Kuinka toimia, kun vauva kieltäytyy syömästä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vauva kieltäytyy syömästä?

Terveellinen ruokavalio on lapsen kehityksen perusta. Tänään puhumme siitä, mistä vauvan syömättömyys voi johtua ja miten tulee toimia tilanteessa, jossa lapsi kieltäytyy syömästä hänelle valmistettua ruokaa.
Kuinka toimia, kun vauva kieltäytyy syömästä?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 04 tammikuuta, 2021

Me kaikki tiedämme ravinnon olevan terveytemme kannalta elintärkeää. Tämän takia vanhemmat ovat luonnollisesti huolissaan, jos vauva kieltäytyy syömästä.

Miksi vauva kieltäytyy syömästä?

Lääkäreiden mukaan vanhempien on tärkeä muistella, missä vaiheessa ruoasta kieltäytyminen alkoi. Jos ongelma on jatkunut pitkään, voi syynä olla jokin seuraavista:

  • Refluksi: Refluksitaudilla tarkoitetaan toistuvaa mahan sisällön nousua ruokatorveen. Lapsilla refluksia ilmenee, kun keho ei tuota tarpeeksi vatsahappoja käsitelläkseen syötyä ruokaa. Ongelma ratkeaa yleensä itsestään lapsen ensimmäisten elinviikkojen aikana. Vastaavia ongelmia ilmenee myös lapsen vatsan tuottaessa liikaa happoja. Tässä tapauksessa lapsi on ruokailun aikana itkuinen närästyksen aiheuttaman kivun vuoksi.
  • Laktoosi-intoleranssi: Laktoosi-intoleranssista kärsivän keho ei tuota tarpeeksi laktaasi-entsyymiä, jota tarvitaan laktoosin, eli maitosokerin, pilkkomiseen. Maito ja maitotuotteet aiheuttavat laktoosi-intolerantille henkilölle ruoansulatuskanavan oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja. Jos lapsi ei siedä maitotuotteita, hänen kehollaan saattaa olla ongelmia käsitellä myös muita ruoka-aineita.
  • Vanhempien epärealistiset odotukset: Vauvat syövät tarpeeseensa, eivät pakon sanelemana. Vanhemmat saattavat väittää lapsen syövän liian vähän, vaikka tosiasiassa ongelmana ei olekaan vauva, vaan vanhempien epärealistiset odotukset.
 vauva kieltäytyy syömästä

Jos ruoasta kieltäytyminen on uusi oire, ongelma tulee pyrkiä tunnistamaan mahdollisimman pian, jotta tilanne saadaan korjattua ajoissa.

Yleisimpiä syitä ruoasta kieltäytymiseen ovat:

  • Ruoansulatusongelmat: Ruoansulatusongelmat ilmenevät yleensä ripulinavatsanväänteinä, epämukavana olona ja oksenteluna.
  • Jokin muu sairaus: Tällaisessa tapauksessa on tavallista, että lapsen ruokahalu on huono. Jos lapsi kärsii esimerkiksi flunssansa tai kuumeesta, on normaalia, että hän ei halua syödä.

Vinkkejä, joiden avulla lapsi saadaan syömään

Kun ongelman syy on selvillä, on aika selvittää paras tapa saada vauva syömään. Käytettävissä on yksinkertaisia tekniikoita, joiden avulla lasta voidaan auttaa muodostamaan ruokaan uudenlainen suhde.

  1. Tee ruoka-ajasta miellyttävä kokemus. Muista, että lapsi omaksuu viiden ensimmäisen elinvuotensa aikana kaiken näkemänsä ja yhdistää nämä asiat positiiviseen tai negatiiviseen. Rauhallisessa ympäristössä ruokailu auttaa lasta näkemään syömisen positiivisena asiana.
  2. Ole varovainen ruoan lämpötilan kanssa. Vauva ei vielä ymmärrä, mikä on kuumaa ja mikä kylmää. Pyri siis tarjoilemaan ruoka sopivan lämpöisenä.
  3. Vältä prosessoituja ruokia kuten hunajaa, teetä tai uutteita. Vauvan keho ei ole vielä valmis sulattamaan tällaisia ruokia. Valitse luonnollisia ruokia ja tarjoa lapselle monipuolisesti hedelmiä. Omenasose ja luonnonjogurtti ovat yksiä parhaita vaihtoehtoja.
  4. Pidä huolta niin omasta kuin vauvankin hygieniasta. Sekä lapsen että vanhemmat käsien tulee olla puhtaat ennen ruokaan koskemista, kuten myös käytettävien lautasten ja ruokailuvälineiden.
  5. Älä pakota lasta syömään jotain, mistä hän ei pidä. Lapsi tutustuu jatkuvasti uusiin makuihin ja koostumuksiin. Se, että hän ei heti pidä jostain hedelmästä tai kasviksesta, ei tarkoita, etteikö hän oppisi pitämään siitä. Anna lapselle aikaa ja tarjoa sillä välin muita vaihtoehtoja.

Koska on oikea aika alkaa laajentaa vauvan ruokavaliota?

Voit alkaa tarjota lapselle muita ruokia – erityisesti hedelmiä ja kasviksia – äidinmaidon lisäksi hänen täytetettyään 4 tai 6 kuukautta. Uusien ruoka-aineiden lisääminen vauvan ruokavalioon on tärkeää tehdä vähä vähältä.

Tällä tavoin näet, mistä mauista lapsi pitää ja mistä ei. Alat myös huomata, minkä lämpöiset ruoat toimivat hänelle parhaiten, minkä lisäksi opit muita olennaisia asioita vauvan ruokavalioon liittyen.

vauva kieltäytyy syömästä

Maailman terveysjärjestö suosittelee täysimetystä siihen asti, kunnes vauva täyttää 6 kuukautta. Tämän jälkeen lapsen ruokavaliota voidaan alkaa laajentaa lisäämällä siihen uusia ruokia.

Valitse lapsen ikään sopivia, turvallisesti syötäviä, ruokia. Koska lapsen hampaat eivät ole todennäköisesti vielä puhjenneet, hän ei pysty pureskelemaan kunnolla. Suosittelemme kokeilemaan muusattuja perunoita tai kasviksia, soseutettua omenaa tai päärynää, porkkanamehua ja muita terveellisiä ja luonnollisia vaihtoehtoja.

Onko syytä keskustella lääkärin kanssa, jos vauva kieltäytyy syömästä?

Palataan vielä hetkeksi lähtötilanteeseen. On tärkeää olla hätääntymättä, ja sen sijaan tunnistaa syyt sille, että vauva kieltäytyy syömästä. Syy saattaa liittyä ympäristöön tai olla merkki ruoka-aineallergiasta tai vääränlaisesta ruoanvalmistustavasta.

Jos lapsella ilmaantuu lääkärin huomiota vaativia oireita tai syömättömyys jatkuu pitkään, varaa lääkärinaika.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.