Tutin käyttö: Myytit ja totuus - Äitiyden Ihme
 

Tutin käyttö: Myytit ja totuus

Tutin käyttö: Myytit ja totuus
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni vanhempi päättää tutustuttaa lapsensa tuttiin heti tämän syntymän jälkeen. Tutti voi rauhoittaa ja lohduttaa lasta hädän hetkellä. Tutin käyttö estää myös usein lasta oppimasta imemään peukaloaan, mikä puolestaan on huono tapa.

Jos olet päättänyt antaa lapsellesi tutin imettäväksi, olet luultavasti kuullut aiheesta mielipiteitä puolesta ja vastaan. Moni vanhempi kokee tutin käytön tekevän huonoa lapselle. Totuus on, että tuteille on aikansa ja paikkansa; nimittäin vauvan nukkuessa, sairastaessa tai kun hyvin hermostunut lapsi täytyy saada rauhoittumaan.

Tutin käyttö ei pilaa lapsesi hampaita, eikä vaikuta hänen puheeseensa. Lastenlääkärit ja hammaslääkärit voivat kertoa sinulle, että tutin imeminen on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin peukalon tai muiden sormien imeminen.

Olemme keränneet alle muutamia yleisiä myyttejä ja totuuksia tutin käyttöön liittyen.

Vauvan tutin käyttö

Lapsi ei pysty luopumaan tutista

Myytti. Oletko koskaan nähnyt 10-vuotiaan lapsen nukkuvan tutti suussaan? Luultavasti et. Sen sijaan peukaloaan imevät lapset voivat jatkaa tätä haitallista tapaa monen vuoden ajan. Tämä voi aiheuttaa nivelongelmia ja jopa ienvammoja, jotka estävät hampaiden suoran kasvun.

Vauvoilla on ensimmäisinä elinkuukausinaan kova imemistarve, ja tutin imeminen voi rauhoittaa lasta. Tutin käyttö muodostuu ongelmaksi ainoastaan jatkuessaan liian pitkään. Tutin käyttöä kannattaa kuitenkin rajoittaa niin, että lapsi saa tutin suuhunsa ainoastaan nukkuma-aikaan tai ollessaan sängyssään. Tutkimukset todistavat, että tutin imeminen nukkuessa pienentää kätkytkuoleman riskiä.

Tutin käyttö häiritsee imetystä ja vauvan imuotetta

Totta. On totta, että tutin imeminen voi vaikeuttaa rinnan imemisen opettelua ja hyvän imuotteen löytämistä. Tutti kannattaa esitellä lapselle vasta muutama viikko imetyksen aloittamisen jälkeen. Varmista, että lapsen imuote on vakiintunut ennen kuin annat hänen aloittaa tutin käytön. Lapsen tulisi oppia erottamaan tutin ja rinnan imeminen toisistaan, sillä molempiin tarvitaan erilainen tekniikka.

Vauvan tutin käyttöön liittyy monia myyttejä

Jotkut tutit ovat toisia parempia

Totta. Vaikka monia tutteja mainostetaan vastaavia tuotteita parempina, on totta, että jotkut tutit ovat vauvalle parempia kuin toiset. Esimerkiksi liian pieni tutti voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Vauvalle tulisi antaa tutti, joka on suunniteltu hänen ikäiselleen lapselle. Tutin tulisi olla valmistettu yhdestä osasta, jolloin sen ei ole mahdollista hajota palasiksi lapsen suussa.

Tutin käyttö pilaa lapsen hampaat

Myytti. Tutin käyttö ei vaikuta lapsen hampaisiin, jos et sitten kastele tuttia sokerimehussa, joka aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Tässä myytissä on kuitenkin mukana pieni totuuden siemen.

Jatkuva tutin käyttö voi nimittäin aiheuttaa purentavirheitä – mutta ainoastaan jos tutin käyttöä jatketaan liian pitkään. Jos tutti painaa vauvan kieltä alas, lapsen yläleuan leveyskasvu saattaa häiriintyä. Tästä aiheutuva yläleuan kapeus saattaa johtaa sivualueen ristipurentaan. Tutin liian pitkään käyttäminen voi aiheuttaa myös avopurennan.

Hammaslääkärit pitävät tutin käytön takarajana kahden vuoden ikää, koska tuon rajapyykin jälkeen purentavirheiden riski kasvaa merkittävästi.

Onko mielessäsi muita tutin käyttöön liittyviä totuuksia tai myyttejä, jotka haluaisit jakaa kanssamme? Muista, että tutista on hyvä pyrkiä luopumaan asteittain. Kuinka sinä sait lapsesi lopettamaan tutin käytön? Oliko se helppoa vai vaikeaa? Kerro meille kokemuksistasi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.