Patikointi vauvan kanssa: 4 vinkkiä
Jos rakastat patikointia, lasten hankkimisen ei tarvitse olla este sen jatkamiselle. Tässä tapauksessa uusi perheenjäsen kannattaa ottaa mukaan ja opettaa hänetkin nauttimaan luontokävelyistä. Jos haluat jo suunnitella ensimmäistä yhteistä patikkaretkeänne, älä jätä lukematta näitä neljää vinkkiä.
Patikointi perheen kesken
Tärkeintä on viettää hauska päivä yhdessä tutustuen luontoon, vetää keuhkot täyteen raitista ilmaa ja rentoutua tämän kauniin ulkoilma-aktiviteetin parissa. Patikkaretket tarjoavat suuria fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä kaikenikäisille ihmisille.
“Tutki luontoa, rakasta luontoa, pysy lähellä luontoa. Se ei koskaan petä.”
-Frank Lloyd Wright-
Patikointi vauvan kanssa: 4 vinkkiä
Kun haluat ottaa vauvan mukaan patikkaretkelle, ensimmäiseksi sinun tulee suunnitella kaikki huolellisesti ja hyvissä ajoin. Tästä syystä jaamme muutamia vinkkejä, joista voi olla sinulle hyötyä, etenkin jos olet ensimmäistä kertaa äiti tai isä ja tulossa on ensimmäinen patikkaretkesi vauvan kanssa.
1. Valitse hyvä kantoreppu/kantorinkka
Kantoreppu on välttämätön patikoidessa, sillä se toimii sekä kuljetusvälineenä että suojana lapsellesi. Reppumalleja on erilaisia, mutta periaatteessa kannattaa varmistaa, että se on ergonominen, hyvälaatuinen ja siinä on vahvat kiinnitykset.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?
Lasta on parasta kantaa seuraavilla tavoilla iän mukaan:
- Enintään 6 kuukautta: Kuljeta vauvaa kantorepussa edessäsi, kasvot sinua kohti. Tällainen reppumalli tukee hyvin lapsen päätä, ja olet koko ajan tietoinen repun yleiskunnosta.
- 6–12 kuukautta: Kun lapsi oppii olemaan kunnolla istuma-asennossa, voit siirtyä selässä olevaan kantoreppuun. Lapsen vatsan tulisi mieluiten olla selkääsi vasten. Vältä kantoreppuja, joissa vauva katsoo taaksepäin.
2. Valitse lyhyt ja huolellisesti harkittu reitti
Vauvan kanssa patikointi edellyttää kuljettavan reitin erittäin huolellista suunnittelua etukäteen. Tärkeintä on ottaa turvallisuus huomioon, joten vältä jyrkkiä polkuja tai vaarallisia nousuja, joissa on kaatumis- tai liukastumisriski. On parempi valita tasaisia ja hyvin viitoitettuja polkuja, koska sinulla on ylimääräistä painoa ja väsyt tavallista nopeammin.
Valitse helppoja, lyhyitä reittejä tai tuttuja polkuja ensimmäiseksi kerraksi. On erittäin tärkeää tietää levähdyspaikkojen sijainti ja tuntea paluureitti tarkoin, jos joudutte palaamaan nopeasti takasin. Aluksi riittää reitti, joka kierretään parissa tunnissa.
Reitin valinnassa on otettava huomioon myös sää. Katso sääennuste ennen lähtöä ja siirrä retkeä, jos on erittäin tuulista tai lämpötilat ovat äärimmäisiä.
3. Muista ottaa mukaan vettä tai ruokaa
Patikointiretkelle on otettava mukaan sopiva määrä vettä.
Pelkästään aikuisille tarvitaan 1,5–2 litraa vettä Valencia Hiking Clubin suositusten mukaan. Kyseisen sivuston asiantuntijat suosittelevat juomaan vähintään 2 dl vettä puolen tunnin välein kehon ylikuumenemisen välttämiseksi. Tähän määrään on lisättävä erikseen lasten vesimäärä.
Vauvalle on otettava mukaan myös kuumaa vettä tuttipullon valmistelemiseksi. Jos lapsi syö jo kiinteää ruokaa, tarvitset astian sen säilyttämiseen. Mukaan kannattaa ottaa myös hedelmiä tai muita terveellisiä välipaloja, kuten muroja tai kotitekoisia keksejä.
4. Muista ottaa mukaan vauvan perustarvikkeet: kosteuspyyhkeet, vaihtovaatteet, vaipat, ruoka…
Käy läpi rinkan sisältö vielä ennen lähtöä, sillä tärkeintä on muistaa ottaa mukaan perustarvikkeet. Tässä vielä lista tarpeellisista tavaroista muistin tueksi:
- Hygienia: vauvan kosteuspyyhkeet, vaipat, hoitoalusta, pyyhe.
- Lämpimät vaatteet: pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut, peitto, hattu, kaksi paria sukkia.
- Kevyemmät vaihtovaatteet.
- Suojat: Desinfiointiaine, aurinkorasva, sateenvarjo, hyttyskarkote.
Muista aina ottaa mukaan myös roskapussit jätteille, kuten ruoantähteille, vaipoille ja kosteuspyyhkeille.
Pitäkää hauskaa yhdessä!
Perheen kanssa patikointi on nautinnollinen elämys. Aikuisten on helppo ihastua maisemiin ja luonnon hiljaisuuteen, mutta muista, että lapset tarvitsevat muutakin viihtyäkseen.
Suunnittele tätä varten pysähdyspaikkoja matkan varrelle, jotta voit ottaa lapset pois repusta, kertoa heille tarinoita ja ehdottaa pelejä kävellessänne polkua pitkin yhdessä. Retki on loppujen lopuksi hyvä tilaisuus keskustella, pitää hauskaa ja nauttia arvokkaista ja ainutlaatuisista hetkistä yhdessä.
Ideana on tehdä perheen yhteisestä patikkaretkestä viihdyttävä, jotta lapsetkin tottuisivat patikointiin ja heistä tulisi loistavia retkeilijöitä itsekin. Aikanaan huomaat, että he ovat kotiin palattuaan innokkaita lähtemään retkelle pian uudestaankin!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fundación de Ferrocarriles de España (s/f). V.V.del mar. [Internet] Consultado el 28-03-2022. Disponible en: https://www.viasverdes.com/itinerarios/itinerario.asp?id=45
- https://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20130614/54375609720/los-beneficios-de-la-naturaleza-para-los-ninos.html
- https://www.nationalgeographic.es/familia/2020/05/estos-son-los-beneficios-de-la-naturaleza-para-los-ninos
- Manil Raga (2016) Senderismo, montañismo e hidratación. [Internet] Consultado el 28-03-2022. Disponible en: https://clubsenderismodevalencia.club/senderismo-montanismo-e-hidratacion/#:~:text=As%C3%AD%20que%20en%20tus%20salidas,tomases%20un%20vaso%20de%20agua).