Imetyksestä vieroittaminen ja sen vaikeus - Äitiyden Ihme
 

Imetyksestä vieroittaminen ja sen vaikeus

Imetyksestä vieroittaminen ja sen vaikeus
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Imetyksestä vieroittaminen on herkkä prosessi, joka kannattaa viedä läpi vähitellen. Se vaatii usein paljon kärsivällisyyttä ja rakkautta. Imetyksen lopettaminen ei tarkoita, että se intiimi ja rakastava side, joka äidin ja vauvan välille on syntynyt, katoaa. Lapsen äidinmaidosta vieroittaminen on alku uudelle ruokailutavalle ja myös uusi vaihe äidin suhteessa lapseensa.

Rintamaito sisältää kaikki ne rasvat, proteiinit ja vitamiinit, joita vastasyntynyt tarvitsee. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lasta täysimetetään kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen rintaruokkimista jatketaan osana lapsen ruokavaliota kahden vuoden ikään saakka. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemustoimikunta suosittelee täysimetystä mielellään kuuden, mutta vähintään neljän kuukauden ajan.

Sen lisäksi, että äidinmaito on pienelle lapselle parasta mahdollista ravintoa, imettäminen muun muassa vahvistaa vauvan vastustuskykyä, parantaa ruoansulatusta, vähentää aikuisiän valtimotautien riskiä ja vahvistaa äidin ja lapsen sidettä.

“Maailmani on pyöreä ja pehmeä, kuten sinunkin. Ja annan sen sinulle, jotta voisit unelmoida, jotta voisit taistella, jotta voisit luoda. Kotimme on pieni, vaatteemme ovat vaatimattomia, mutta lämpimässä maidossani annan sinulle maailmani.”

– Via Lactea, espanjalainen imetysjärjestö

Mitä imetyksestä vieroittaminen tarkoittaa?

Siirtyminen imetyksestä muun tyyppiseen ruokaan tunnetaan arkikielessä vieroittamisena. Se ei tarkoita vain sitä, että maito korvataan muilla ruoilla, sillä kyseessä on prosessi, joka voi olla tunnetasolla raskas.

Vieroituksen alku voi tulla eteen monista syistä. Voi olla, että äiti päättää aloittaa sen, tai sitten kenties vauva menettää mielenkiintonsa rintamaitoon. Joskus maidontuotanto ei ole riittävän runsasta, tai sitten se tyrehtyy ajan kuluessa.

Olipa tilanne mikä tahansa, vieroittamisen prosessi voi olla vaikeaa molemmille osapuolille, joten siihen kannattaa valmistautua.

Milloin ja miten imetyksestä vieroittaminen tulisi aloittaa?

Imetyksestä vieroittaminen ja sen vaikeus

Ei ole mitään tiettyä hetkeä vieroitukselle. Jotkut asiantuntijat kuitenkin suosittelevat sen tekemistä vähitellen ennen lapsen ensimmäistä syntymäpäivää.

Yksi menetelmä, jota usein suositellaan, on ruokintojen keston vähentäminen ja samalla muun tyyppisen ruoan käytön aloittaminen. Jotkut vanhemmat ovat saaneet hyviä tuloksia kiinteän ruoan antamisella päiväsaikaan ja imetyksen jatkamisella vain öisin.

On tärkeää, että puhut lastenlääkärille siitä, mikä olisi paras tapa vauvasi vieroittamiseksi. Hän voi auttaa sinua siirtymäprosessissa, jotta voisit vähitellen ottaa mukaan uuden tyyppisiä ruokia varmistaaksesi, että lapsesi ruokavalio on tasapainoinen.

Imetyksestä vieroittamisen hyödyt

Vaikka vieroitus voikin olla erittäin vaikeaa sekä äidille että vauvalle, se tuo mukanaan eräitä tunteisiin ja ravitsemukseen liittyviä hyötyjä.

Kun vauvasi pystyy syömään jotakin muuta kuin rintamaitoa, voit olla paremmin mielin silloin, kun hän jää toisten hoidettavaksi. Tämä on tärkeää, jos sinun täytyy mennä takaisin töihin, tai jos vaikka käyt asioilla.

Vieroituksen aikana vauvasi saa arvokkaita ravinteita muista ruoista, joita hänelle aletaan antaa. Samalla hän saa edelleen suojausta sairauksia vastaan rintamaidostasi.

Vinkkejä lapsen imetyksestä vieroittamiseen

On monia tapoja aloittaa vieroitus tietoisella ja kunnioittavalla tavalla, jotta sekä äiti että vauva voivat päästä tästä jaksosta mahdollisimman vähäisillä traumoilla.

  • Prosessin tulisi olla joustava. Sen ei koskaan tulisi olla äkillinen, yhdessä päivässä tapahtuva asia – ihanteellista olisi käyttää noin 2-3 kuukautta vauvasi vieroittamiseen täysin rintamaidosta.
  • Jos et toteuta tätä prosessia vähitellen, luultavasti tulet kärsimään eräistä ikävistä oireista, kuten esimerkiksi kovuudesta ja kivusta rinnoissasi.
  • Yritä olla aloittamatta vieroittamista stressaavana aikana, kuten esimrkiksi ensimmäisinä viikkoinasi takaisin töissä tai kun vauvasi aloittaa hoidossa.
  • Ennen kuin imetät lastasi, yritä tarjota hänelle muun tyyppistä ruokaa, jotta hän voisi tottua makuihin ja koostumuksiin.
  • Vauva tarvitsee kärsivällisyyttä ja kiintymyksen osoittamista vieroituksen aikana. Ole siis kiltti, kun tarjoat vauvallesi ruokaa.

Vaikka et enää pidäkään vauvaasi käsivarsillasi ja imetä häntä aivan jatkuvasti, siteenne ei tule koskaan katoamaan. Jokainen äiti ja vauva ovat uniikki kaksikko, joten vain te kaksi voitte tietää milloin ja miten tämä prosessi tulee hoitaa.

Vieroittaminen on yksi luonnon monista ihmeellisistä salaisuuksista, joihin pääset äitiydessä tutustumaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.