainen on miettii kovasti, onko vatsaa mahdollista saada taas litteäksi synnytyksen jälkeen. “Vauvamaha” on monelle äidille todellisuutta hyvin pitkään, vaikka siitä haluttaisiin eroon nopeasti.

Synnyttämisen jälkeen naisen vatsa voi pysyä jonkin aikaa pehmeänä ja pyöristyneenä kohdun luonnollisen kasvun, ihon venymisen ja rasvakertymien vuoksi.

Koko keho tarvitsee aikaa palatakseen ennen raskautta vallinneeseen tilaan. Vatsa ei ole tässä mikään poikkeus. Hitaasti keho tulee poistamaan kerryttämänsä nesteen, ja rasvakertymät pienentyvät.

Jotkut uudet äidit pääsevät takaisin entisiin mittoihin jo muutamassa päivässä. Nämä onnekkaat naiset ovat kuitenkin harvinaisuuksia, eikä tämä siis ole mikään normi. Useimmilla naisilla menee useita kuukausia vatsan koon palauttamisessa täysin. On eräitä asioita, joiden avulla tätä prosessia voidaan kuitenkin nopeuttaa. Jatka lukemista ja kerromme lisää!

Imettämällä pudotat painoa tehokkaammin synnytyksen jälkeen

Imettäminen pian synnytyksen jälkeen lähettää merkin kohdulle, että sen tulee kutistua. Kun kohtusi supistuu, vatsasi alkaa litistyä.

Lisäksi on niin, että imettämminen polttaa kaloreita, ja siten se on avuksi raskauden tuomien kilojen karistamisessa.

Maidon valmistuksen prosessi kehossa ja vauvan ruokkiminen on kuin lisätreeni koko kehollesi.

Synnytyksen jäkeen kehosi tulee poistamaan kertyneet nesteet, ja rasvakertymät alkavat pienentyä.

Ruokavalio vatsan pienentämiseksi raskauden jälkeen

Tasapainoinen ruokavalio on aina se tehokkain apu painonpudotuksen vauhdittamiseksi. Parasta olisit, jos puhuisit jonkin ravitsemuksen asiantuntijan kanssa, jotta saisit häneltä parhaan ruokavalioehdotuksen juuri itsellesi.

Jos imetät, vältä tiukassa ruokavaliossa pysymistä 2-3 kuukauden ajan synnytyksen jälkeen. Kehosi tarvitsee sitä rasvaa, jota se on keränyt raskauden aikana, jotta se voisi valmistaa maitoa vauvallesi.

Runsaasti hedelmiä, kasviksia ja proteiinia sisältävä ruokavalio on terveellinen, ja se auttaa sinua litistämään vatsaa synnytyksen jälkeen.  Hiilihydraattien määrän vähentäminen toimii myös tehokkaasti monella naisella.

Älä jää liiaksi kiinni kaloreiden määrään, sillä kun sinulla on läsnä uusi vauvasi, tarvitset paljon energiaa ja hyvän mielialan. Varmista siis, että kehosi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon.

terveellinen ruokavalio

Nesteen kertyminen ja vatsan turpoaminen

Ylimääräisen nesteen kerryttäminen voi tehdä kehosta turvonneen näköisen. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että on kaksi yksinkertaista konstia, jotka voit ottaa avuksesi nesteen kertymisen torjunnassa:

  • Vähennä suolan määrää ravinnossa. Suola pitää nestettä läsnä kehossasi turhan runsaasti. Lisäksi se voi edistää verenpaineen nousua. Suolan vähentäminen ravinnossa ei ainoastaan ole hyväksi painon karistamisen kannalta synnytyksen jälkeen, vaan se on hyödyksi yleisesti ottaen terveydellesi.
  • Juo enemmän vettä. Vaikka tämä voikin tuntua järjenvastaiselta, runsas vedenjuonti auttaa estämään sitä, että kehosi kerryttää nesteitä, ja lisäksi se pitää sinut kunnolla kosteutettuna.

Harjoitteet vatsan pienentämiseksi synnytyksen jälkeen

Yllä antamamme neuvot voivat olla hyvin hyödyllisiä, mutta ne eivät aina riitä. Jos aikaa kuluu, mutta et ole päässyt eroon lisäkiloista, fyysiset harjoitteet voivat auttaa sinua pääsemään takaisin entisiin mittoihisi.

Kannattaa yrittää harrastaa liikuntaa ainakin kolme tuntia viikossa.

Naiset voivat aloittaa liikunnan noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Jos yrität päästä eroon vauvamahasta, harjoiteohjelmasi tulisi olla suunniteltu keskivartalon voimistamiseksi ja kiinteyttämiseksi.

  • Sellaiset lajit kuten jooga ja pilates ovat tulleet suosituiksi uusilla äideillä. Ne ovat alhaisen rasituksen lajeja, jotka perustuvat sellaisissa asennoissa olemiseen, jotka edistävät notkeutta ja kunnollista hengitystä.
vatsa synnytyksen jälkeen

Tämän tyyppinen liikunta voimistaa keskivartaloa sekä kiintettää lantion ja vatsan lihaksia, ja siten se on loistava tapa aloittaa, mikäli tavoitteenasi on vatsan pienentäminen synnytyksen jälkeen.

Sillä nämä liikuntamuodot eivät ole liian uuvuttavia, ne on suhteellisen helppo saada osaksi arjen rutiinia – johon kuuluu myös uusi vauva.

  • Kävely tai lenkkeily voi olla hyvä apu tulosten saamiseksi hyvin lyhyessä ajassa. Yritä kävellä rivakasti tai lenkkeillä 45 minuuttia kolme kertaa viikossa. Jos pystyt tekemään tätä päivittäin, voit edetä vieläkin tehokkaammin tavoitettasi kohden.
  • Vatsan harjoitteet. Kohdistetut liikkeet, kuten istumaannousut, kiinteyttävät vatsalihaksia.

Naiset voivat aloittaa liikunnan noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä.

Pikkuhiljaa vatsasi tulee muuttumaan kiinteämmäksi. Jos sinulta vie kauan päästä takaisin entisiin mittoihin, älä anna vatsasi kuitenkaan viedä iloa äitiydestä.

Vauvan saaminen on kaunis ja luonnollinen prosessi, ja kaikki se vaiva, jonka joudut näkemään, tulee kyllä olemaan asian arvoinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez, P. 2009. Actividad física y deportiva en la mujer embarazada. [Documento en línea] Disponible en: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/PILAR_SANCHEZ_1.pdf
  • M.J. Aguilar Cordero, A.M. Sánchez López, R. Rodríguez Blanque, J.P. Noack Segovia, M.D. Pozo Cano, G. López-Contreras y N. Mur Villar. Actividad física en embarazadas y su influencia en parámetros materno-fetales; revisión sistemática. Nutr Hosp. 2014;30(4):719-726 ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ S.V.R. 318.
  • Sánchez García, J.C. Efectos de la actividad física durante el embarazo y en la recuperación posparto. Universidad de Granada. Tesis doctoral. URI: http://hdl.handle.net/10481/47631. ISBN: 9788491633624

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.