5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi - Äitiyden Ihme
 

5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi

5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kärsivällisyys on hyve, jota jokaisen vanhemman kannattaa vahvistaa, sillä lapsista kasvaa vanhempiensa peilikuvia. Tehtävässä auttaaksemme jaamme viisi vinkkiä, joiden avulla olla kärsivällisempi vanhempi.

Lapsen kasvaessa myös hänen vaatimuksensa vanhempia kohtaan kasvavat. On tärkeää, että vanhemmat ovat hyvin kärsivällisiä ja rauhallisia t ämän kasvuprosessin aikana on tärkeää. Kärsivällisyys auttaa vanhempia tukemaan lasta tämän jokaisessa kasvuvaiheessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Yleisesti ottaen kärsimättömät vanhemmat eivät saavuta samoja tuloksia kuin he, joilla on erilainen asenne äitiyteen ja isyyteen. Lapsen kasvatukseen liittyy monia vaikeita ja haastavia hetkiä. Näissä tilanteissa vanhempien täytyy hengittää syvään ja pyrkiä reagoimaan oikein. Jo sen tunnustaminen, että lapsen kasvattaminen on välillä hankalaa ja epämukavaa, auttaa katsomaan asioita eri näkökulmasta.

Kärsimättömyys voi siirtyä lapsille esimerkin kautta.

Jos vanhempien kärsivällisyys on koetuksella, heidän kannattaa seurata muutamaa vinkkiä, jotka auttavat pysymään rauhallisena. On myös pidettävä mielessä, että vanhempi on esimerkki, jota lapsi seuraa. Lapsi reagoi samalla tavalla kuin vanhempi vaikeissa ja monimutkaisissa tilanteissa.

5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi

Kuinka tunnistaa kärsimättömät vanhemmat?

Huutaminen, aggressiivinen käytös, itkuherkkyys, halu paeta tilanteesta ja juosta pois – nämä ovat vain muutama oire, joista tunnistaa kärsimättömät vanhemmat. Lapsenkasvatus ei ole helppoa, ja on täysin normaalia tuntea epätoivon tunnetta vaikeimmissa tilanteissa. Ei ole kuitenkaan hyvä merkki, jos se alkaa toistua usein.

Kärsivällisyys ja itsehillintä kuuluvat osana vanhemmuuteen.

Lapset ovat suoraan peilikuva siitä, mitä he oppivat vanhemmilta kotoa. Vanhempien ei siis tulisikaan olla yllättyneitä, jos he huomaavat lasten käyttäytyvän kärsimättömästi. Ei ole reilua syyllistää heitä selvittämättä ensin, mikä on vanhempien oma vastuu tähän käytökseen.

Olet uupunut, sinulla oli huono päivä töissä ja tarvitset hetken omaa aikaa. Ennen kuin purat sen kaiken elämäsi rakkauden niskoille, on tärkeää, että otat haltuun sisälläsi olevan itsehillinnän voiman. Alla kerromme kuinka sen voi löytää ja kuinka vahvistaa sitä.

5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi

5 vinkkiä, kuinka olla kärsivällisempi vanhempi

Vaikka kiireisen rutiinin ylläpitäminen voikin olla todella uuvuttavaa, on tärkeää löytää salaisuus malttinsa pitämiseen. Äänen korottaminen, liiallinen rankaiseminen ja kaltoinkohtelu voivat vähitellen hävitä kokonan jos otat allaolevat suositukset huomioon:

  • Pysy rauhallisena: vältä kiukunpuuskia ja epätoivoisia huudahduksia vihaisena ollessasi. Vaikka et sitä itse huomaa, vaadit lapsiasi säilyttämään malttinsa vaikka olet itse jo menettänyt sen. Kuuntele rakkaudella mitä he haluavat sanoa ja kerro sitten oma näkökulmasi rakastavaan sävyyn.
  • Ole johdonmukainen tekojesi suhteen: lapset eivät opi sen perusteella, että sanomme heille mikä on oikein ja mikä on väärin, vaan pikemminkin meitä tarkkailemalla. On tärkeää olla johdonmukainen sanojen ja tekojen suhteen. Jos pyydät lastasi olemaan huutamatta, et voi myöskään itse huutaa. Jos haluat lasten lukevan lisää, sammuta televisio ja ala lukea kiinnostavaa kirjaa.
  • Yritä olla empaattinen: Aseta itsesi lasten asemaan hetkeksi. Yritä ymmärtää mitä tunteita he kokevat (vihaa, häpeää, pelkoa, surua tai turhautumista). Jos pystyt samastumaan heidän tunteisiinsa, pystyt myös käsittelemään tilannetta paremmin.
  • Yritä olla joustava: Voi olla ärsyttävää kuulla “ei” tuhat kertaa. Älä ole niin ankara lapsille, ja anna heille tilaisuus kokeilla uusia asioita. Älä käytä huonoja perusteluja kuten “koska sanoin niin”, koska tämäntyyliset perustelut vähentävät uskottavuuttasi.
  • Yritä myös olla kärsivällinen: Kärsivällisyys häviää ymmärryksen puutteen, väsymyksen tai lannistuneisuuden takia. Vaikeat ajat kuitenkin menevät ajallaan ohi, joten käytä hyväksi kaikki hetket, jolloin pääset lähemmäksi lastasi, äläkä koskaan jää kiukun pauloihin.

On hyvä kokeilla näitä suosituksia, joilla sinusta voi tulla parempi ihminen ja vanhempi, erityisesti koska niistä on apua lapsenkin elämässä. Äiti ja isä, älä vaivu epätoivoon ja elä elämää yksi askel kerrallaan näiden pikkuenkeleiden rinnalla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.