Vauvan ruokavalion laajentaminen - miten ja milloin? - Äitiyden ihme
 

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Viimeisin päivitys: 06 lokakuuta, 2018

Vauvan ruokavalion laajentaminen tarkoittaa sitä, että alat sisällyttää lapsen ruokavalioon uusia ruokia imetyksen edelleen jatkuessa. Näihin ruokiin voivat kuulua kiinteät, nestemäiset sekä keskikiinteät ruoka-aineet.

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Vauvan ruokavalion laajentaminen suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Uudet ruoat takaavat lapselle hänen kasvunsa vaatimien ravinteiden saannin.

Ruokavalion laajentaminen tarkoittaa erilaisten ruokien lisäämistä vauvan ruokavalioon äidinmaidon rinnalle. On tärkeää huomioida, että uudet ruoat eivät ole korvikkeita rintamaidolle, jota vauvan tulee saada syödä ensimmäisten 24 elinkuukautensa ajan.

Nämä lisäruoat eivät myöskään voi olla mitä tahansa ruokia, sillä kaikkia ruoka-aineita ei suositella annettavaksi vauvoille.

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Laajennetun ruokavalion piirteet

Kun vauva kasvaa, hänen ravitsemukselliset tarpeensa muuttuvat. Laajennetun ruokinnan tarkoitus on täyttää ne ravitsemukselliset tarpeet, joita äidinmaito ei täytä. Tämä koskee myös äidinmaidonkorvikkeella ruokittuja lapsia.

Lapsen ruokavalioon lisättävien ruoka-aineiden tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  • Sisältävät energiaa antavia ravintoaineita
  • Helppoja niellä ja sulattaa
  • Yksinkertaisia ja pikkulapsille turvallisia
  • Rautapitoisia
  • Lapselle helppoja syödä omin avuin
  • Lapsen kokoon nähden sopivia annoksia

Ruoan lämpötilan tulisi olla sama kuin lapsen oman ruumiinlämmön, eli noin 37°C. Voit jäähdyttää tai lämmittää ruokia tarpeen mukaan.

Ruokien, joita lisäät vauvasi ruokavalioon hänen ollessa kuuden kuukauden ikäinen, tulisi myös opettaa lasta omatoimisessa syömisessä. Lapsen siis kannattaa antaa syödä itse. Hänen tulisi saada ottaa ruokia omiin käsiinsä, tunnustella koostumuksia ja tuoksuja sekä laittaa ruoka suuhunsa itse.

Vauvan lautasen ja mukin tulee olla paitsi lapselle sopivan kokoisia, myös sellaisia, että lapsen on helppo tunnistaa ne omikseen.

Suosituksena on, että vauvalle ei tarjota lisänestettä pullosta, sillä tämä voi altistaa lapsen ruoansulatusongelmille sekä vaikeuttaa imetyksen ja lisäruoan yhdistämistä.

Ehdotuksia vauvan ruokavalion laajentamiseen

Milloin lapselle aletaan antaa lisäruokia?

Asiantuntijat suosittelevat, että vauvan ruokavalion laajentaminen aloitetaan lapsen täytettyä kuusi kuukautta. Tulee kuitenkin ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen kuin uusia ruoka-aineita aletaan esitellä lapselle.

Henkilön, joka on vastuussa lapsen ruokinnasta, on tärkeää varata ruokien valmistamiseen tarpeeksi aikaa. Hänen tulisi myös valmistautua ruokkimaan lasta ja vahtimaan tätä kärsivällisesti.

Lisäksi on tärkeää, että vauva on tarpeeksi kehittynyt motoristen taitojen, aistien ja henkisten kykyjen saralla. Suosittelemme, että tarkkailet lastasi, kunnes hän alkaa osoittaa omatoimisuuden merkkejä jokapäiväisessä elämässään. Tällöin voit aloittaa ruokavalion laajentamisen.

Alla esittelemme muutamia vinkkejä uusien ruoka-aineiden esittelemiseen liittyen:

  • Vauvan syöttämisen tulisi tapahtua rauhallisena hetkenä; haluammehan ruokailun olevan mukava aktiviteetti, eikä rangaistus. On hyvä ajatus ruokkia vauva silloin, kun imetyksestä on kulunut jonkin aikaa. Lapsen ei tulisi olla ruoka-aikaan liian nälkäinen, väsynyt tai itkuinen.
  • On hyvin tärkeää, että vauva osaa istua itse – joko korkean tuolin tai aikuisen avustamana – kun ruokavalion laajentaminen aloitetaan.
  • Kannusta lasta ottamaan mallia muista perheenjäsenistä yhteisenä ruoka-aikana. Siirrä lapsen syöttötuoli ruokapöydän viereen, jotta lapsi on osallisena yhteisessä ruokahetkessä. Näin lapsi oppii syömisen olevan tavanomainen tapahtuma. Voit asettaa lapsen lautaselle muun perheen syömää ruokaa, jos ruoka on vauvalle sopivaa.
  • Aseta ruoka lapsen eteen tai anna pala ruokaa hänen käteensä. Näin lapsi voi harjoitella ruokaan tarttumista omaa voimaansa käyttäen.
  • Älä pakota lasta syömään. Hän saattaa tarvita enemmän aikaa ruoan katselemiseen ja tunnistamiseen. On tärkeää olla kärsivällinen ja vahtia lasta koko ajan.
  • Uusien ruokien lisääminen lapsen ruokavalioon kannattaa tehdä yksi ruoka-aine kerrallaan. Kun lapsi on tottunut tiettyyn ruokaan, hän voi kokeilla seuraavaa ruoka-ainetta. Tällä tavalla lapsi oppii huomaamaan ja tunnistamaan eroja ruokien koostumuksissa ja mauissa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., Pendezza E., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediratr, 2018. 44 (1): 49.
  • Arantes ALAE., Neves FS., Campos AAL., Pereira Netto M., The baby led weaning method (BLW) in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.