Miksi vauvojen ei tule juoda lehmänmaitoa?
 

Miksi vauvojen ei tule juoda lehmänmaitoa?

Vauvojen ei tulisi juoda lehmänmaitoa useista syistä, joista kerromme alla.
Miksi vauvojen ei tule juoda lehmänmaitoa?

Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2022

Lehmänmaitoa pidetään terveellisenä elintarvikkeena, jossa on runsaasti ravintoaineita. Vauvojen ei kuitenkaan tule juoda lehmänmaitoa alla kerrotuista syistä. On tärkeää muistaa, että pienillä lapsilla on ruokavaliorajoituksia, jotka poistuvat lapsen kasvaessa.

Jos olet epävarma siitä, mitä vauva saa ja ei saa syödä, on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen. Sopimattoman tuotteen lisääminen ruokavalioon voi aiheuttaa haittaa ruoansulatuskanavan toiminnalle tai johtaa terveydentilan muutoksiin keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

Alle vuoden ikäisten vauvojen ei tule juoda lehmänmaitoa

Ensimmäisen elinvuoden aikana vauvan ruoansulatusjärjestelmä on optimoitu käsittelemään äidinmaitoa. Se ei kuitenkaan pysty käsittelemään kunnolla muita elintarvikkeita, kuten lehmänmaitoa, osittain sen ravintoainepitoisuuden vuoksi. Lehmänmaitoa ei tulisikaan sisällyttää ruokavalioon kuin aikaisintaan 12 kuukauden iässä liiallisen proteiinikuorman välttämiseksi.

Äidinmaito on parasta ravintoa pienelle vauvalle.

Rintamaidon proteiinipitoisuus on 1 gramma 100:aa millilitraa kohti. Lehmänmaidosta proteiinia saa jopa 3,3 grammaa 100:aa millilitraa kohti. Tämä on liikaa vauvalle, joka ei vielä pysty erittämään pois ja suodattamaan ylimääräisiä ravintoaineita.

Vaikka tutkimuksissa onkin osoitettu, että elämän alkuvaiheessa proteiinin tarve on suurempaa, saantia on lisättävä vähitellen. Myös liuenneiden aineiden pitoisuudella liuoksessa on merkitystä, ja rintamaito onkin tässä mielessä paljon sopivampaa ravintoa vastasyntyneen eritysjärjestelmälle.

Myös raudan imeytyminen muuttuu riippuen siitä, annetaanko vauvalle rintamaitoa vai lehmänmaitoa. Rautaa imeytyy paljon enemmän äidinmaidosta. Tämä estää sellaisen ravintoaineen tehottoman saannin, jonka saatavuus on yleensäkin heikkoa.

Allergiariski

Edellä mainittujen syiden lisäksi on huomioitava, että alle vuoden ikäisillä lapsilla on kohonnut allergiariski lehmänmaidon proteiineille, jos lehmänmaito otetaan osaksi ruokavaliota varhain. Jos rintamaitoa ei voida antaa, on parasta valita hydrolysoitu korvike sulamisen helpottamiseksi.

Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan markkinoilla on useita vaihtoehtoja äidinmaidon korvaamiseksi tarvittaessa. Monet niistä ovat kasviperäisiä, mutta on myös eläinperäisiä tuotteita, joissa on osittain pilkottuja proteiineja autoimmuunireaktioiden välttämiseksi.

Milloin vauvat voivat alkaa juoda lehmänmaitoa?

Vaikka jotkut asiantuntijat suosittelevat sisällyttämään lehmänmaidon ruokavalioon vasta kolmevuotiaana, todellisuudessa valtaosa tutkimusnäytöstä vahvistaa, että lehmänmaitoa voidaan antaa jo 12-kuukautiselle. On kuitenkin pidettävä silmällä mahdollisia oireita juomisen jälkeen. Jos niitä ilmenee, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Ennen lehmänmaidon tarjoamista kannattaa lapselle joka tapauksessa antaa jonkinlaista korviketta, joka on rikastettu ravintoaineilla, kuten omega-3-rasvahapoilla. Jos lapsi sietää tätä tuotetta hyvin, se voidaan vähitellen korvata lehmänmaidolla suuremmitta ongelmitta.

Älä tarjoa lehmänmaitoa alle vuoden ikäisille vauvoille

On siis erittäin tärkeää välttää lehmänmaidon sisällyttämistä lapsen ruokavalioon ennen ensimmäistä ikävuotta. Muutoin se voi aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle, kuten allergioita, intoleransseja tai ongelmia elimistön rautatasossa.

Tästä syystä kannattaa olla kärsivällinen ja jatkaa imetystä vähintään 12-kuukautiseksi asti. Tästä eteenpäin korvikkeen osuutta voi lisätä, ja myös lehmänmaito voidaan ottaa osaksi lapsen ruokavaliota.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.