Hampaiden puhkeamisen oireet - Äitiyden Ihme
 

Hampaiden puhkeamisen oireet

Hampaiden puhkeaminen aiheuttaa lapselle erilaisia oireita, joista kerromme tänään.
Hampaiden puhkeamisen oireet

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Hampaiden puhkeamisen oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Siinä missä osa lapsista kärsii voimakkaista oireista useamman kuukauden ajan, osa oireilee vain muutamana päivänä ennen hampaan puhkeamista. Tänään kerromme, mitkä ovat yleisimmät hampaiden puhkeamiseen liittyvät oireet ja millaisista oireista on syytä huolestua.

Koska hampaiden puhkeaminen alkaa?

Hampaiden puhkeaminen alkaa suurimmalla osalla lapsista noin puolen vuoden iässä. On myös lapsia, joilla hampaat alkavat kasvaa jo 2-3 kuukauden iässä, kun taas toiset lapset pysyvät hampaattomina jopa vuoden ikään asti.

Ensimmäisenä puhkeavat alaetuhampaat ja seuraavaksi yläetuhampaat. Tämän jälkeen puhkeavat tyypillisesti toiset etuhampaat ja kulmahampaat. Maitoposkihampaiden puhkeaminen alkaa yleensä noin vuoden iässä. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat puhjenneet 2,5-3 vuoden iässä.

Hampaiden puhkeamisen oireet

Hampaiden puhkeamisen oireet

Kasvavan hampaan aiheuttama paine ikenessä saa aikaan epämukavan tunteen ja mahdollisesti myös kipua. Vauva saattaa kosketella toistuvasti ientä kielellään, minkä lisäksi syljeneritys ja kuolaaminen lisääntyy. Nämä ovat yleensä ensimmäisiä hampaiden puhkeamisesta kertovia merkkejä. Vilkastuneen syljenerityksen vuoksi lapsen käsissä ja kasvoissa voi esiintyä ihoärsytystä, kun hän ei vielä osaa niellä sylkeään. Lapsi voi myös alkaa yskiä vähän.

Ienten ärsytyksen ja syljenerityksen aiheuttama epämukavuuden tunne saa usein vauvan laittamaan kaiken mahdollisen suuhunsa. Pureskelun aiheuttama paineen tunne helpottaa ienten kipua tai epämukavuutta. Lapsi todennäköisesti heräilee ja itkee öisin tavallista useammin, minkä lisäksi hän voi olla päiväsaikaan ärtynyt.

Toisaalta hänen käytöksensä ja mielialansa voivat muuttua nopeastikin. Osa lapsista muuttuu veltoksi ja apaattiseksi kivun ja epämukavan olon vuoksi, kun taas toisista lapsista tulee aktiivisempia ja herkempiä, kun he alkavat etsiä itselleen tekemistä kääntääkseen ajatuksensa pois kivusta. Hampaiden puhkeamiseen voi liittyä myös ripulia, mikä on täysin normaalia, kunhan oireilu ei kestä pitkään.

Vauvan ienkivusta ei kannata huolestua liikaa, sillä kyseessä on normaali hampaiden puhkeamiseen liittyvä oire. Myöskään suun lievästä turvotuksesta tai mustelmista ei tarvitse huolestua. Lääkäriin tai neuvolaan on syytä ottaa yhteyttä, jos lapsella nousee kuume tai hänellä on erittäin voimakasta arkuutta suun alueella tai ongelmia syömisen kanssa. Myös verta vuotavat ikenet saattavat olla huolestuttava merkki. Ikenet voivat vuotaa verta hampaiden rikkoessa niiden herkkää kudosta, mutta vuoto saattaa johtua myös tulehdusta aiheuttavista bakteereista.

Hampaiden puhkeamisen aiheuttaman kivun helpottaminen

Hampaiden puhkeamisen oireet

Hampaiden puhkeamiseen liittyvää ienkipua voidaan pyrkiä rauhoittamaan monin tavoin ennen särkylääkkeisiin tai kipugeeleihin turvautumista.

  • Hankaa puhtaalla sormella tai märällä harsolla vauvan kipeitä ikeniä puuduttaaksesi niitä hetkellisesti. Lapsi pitää tämänkaltaisesta paineesta ikenissään, koska se vie aivojen huomion pois kivusta.
  • Anna vauvalle purulelu. Silikonipohjaiset kiinteät purulelut ovat parempi vaihtoehto kuin nesteellä täytetyt lelut, koska ne eivät vuoda ja ne on helppo steriloida. Jos lapsi ei pidä varsinaisista puruleluista, hänen voi antaa järsiä kylmällä vedellä kostutettua harsoa.
  • Yli puolivuotiaan lapsen voidaan antaa pureskella kylmiä ja pehmeitä ruokia kuten banaania, kurkkua tai maustamatonta ​​jogurttia. Älä anna lapselle kovia ruokia, koska ne voivat hajota palasiksi ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.
  • Lapselle voi kokeilla antaa pieniä määriä kylmää vettä. Mielessä on hyvä pitää, että veden juontia ei suositella alle puolivuotiaille lapsille.

Reseptivapaat kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voivat lievittää ienkipua, mutta tällaisten lääkkeiden annostelussa tulee olla erittäin tarkka ja ottaa huomioon vauvan paino. Suosittelemme keskustelemaan lääkärin tai hoitajan kanssa aina ennen kuin lapselle annetaan lääkkeitä, homeopaattisia valmisteita tai kipua lievittäviä geelejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.