7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana

Raskaus tuo mukanaan monia muutoksia naisen kehoon ja näistä voi joskus jäädä jälkiä myös synnytyksen jälkeen. Näin käy ainakin raskausarpien kanssa. Miten voit ennaltaehkäistä ja päästä niistä eroon? Kerromme sinulle tässä artikkelissa.
7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 23 maaliskuuta, 2020

Raskausarvet ovat verinahan venymisestä ja hormonaalisista muutoksista aiheutuvia arpia, joiden syntymisen yleisin syy on raskaus tai nopea lihominen, mutta myös esimerkiksi lihasten nopea kasvu voi aiheuttaa niitä. Raskausarpia syntyy erityisesti alavatsaan, lantiolle, pakaroihin, alaselkään, reisiin ja rintoihin, jotka ovat kaikki alueita, joihin kertyy paksu rasvakudos. Moni nainen haluaa päästä eroon raskausarvista jo joko raskauden aikana tai viimeistään raskauden jälkeen.

Raskausarvet ovat yleensä aluksi väriltään punertavia tai sinertävänpunaisia ja vaalenevat ajan kuluessa. Valitettavasti raskausarvista kokonaan eroon pääseminen on usein mahdotonta, mutta niitä voidaan kuitenkin pyrkiä ehkäisemään ja hoitamaan erilaisilla toimilla, joista kerromme alla

7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana

Ennaltaehkäisy on ensisijainen menetelmä raskausarpien ilmestymistä vastaan. Yleisesti ottaen sinun tulee pitää hyvää huolta ihostasi säilyttääkseen sen kimmoisuuden.

Tämä on erityisen tärkeää varsinkin raskauden aikana, sillä tänä aikana se on erityisen herkkä hormonaalisille sekä painon muutoksille. Suosittelemme lisäksi noudattamaan alla olevia vinkkejä raskausarpien ehkäisyyn raskauden aikana:

1. Kosteuta ihoasi päivittäin

Ensimmäinen vinkki on käyttää rasvoja tai öljyjä, jotka kosteuttavat ja lisäävät ihosi kimmoisuuden. Sinun tulisi hieroa näitä säännöllisesti koko vartaloosi, erityisesti niille alueille, joihin raskausarvet muodostuvat herkästi.

Kehotamme sinua aloittamaan rasvaaminen jo raskauden ensimmäisinä kuukausina ja jatkamaan sitä myös synnytyksen jälkeen rintaruokinnan ajan.

Sopivimmat rasvat ovat sellaiset, jotka sisältävät kasvirasvoja. Lisäksi suosittelemme käyttämään jotain seuraavista öljyistä: manteliöljy, jojoba-öljy, sheavoi, avokadoöljy, vehnänalkioöljy sekä oliiviöljy.

7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana

2. Kiinnitä huomiota painoosi

Mitä korkeammalle paino nousee, sitä helpommin raskausarvet muodostuvat. Jos ihosi on koko ajan kireä, sen kimmoisat säikeet voivat katketa erityisesti niillä alueilla, joihin lisäpaino kertyy raskauden aikana. Esimerkkeinä tästä ovat vatsan seutu, lantion alue sekä rintamus.

3. Juo paljon vettä

Mikäli haluat päästä eroon raskausarvista raskauden aikana, on erittäin tärkeää pitää kehosi kosteutettuna. Tulevien äitien, jotka haluat säilyttää ihonsa kimmoisuuden, tulisi juoda joka päivä 6-8 lasillista vettä.

Voit tietysti myös juoda teetä tai vihannesmehuja. Vältä kuitenkin kofeiinipitoista teetä tai kahvia sekä makeutettuja limsoja. Hedelmämehut voivat olla hyviä vitamiinin lähteitä, mutta näistäkään ei tulisi valita sellaisia, jotka sisältävät lisättyä sokeria.

4. Syö terveellisesti

Muuten, ei ole olemassa mitään arpia estäviä ruokia. Joistain aineista voi kuitenkin olla hyötyä siinä, että niistä saa tarpeellisia vitamiineja ihon kimmoisuuden ja nuoren ulkonäön säilyttämiseksi.

Tällaisissa ruoissa on runsaasti antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiineja. Näitä löytyy hedelmistä ja vihanneksista, kuten esimerkiksi kiiveistä, salaateista, pippureista, appelsiineista, sitruunoista, greipeistä, meloneista, ananaksista, tomaateista, linsseistä, kasviöljyistä sekä eläinproteiineista.

Ennaltaehkäisy on ensisijainen keino raskausarpien syntyä vastaan. Yleisesti ottaen, sinun tulee pitää hyvää huolta ihostasi säilyttääksesi sen kimmoisuuden.

5. Liiku tarpeeksi

Harrasta vain sellaista liikuntaa, jonka lääkärisi tai gynekologisi on hyväksynyt. Sen lisäksi, että saat urheilusta paljon muitakin hyötyjä, auttaa liikkuminen raskausarpien muodostumista vastaan, sillä se auttaa lihasten muodostumisessa ja tukee ihosi joustavuutta.

6. Hiero hellävaraisesti

Yksi tärkeä askel taistella raskausarpia vasteen on ihon kuorinta. Tämän vuoksi neuvomme sinua vaihtamaan suihkusaippuasi hellävaraisesti kuorivaan saippuaan. Ihon kuoriminen nopeuttaa solujen uudistumista, mikä puolestaan auttaa vahvistamaan ihosi.

7 keinoa päästä eroon raskausarvista raskauden aikana

7. Vältä altistumista auringonvalolle

Yleisesti ottaen on järkevää rajoittaa altistumista auringonvalolle raskauden aikana. Mikäli sinulla on jo raskausarpia, niitä ei pidä altistaa auringon säteille, sillä ne voivat muuttua jopa näkyvimmiksi.

Mikäli haluat päästä eroon raskausarvista raskauden aikana, suosittelemme sinua olemaan kärsivällinen ja ennen kaikkea valmistautumaan kohtaamaan ja hyväksymään ne muutokset, jotka kehosi voi käydä läpi.

Muista, että sitkeys on tärkeintä, mitä tulee hyvien tulosten saamiseen. Ei riitä, että teet edellä mainittuja hoitoja kerran. Mikäli haluat eroon raskausarvista, sinun tulisi toimia jo ennen kuin ne ehtivät ilmestyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016 Dec 6;3(2):77-85.
  • Korgavkar K, Wang F. Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. Br J Dermatol. 2015 Mar;172(3):606-15.
  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
  • Brennan M, Young G, Devane D. Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD000066.
  • Young GL, Jewell D. Creams for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066. doi: 10.1002/14651858.CD000066. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2012;11:CD000066.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.