Vinkit lapsen tutin käytön lopettamiseksi - Äitiyden Ihme
 

Vinkit lapsen tutin käytön lopettamiseksi

Jos olet taaperoikäisen lapsen vanhempi, olet saattanut huomata, miten vaikeaa tutin käytön lopettaminen voi olla. Nyt kerrommme, miten tutista luovutaan ongelmitta.
Vinkit lapsen tutin käytön lopettamiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2019

Tutti on oiva apuväline tilanteissa, joissa muut keinot eivät riitä lapsen tyynnyttämiseen. Tutin käyttäminen liian pitkään voi kuitenkin aiheuttaa purentavirheitä ja muita ongelmia. Tämän vuoksi tutista luopumista suositellaan lapsen ollessa noin vuoden ikäinen, mutta viimeistään kahden vuoden ikään mennessä. Tutista luopuminen ei kuitenkaan ole aina täysin ongelmatonta, minkä vuoksi haluamme jakaa muutamia vinkkejä tutin käytön lopettamiseksi.

Aivan ensimmäiseksi on hyvä tietää, että tutista luopumisen helpottamiseksi ei ole olemassa yhtä ja ainoaa täydellistä menetelmää, mutta prosessia voidaan helpottaa tiettyjen toimien avulla. Vanhempien kannattaa varmistaa, että samaan aikaan tutista vieroittamisen kanssa lapsen elämässä ei tapahdu muita suuria muutoksia – esimerkiksi muuttoa tai uuden sisaruksen syntymää. Tutista kannattaa opetella luopumaan vähitellen lapsen stressin minimoimiseksi.

Tutista on usein sitä helpompi päästä eroon, mitä aikaisemmin vieroittaminen aloitetaan. 12 kuukauden iän jälkeen lapset ovat tyypillisesti haluttomampia muuttamaan tiettyjä tapojaan. Vaikka yritykset tutista luopumiseen epäonnistuisivat aluksi, vanhempien kannattaa pysyä rauhallisena ja pyrkiä välttämään stressin tai paineen asettamista lapsella. On hyvä muistaa, että lapsen kiukkukohtaukset eivät kerro äidin ja isän kyvystä toimia vanhempina.

Vinkit lapsen tutin käytön lopettamiseksi

1. Käytä mielikuvitustasi

Lapsuus on taianomaista aikaa. Voit siis hyvin käyttää mielikuvitustasi ja keksiä luovia strategioita saadaksesi lapsen lopettamaan tutin käytön.

Lapsen vieroittaminen tutista

Voit esimerkiksi huijata lasta ja teeskennellä, että tonttu tai keiju käy yön aikana keräämässä kaikki tutit mukaansa. Tämä mielikuvitusolento voi jättää vauvalle pienen lahjan, joka motivoi häntä jatkamaan elämää ilman tuttia. Samalla myös lapsen mielikuvituksen kehitys edistyy.

2. Vähennä tutin käyttöaikaa vähitellen

Voit aloittaa antamalla vauvalle tutin vain päiväunien tai nukkumaanmenon aikaan. Muutaman viikon kuluttua tutin käyttö voidaan rajoittaa ainoastaan hetkeen ennen nukkumaanmenoa illalla. Lapsen totuttua päiväuniin ilman tuttia, voidaan alkaa harjoitella myös nukkumaanmenoa ilman tuttia.

Lisäksi suosittelemme, että pidät tutin piilossa taskussasi ja lisäät odotuksen kestoa ennen kuin annat tutin lapselle. Kun huomaat, että lapsi ei suutu, voit kokeilla lelun antamista tai lohduttaa häntä muilla tavoilla.

Tutista on usein sitä helpompi päästä eroon, mitä aikaisemmin vieroittaminen aloitetaan. 12 kuukauden iän jälkeen lapset ovat tyypillisesti haluttomampia muuttamaan tiettyjä tapojaan.

3. Yritä rauhoittaa lasta muilla tavoilla

On mahdollista, että ensimmäisillä kerroilla viedessäsi tutin pois, joudut rauhoittamaan lasta muilla tavoilla. Voit tuudittaa häntä, laulaa tai vaikkapa antaa hellävaraista hierontaa.

Tavoitteena on lievittää vauvan epämukavuutta ja auttaa häntä rauhoittumaan ilman tuttia. Voit myös käyttää pehmeitä vilttejä tai pehmoleluja – nämä yleensä toimivat!

Vinkit lapsen tutin käytön lopettamiseksi

4. Kerro vieroituksesta kaikille lasta hoitaville

On tärkeää, että kaikki vauvaa hoitavat tietävät, että lasta ollaan vieroittamassa tutin käytöstä. Sekä kotona sekä päiväkodissa on toimittava johdonmukaisesti tutin käytön suhteen, jotta lapsi ei hämmenny.

Antamamme perusvinkit auttavat vieroittamaan vauvan tutista, mutta jokainen lapsi on omanlaisensa, eivätkä samat menetelmät toimi jokaisen lapsen kohdalla. On tärkeää olla kärsivällinen ja määrätietoinen ja muistaa, että asiasta ei kannata huolestua liiaksi, sillä tavoitteisiin päästään lopulta varmasti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.