Mitä tehdä imemislakon sattuessa
 

Mitä tehdä, jos vauva ryhtyy imemislakkoon?

Tästä artikkelista löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vauvan imemislakosta.
Mitä tehdä, jos vauva ryhtyy imemislakkoon?
Angela Herrero Marin

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Angela Herrero Marin.

Viimeisin päivitys: 08 joulukuuta, 2022

Onko imemislakko sinulle tuttu termi? Tällainen lakko on tosiaan olemassa, ja se on tilanne, joka voi syntyä imetyksen aikana. Siihen on useita mahdollisia syitä, joista kerromme alla lisää.

Mikä on imemislakko?

Imemislakosta on kyse silloin, kun vauva päättää yhtäkkiä lopettaa rinnan imemisen. Tämä voi tapahtua yhdessä yössä täysin odottamatta ja kestää muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon.

Se voi olla hyvin stressaavaa ja surullista aikaa äidille, josta voi tuntua siltä, että maito on vähissä tai että vauva torjuu hänet. Vauvan imemislakko voi kuitenkin johtua useista syistä, eikä se tarkoita sitä, että imetys olisi lopullisesti ohi.

Tärkeintä on tiedostaa tällaisen imetyskriisin mahdollisuus ja selvittää sen tarkka syy, jotta imetystä saadaan jatkettua taas normaalisti.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: 4 vinkkiä

Mistä vauvan imemislakko voi johtua?

Imemislakko voi johtua useista syistä vauvasta riippuen. Tässä ovat sen yleisimmät syyt.

Kipu

Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen, suun vaurio (kuten afta) tai kaikenlainen fyysinen kipu voi olla riittävä syy siihen, että vauva ryhtyy imemislakkoon. Kun vaiva menee ohi, imetys jatkuu todennäköisesti normaalisti.

Imemislakko voi johtua hampaiden puhkeamisesta.

Sairaus

Kaikenlaiset sairaudet vauvalla voivat saada imetyksen loppumaan. Syynä on se, että vauvan olo on huono tai hän kärsii jostakin suuontelon vaivasta.

Jos vauvalla on esimerkiksi tukkoisuutta, hänen on erittäin vaikea imeä rintaa, jolloin hän saattaa päättää olla tekemättä niin. Sama voi tapahtua kuumeen tai ruoansulatuskanavan vaivan takia.

Stressi

Jos vauva on ollut stressaavassa tai erittäin pelottavassa tilanteessa, ja hän on yhdistänyt tuon hetken imetykseen, hän saattaa ryhtyä imemislakkoon.

Selkeä esimerkki tästä on se, kun vauva puree äidin nänniä ja äiti reagoi huutamalla. Vauva saattaa säikähtää tätä reaktiota ja pelätä tarttua uudelleen rintaan.

Häiriötekijät

Vauva huomaa kasvaessaan, että äidin rintojen ulkopuolella on elämää. Nämä häiriötekijät herättävät vauvan uteliaisuuden kaikkea ympärillä olevaa kohtaan. Ja tämä voi olla syy imetyksen loppumiseen. Vauva on usein enemmän utelias kuin nälkäinen.

Eri maut

Maidon maku ei ole aina sama; siihen voivat vaikuttaa infektiot, rintatulehdus tai äidin kuukautiset. Vauva ei ehkä pidä tästä muutoksesta ja päättää olla imemättä rintaa niin kauan, kun maidossa on outo maku.

Mitä tehdä, jos vauva ryhtyy imemislakkoon

Imemislakko on odotettavissa oleva ilmiö imetyksen aikana. Äideille voidaan antaa joitakin ohjeita, jotta he pääsisivät kriisin läpi mahdollisimman hyvin. Jonkin ajan päästä lakko lopulta päättyy ja kaikki palaa ennalleen.

Pidä huolta henkisestä hyvinvoinnista

Äidin tulee hankkia tietoa vauvan imemislakosta ja ymmärtää, että se on imetysaikana odotettavissa. Tällä tavoin hän ei vahingossa tulkitse vauvan signaaleja väärin ja aloita vieroitusta liian aikaisin.

Jotkut äidit saattavat tuntea ahdistusta, kun vauva ei yhtäkkiä haluakaan rintaa. On erittäin tärkeää, että äiti ei virheellisesti ala luulla, että maidontuotanto on loppunut tai että vauva ei halua enää imetystä. Tämä saa monet äidit tarjoamaan useammin tuttipulloa, mikä vaikuttaa vauvan mieltymyksiin (maito tulee helpommin ulos kumisesta nännistä kuin äidin nännistä).

Etsi syytä lakkoon

Varmista, ettei vauvalla ole mitään vaivaa tai kipua, joka mahdollisesti vaikeuttaisi tarttumista rintaan. Mieti, onko rutiineissa tapahtunut muutoksia viime päivinä tai onko vauva kokenut jotain stressaavaa.

Vaihda asentoa äläkä anna periksi

Jotkut vauvat voivat tuntea olonsa epämukavaksi tietyissä imetysasennoissa muun muassa siksi, että vaatteen pesulappu hankaa heitä, he ovat puristuksissa tai rokotuskohtaa aristaa. Tällöin toisenlainen imetysasento voi auttaa.

Myös toiseen ympäristöön siirtyminen voi olla hyödyksi. Etsi esimerkiksi jokin rennompi paikka, jossa on vähemmän ärsykkeitä ja häiriötekijöitä.

Ihokosketus

Kanna vauvaasi mahdollisimman paljon ja pidä häntä sylissäsi. Vielä parempi, jos saat pidettyä yllä ihokontaktia.

Vauvan pitäminen lähelläsi voi saada hänet “rakastumaan” rintaan uudelleen ja hamuamaan sitä kuten ennen.

Yksi hyvä vaihtoehto on käydä kylvyssä vauvan kanssa. Moni äiti valitsee tämän keinon siksi, että se on jälleennäkeminen vauvan ja rinnan välillä intiimissä ja rauhallisessa ympäristössä.

Äiti imettää lastaan puun alla.

Milloin kannattaa harkita vieroitusta rinnasta

Kuten edellä mainittiin, imemislakkoon ryhtynyt vauva ei halua vieroittautua rinnasta. Äiti saattaa kuitenkin tuntea voimakasta ahdistusta, joka saa hänet ajattelemaan tätä mahdollisuutta.

Imemislakossa oleva vauva palaa yleensä ennalleen nopeasti, varsinkin kun syy lakkoon on selvinnyt. Kun lakkoilua ilmenee vanhemmilla lapsilla, äiti voi hyödyntää tilaisuutta aloittaakseen vieroittamisen rinnasta.

Imemislakko on vain töyssy tiessä

Toivottavasti olet tämän artikkelin luettuasi oppinut kaiken vauvan imemislakosta, jotta ymmärrät pitää sitä normaalina ja osaat ratkaista asian parhaalla tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.