Kemiallinen vai mineraaliaurinkosuoja: kumpi on parempi lapsille?
 

Kemiallinen vai mineraaliaurinkosuoja: kumpi on parempi lapsille?

Kemiallisten ja fysikaalisten aurinkosuojien erottaminen toisistaan on yksi tärkeimmistä näkökohdista valittaessa lapsille aurinkovoidetta.
Kemiallinen vai mineraaliaurinkosuoja: kumpi on parempi lapsille?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2023

Tiedätkö, kumpi on lapsille parempi vaihtoehto: kemiallinen vai mineraaliaurinkosuoja? Vauvojen ja pienten lasten iho on paljon herkempi kuin aikuisten. Tämä on tärkeää ottaa huomioon aurinkorasvaa valittaessa ultraviolettisäteiden aiheuttamien vaurioiden välttämiseksi.

Kemiallinen vai mineraaliaurinkosuoja: kumpi on parempi lasten herkälle iholle?

Lasten iho on yleensä sileä ja pehmeä toisin kuin aikuisten iho. Lapsilla ihon uloin kerros on ohuempi, ihon vedensäätely on erilaista ja lipidien tuotanto on vähäistä.

Tämän vuoksi lasten iho on alttiimpi tulehduksille ja ärsytykselle. Näiltä suojaa happovaippa, joka on ihon puolustusmekanismi erilaisia infektioita vastaan.

Koska lasten iho on herkkä infektioille, ärsytykselle sekä lämpö- ja kemikaalihaitoille, ja ihon pinnan läpäisevyys ulkoisesti käytettäville aineille on suuri, on parasta valita tuotteita, jotka säilyttävät ihon eheyden.

Kemiallisen ja orgaanisen aurinkosuojan ominaisuudet

Kemiallisilla aurinkosuojilla on kyky absorboida ja neutraloida ultraviolettisäteitä, missä vapautuu vaaratonta lämpöä.

Tällaisen aurinkovoiteen koostumus voi olla epämiellyttävä ja ärsyttävä herkälle iholle, ja sen vaikutus alkaa yleensä vasta noin 20 minuutin kuluttua levityksestä. Joitakin kemiallisten aurinkosuojien komponenteista ovat:

  • Oktinoksaatti
  • Oktisalaatti
  • Avobentsoni
  • Oktokryleeni
  • Oksibentsoni

The Skin Cancer Foundation -yhdistyksen mukaan kaikki aurinkovoiteiden komponentit voivat olla kemiallisesti johdettuja. Siksi ajatus siitä, että fysikaaliset aurinkosuojatuotteet olisivat luonnollisia, ei välttämättä pidä paikkaansa.

Äiti levittää aurinkovoidetta lapsen selkään uima-altaalla.
Kemialliset aurinkovoiteet levittyvät paremmin ihoon, mutta ne voivat myös aiheuttaa ärsytystä, koska niiden valmistuksessa käytetään väri- ja säilöntäaineita.

Kemiallisten aurinkosuojien edut ja haitat

Kemialliset aurinkosuojat levittyvät paremmin ihoon eivätkä erotu ihon omaa sävyä vasten. Lisäksi ne ovat koostumukseltaan kevyempiä, joten ne on helpompi sekoittaa pehmentävien aineiden tai meikin kanssa.

Orgaaniset aurinkosuojat koostuvat kuitenkin usein hajusteista, väriaineista ja säilöntäaineista, jotka aiheuttavat ihoärsytystä. Lisäksi nämä komponentit pääsevät verenkiertoon ja voivat aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia kehossa.

Fysikaalisten eli mineraaliaurinkosuojien ominaisuudet

Toisin kuin kemialliset aurinkosuojat, mineraaliaurinkosuojat toimivat heijastavana pintana. Toisin sanoen niiden suojaava vaikutus perustuu siihen, että ne heijastavat tai taittavat ultraviolettisäteitä iholta.

Näitä tuotteita suositellaan herkälle iholle, kuten vauvojen iholle, koska ne ovat tehokkaampia eivätkä aiheuta niin paljon ihoärsytystä. Lisäksi niiden vaikutusta ei tarvitse odottaa, vaan ne tehoavat välittömästi.

Yleisimpiä mineraaliaurinkosuojien sisältämiä komponentteja ovat seuraavat:

  • Sinkkioksidi
  • Titaanidioksidi

Molemmat komponentit ovat FDA:n (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) hyväksymiä, ja niitä pidetään tehokkaina ja turvallisina. Ne jättävät iholle valkoisen pinnan.

Fysikaalisten aurinkovoiteiden edut ja haitat

Tällainen aurinkorasva ei ole koostumukseltaan komedogeeninen ja se aiheuttaa vähemmän ihoärsytystä kuin kemialliset aurinkosuojat. Sen haittavaikutukset liittyvät kuitenkin nanopartikkelien käyttöön, joilla on suotuisampi esteettinen vaikutus.

Nanopartikkelit ovat itse ihosoluja pienempiä hiukkasia, minkä vuoksi ne pystyvät läpäisemään ihon ja pääsemään verenkiertoon. Tämä voi johtaa reaktioihin, jotka lisäävät vapaita radikaaleja ja DNA-vaurioita.

Photodermatology, Photoimmunologyn & Photomedicine -lehden tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että epäorgaaniset aurinkovoiteet suojaavat merkittävästi ihoa absorboimalla 95 % auringonsäteistä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Pisamaihoisten lasten suojaaminen auringolta

Äiti levittää aurinkovoidetta poikansa kasvoille.
Lapsille kannattaa valita voidemainen aurinkosuoja suihkemaisen sijaan. Aurinkorasvan oikeaoppinen käyttö on lapsen turvallisuuden kannalta avainasia.

Millainen on ihanteellinen aurinkosuoja?

Vaikka oikeanlaisen tuotemuodon valinta on tärkeää, myös muilla seikoilla on merkitystä aurinkosuojan tehokkuutta arvioitaessa. Esimerkiksi oikeaoppinen käyttö ja annostelu ovat aurinkosuojan tehon kannalta ratkaisevia.

Voide on paras valinta, koska suihkeita ei yleensä saada levitettyä tasaisesti ja kunnolla. Sitä tulee levittää iholle reilusti ja tasaisesti vähintään puoli tuntia ennen auringolle altistumista ja lisätä aina kahden tunnin välein sekä uinnin tai hikoilun jälkeen.

Lisäksi suojakertoimen tulee olla vähintään 50, ja voiteen tulee olla vedenkestävä ja laajakirjoinen (UVB ja UVA).

Kemialliset vai mineraaliaurinkosuojat

Yhteenvetona voidaan todeta, että fysikaalisten aurinkosuojien käyttöä suositellaan atooppiselle ja herkälle iholle, raskaana oleville naisille ja lapsille. On myös olemassa koostumuksia, jotka ovat yhdistelmä molempia tuotteita. Tällä tavoin vältetään kemiallisten aurinkosuojien aiheuttama ihoärsytys ja saadaan koostumukseltaan kevyempi tuote.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;57(5):335-42. doi: 10.4103/0019-5154.100472. PMID: 23112351; PMCID: PMC3482794.
  • Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;3(3):185-91. doi: 10.2165/00128071-200203030-00005. PMID: 11978139.
  • Donaldson K, Stone V, Tran CL, Kreyling W, Borm PJ. Nanotoxicology. Occup Environ Med. 2004 Sep;61(9):727-8. doi: 10.1136/oem.2004.013243. PMID: 15317911; PMCID: PMC1763673.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.