Kuinka varmistaa vauvan hyvä suhde ruokaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka varmistaa vauvan hyvä suhde ruokaan?

Kuinka varmistaa vauvan hyvä suhde ruokaan?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan hyvä suhde ruokaan riippuu vahvasti siitä, miten itse käyttäydyt syödessäsi lapsen kanssa. On hyvin tärkeää, että olet tietoinen siitä, mitä lapsesi oppii sinulta; hän nimittäin oppii, että ruokailu on miellyttävä hetki, jos vain teet siitä sellaisen. Jos taas reagoit vihaisesti joka kerta, kun lapsi kieltäytyy syömästä, saattaa hänelle kehittyä negatiivinen suhde ruokaan.

Lapsen ensimmäisten kahden vuoden aikana hän oppii seisomaan, kävelemään, juoksemaan, puhumaan ja syömään. Syöminen on paljon muutakin kuin ruuan napsimista sormilla. Syömään oppimiseen liittyy uusien makujen ja koostumusten maistamisen kehittymistä sekä välttämättömien taitojen oppimista, jotta lapsi kehittyy taitavaksi ruokailijaksi.

Juurruttamalla lapsen elämään terveelliset syömistottumukset lapsen ensimmäisen kahden vuoden aikana pystytään hyvin ehkäisemään nirsoa syömiskäyttäytymistä. Totuttautuessaan kiinteisiin ruokiin vauvan hyvillä kokemuksilla on suuri vaikutus siihen, kuinka hän tulee nauttimaan tai olemaan tykkäämättä joistakin ruuista.

Ruokailutottumukset – olivat ne sitten terveellisiä tai ei – vakiinnutetaan jo lapsuudessa, ja ne vaikuttavat lapseen koko hänen elämänsä ajan, jopa hänen ollessa aikuinen.

Näihin tapoihin on tärkeää kiinnittää huomiota jo silloin, kun lapsi on vielä hyvin nuori, koska on helpompaa luoda lapsen ja ruuan välille terve suhde lapsen ollessa alle 2-vuotias kuin esimerkiksi lapsen ollessa 8-vuotias. Lapsen kasvaessa terveellisten ruokailutottumusten luominen on yhä vaikeampaa. Parhaiten lapsi oppii vanhempien esimerkkiä seuraamalla.

“Syömäsi ruoka voi olla joko turvallisinta ja tehokkainta lääkettä tai hitaasti vaikuttavaa myrkkyä.”

– Ann Wigmore

Kuinka varmistaa vauvan hyvä suhde ruokaan?

Vauvan hyvä suhde ruokaan luodaan jo varhain

Muuta ajattelutapaasi ruoasta

Saatat odottaa lapsesi oppivan syömään täydellisesti ja hyväksymään jokaisen ruuan, jota hänelle tarjoat. Todellisuudessa joudut kuitenkin kohtaamaan monia esteitä, joiden yli sinun on vain päästävä.

Syöminen on asia, joka pitää opettaa lapselle, ja sinun tuleekin osoittaa lapselle, kuinka tärkeää uusien makujen ja ruokien kokeileminen on, ilman että joudut pakottamaan lasta syömään jotakin, jota hän ei halua syödä. Tämä vaatii kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja paljon rakkautta. 

Tarjoa ruokia monta kertaa päivässä

Vauva saadaan syömään erilaisia hedelmiä ja kasviksia tarjoamalla näitä sinnikkäästi vauvan niitä torjuessakin, ainakin 15 kertaa. Torjuessaan ruuan lapsella ei ole negatiivisia tunteita ruokaa kohtaan, vaan lapsi alkaa syödä ruokaa normaaliin tapaan – ilman stressiä, hermostuneisuutta tai velvollisuuden tunnetta.

Tämä kannustaa lasta uteliaisuuteen, ja jälkeenpäin lapsi on kiinnostunut maistamaan ruokaa ja saattaakin huomata pitävänsä siitä. Vauva vain tarvitsee hieman aikaa.

Tarjoa ruokia monipuolisesti

Tarjoamalla monia erilaisia, eri makuisia ja koostumuksellisia ruokia lapsen ensimmäisten kahden vuoden aikana, lapsi alkaa kokeilemaan niitä ja löytää ne ruuat, joista hän oikeasti pitää. Vauva saattaa siis torjua ruuan, mutta myöhemmin hyväksyä sen ruokavalioonsa. Lapsella on omat mieltymyksensä, aivan kuten aikuisellakin, ja joistakin ruuista lapsi tulee pitämään enemmän ja toisista vähemmän.

Luo rentoutunut ilmapiiri

Kuinka varmistaa vauvan hyvä suhde ruokaan?

Kun on ruoka-aika, tulee hermostuneisuus ja stressi jättää ruokapöydän ulkopuolelle. Joskus lapsi saattaa jättää syömättä, koska hän aistii jännitteitä ruokailutilanteessa. Ahdistuneisuus ja stressi saattavat viedä lapsen ruokahalun. Perheen kesken vietetyt ruokailuhetket ovat aikaa, jolloin voidaan jutella ja löytää yhteys perheenjäsenten kesken, riippumatta siitä, mitä syödään tai mitä taapero saattaa jättää syömättä.

Näytä mallia lapsellesi, että nautit ruuasta turvallisessa ympäristössä, jossa ruokaileminen tuottaa rauhaa ja onnea. Tulet yllättymään siitä, kuinka nopeasti lapsi tulee innostumaan syömisestä perheensä kanssa. Sinunkaan ei enää tarvitse huolehtia siitä, syökö lapsi liian vähän vai liian paljon. Perheen kesken vietetyt ruokailuhetket ovat hauskoja kaikille!

Näiden vinkkien, kärsivällisyyden ja runsaan rakkauden avulla tulet huomaamaan, että ruokailuhetket perheen kesken ei tarvitse olla yhtä kärsimystä, vaan pääsette koko perhe nauttimaan yhteisistä päivällisistä, jolloin lapsikin oppii, mitä ovat hyvät ruokailutottumukset.

On hyvin tärkeää, että vauvan hyvä suhde ruokaan muodostuu jo varhain, jotta hänellä on terveelliset ruokailutottumukset myös tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.