4 ruokaa, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa
 

4 ruokaa, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa

Lapsuuden anemian torjumiseksi ja lasten hyvinvoinnin parantamiseksi on tärkeää varmistaa, että ruokavaliossa on rautaa.
4 ruokaa, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2022

Lapsuuden anemia on sairaus, joka heikentää kudosten hapensaantia verestä. Se johtuu raudan puutteesta ja aiheuttaa kroonista väsymystä ja uupumusta. On olemassa useita ruokia, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa, kun ne otetaan osaksi monipuolista ruokavaliota.

Ensimmäiseksi tulee muistaa, että ravintoaineita on saatava päivittäin optimaalinen määrä. Muutoin ihmisen fysiologisessa toiminnassa voi keskipitkällä aikavälillä ilmetä tehottomuutta, mikä johtaa kroonisiin sairauksiin.

Ruoat, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa

Seuraavaksi esittelemme tärkeimmät ruoat, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa. Kaikille niille on ominaista runsas rautapitoisuus. Tätä hivenainetta tarvitaan anemian torjuntaan.

1. Palkokasvit

Palkokasvit ovat niiden ruokien joukossa, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa.

Palkokasveissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne sisältävät kuitenkin myös kuitua, joka voi toimia antiravintoaineena ja heikentää niiden imeytymistä. Palkokasveja onkin hyvä kypsentää useita tunteja miedolla lämmöllä, jotta kuidut pehmittyvät ja niiden vaikutus jää vähäisemmäksi.

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään palkokasveja yhdestä kahteen kertaan viikossa, koska niistä saa monia ravintoaineita, jotka ovat keskipitkällä aikavälillä terveydelle hyväksi.

2. Vasikanmaksa

Sisäelinten ravintoainetiheys on korkea. Niistä on tärkeää mainita erityisesti maksa. Se sisältää korkealaatuista rautaa, joka on keskeinen hivenaine lasten anemian ehkäisyssä ja selättämisessä, kuten osoittaa The Medical Clinics of North America -lehdessä julkaistu tutkimus. Raudan tehoton saanti on yksi yleisimmistä anemian syistä.

Maksan mikrobiologinen riski on myös paljon pienempi kuin muilla tavallisilla sisäelimillä, kuten suolilla. Lisäksi se kelpaa lapsille paremmin. Maksaa voidaan sisällyttää erilaisiin ruokiin niin, että sen aistinvaraiset ominaisuudet peittyvät, jos lapset eivät oikein pidä siitä.

3. Pinaatti

Pinaatti sisältää kasviperäistä rautaa. Sen hyödynnettävyys ei ole kovin korkea, vaikka se tehostuukin huomattavasti C-vitamiinin ansiosta, jota pinaatissa myös on. JAMA -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan näiden ravintoaineiden saanti yhdessä parantaa raudan imeytymistä.

Itse asiassa monissa anemian hoitoon tarkoitetuissa rautalisissä on C-vitamiinia. Näitä valmisteita suositellaan usein urheilijoille, joiden ravitsemukselliset tarpeet ovat kovan rasituksen vuoksi lisääntyneet.

4. Simpukat

Lapsi kuorii simpukoita.
Simpukat sisältävät rautaa ja niistä saa myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne tulee valmistaa hyviä hygieniakäytäntöjä noudattaen ja kypsentää oikein ruokamyrkytyksen välttämiseksi.

Ruokavalioon voi lisätä myös joitakin merenantimia anemian torjumiseksi. Erityisesti nilviäiset erottuvat edukseen sisältämänsä raudan vuoksi. Lisäksi ne ovat monien muiden mineraalien ja proteiinien lähde, joten ne auttavat turvaamaan kunnollisen kasvun ja kehityksen.

On tärkeää kypsentää simpukat oikein ja varmistaa, että ne ovat läpäisseet tietyt laatukriteerit. Vaikka ne eivät yleensä aiheuta ongelmia, niiden mikrobiologinen riski on suurempi kuin useimmilla kaloilla.

Lisää ruokavalioon rautapitoisia ruokia, jotka auttavat torjumaan lapsuuden anemiaa

Anemian torjumiseksi ruokavalioon tulisi siis sisällyttää paljon sellaisia ruokia, joissa on korkea rautapitoisuus. Jos tätä hivenainetta annetaan C-vitamiinin kanssa, vielä parempi. Näin tämän yleensä heikosti imeytyvän ravintoaineen hyödynnettävyys paranee.

Muista, että monipuolinen ruokavalio pienentää kroonisten ja monitekijäisten sairauksien riskiä lapsilla. Siksi on tärkeää varmistaa välttämättömien ravintoaineiden säännöllinen saanti. Puutosta epäiltäessä voidaan pyytää ravitsemusasiantuntijan arviota mahdollisesta lisäravinteen tarpeesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.