Näin ehkäiset kiukkukohtauksia julkisella paikalla - Äitiyden Ihme
 

Näin ehkäiset kiukkukohtauksia julkisella paikalla

Näin ehkäiset kiukkukohtauksia julkisella paikalla
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet julkisella paikalla ja lapsesi alkaa kiukutella. Sinusta tuntuu, että kaikki katsovat sinua. Ensin sinusta tuntuu nololta, ja saatat jopa miettiä, mitä teet väärin vanhempana. Älä menetä toivoasi! Lue tästä hyödylliset vinkkimme, jotta voisit estää lapsesi kiukkukohtauksia julkisella paikalla.

Äitiys on täynnä ihmeellisiä hetkiä. Mutta on myös aikoja, jotka eivät ole niin hyviä. Esimerkiksi silloin, kun lapsesi haluaa jotakin, mitä hän ei tule saamaan, ja tämä on hankala tilanne varsinkin julkisella paikalla. Kun näin tapahtuu, pienokaisilla on usein taipumus aiheuttaa kohtaus, ja tämä saa äidin olon epämukavaksi, ärtyneeksi ja turhautuneeksi – vähintäänkin.

Toisinaan tuntuu siltä, että lapset kilpailevat siitä, kuka saa “vuoden kiukuttelija” -palkinnon. Ja myönnettäköön, toisinaan menetämme hallinnan. Älä kuitenkaan pode huonoa omaatuntoa näistä tilanteista! On normaalia, että tällainen käytös nousee aina välillä esiin.

Onneksi on olemassa useita niksejä, joita voit käyttää välttääksesi spektaakkelia syntymästä. Älä anna periksi, kun lapsi alkaa itkeä. Kyllä, meidän roolimme äitinä on olla paikalla auttaaksemme heitä, mutta osa tästä tarkoittaa sen opettamista, että he eivät aina saa tahtoansa läpi.

Vinkkejä kiukkukohtausten ehkäisemiseksi julkisella paikalla

Seuraavassa on muutamia hyviksi havaittuja neuvoja, jotta voisit sanoa hyvästit näille epämukaville kiukkukohtauksille julkisilla paikoilla:

  • Varmista, että olet huolehtinut lapsesi kaikista tarpeista ennen kotoa poistumista. On aina hyvä idea järjestää suunnitelmat niin, että lapsesi voi syödä ja ottaa päiväunet normaaliin tapaan.
  • Päivittäisen rutiinin määrittäminen on keskeistä, jotta lapsesi ei tule ärtyisäksi. Kun poistutte talosta ja lipsutte lapsesi tavanomaisesta syömisen tai päiväunien aikataulusta, hänestä tulee todennäköisesti väsynyt ja lyhytpinnainen.
  • Suunnittele etukäteen ja valmista lapsesi kunnolla. Jos olette menossa pankkiin tai johonkin muuhun paikkaan, joka on lapsesi mielestä tylsä, tuo mukanasi lelu tai peli. Jos olette menossa jonnekin lämpimään, tuo hedelmillä ja eväillä täytetty kylmä eväskassi. Tämä auttaa pienokaistasi pysymään rauhallisena.
  • Muista kertoa selvästi pojallesi tai tyttärellesi, mitä asioita aiotte tehdä yhdessä. Lapset ovat loogisia – jos kerrot lapsellesi, että olette menossa leipomoon, hän päättelee siitä, että hän saa donitsin.
  • Ristiriitoja välttääksesi on parasta selittää etukäteen tarkalleen, mitä suunnittelet ostavasi. Luo selkeät rajat siitä, mitä valintoja lapsesi voi tehdä. Jos aiot ostaa muroja, voit kertoa lapsellesi, että hän saa valita mitä muroja otetaan.

Opi tunnistamaan lapsesi rajat. Tämä tieto auttaa sinua kohtaamaan haasteelliset tilanteet parhaalla mahdollisella tavalla sekä itsesi että lapsesi kannalta. 

On tärkeää tuntea lapsen rajat

lapsen kohtaus

Alla on hyviä lisävinkkejä niiden tilanteiden välttämiseksi, jotka voivat aiheuttaa hyvin ei-toivottuja kiukkukohtauksia ollessanne ulkona:

  • Kerro lapsellesi, mihin paikkoihin aiotte mennä, missä järjestyksessä, ja kuinka kauan siinä kestää. Tämä on erinomainen strategia, joka antaa lapsellesi tarvittavat tiedot hänen odotustensa hallintaan.
  • Kerro vilpittömästi niistä asioista, joita tulette tekemään ollessanne ulkona. Tämä auttaa lastasi valmistautumaan henkisesti siihen, mitä on tulossa.
lapsen riehuminen
  • Mieti, mitkä asiat voivat aiheuttaa kiukuttelua ja ole ennakoiva. Tuhannet asiat kulkevat lapsen pään läpi, kun sanomme heille “ei”. Paras tapa käsitellä konfliktia on estää se.
  • Käytä hetki suunnitellaksesi kaiken etukäteen valmiiksi jo ennen kuin viet lapsesi hänen suosikkipaikkaansa. Olette esimerkiksi puistossa ja kohta on aika lähteä pois. Voit pyytää lasta hetkeksi luoksesi ja kertoa hänelle, että nyt hänellä on vielä kymmenen minuuttia aikaa leikkiä. Tämä auttaa häntä ymmärtämään, että otat hänen tunteensa huomioon. Se antaa pienokaisellesi myös aikaa käsitellä asiaa ja valmistautua siihen hetkeen, jolloin teidän on lähdettävä.
  • Toinen vaihtoehto on ohjata lapsen huomio toisaalle. Oletetaan, että pikkuisesi haluaa karkkia, eikä voi saada sitä. Näet hänen kasvoistaan, että hän on puhkeamassa itkuun. Käännä hänen huomionsa pois tilanteesta kertomalla, että nyt on aika viedä koira kävelylle. Yritä saada tämä näyttämään hauskalta toiminnalta. Suuntaamalla huomion muualle voit “voittaa” kiukun.

Valitse taistelusi. Toisinaan ei haittaa antaa periksi, ja joinakin hetkinä sinun on oikeasti sanottava ei. Jokainen tilanne on erilainen, ja sinun on valittava oikea strategia ja asenne.

Kun olet sanonut “EI”, on erittäin tärkeää pysyä päätöksessäsi. Jos muutat mielesi lapsen kiukkukohtauksen aikana, lähetät vääränlaisen viestin. Lapsi ymmärtää, että käyttäytyminen auttoi saamaan hänen tahtonsa läpi. Tämän seurauksena hän yltyy saamaan jatkossa kiukkukohtauksia vielä useammin.

Älä siis muuta mieltäsi, kun olet jo sanonut “EI”!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.