Mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia? - Äitiyden Ihme
 

Mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia?

Mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2019

Rintamaitoa suositellaan vauvan ainoaksi ravinnoksi tämän ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana. Jokainen äiti saa kuitenkin itse tehdä päätöksen imettääkö hän lasta vai ruokkiiko tätä äidinmaidonkorvikkeella. Jos päätät imettää vauvaasi, jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa kerromme, mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia tukemaan imetystä.

Ensi kertaa vanhemmiksi tulevat saattaavat tehdä joitakin virhehankintoja lapsen tarvikkeisiin liittyen. Ehkä he ostavat tarpeettomia välineitä tai asioita, jotka osoittautuvat olevan täysin muuta kuin toivottiin. Virheiden tekeminen on kuitenkin onneksi sallittua.

Vaikka pitääkin paikkansa, että imettämisestä on hyötyjä niin lapselle kuin äidillekin, se ei kuitenkaan aina ole mukavaa ja helppoa. On hyvä tiedostaa, että tästä tärkeästä tehtävästä tulee nopeasti rutiinia, joka voi olla uuvuttavaa ja kuormittavaa.

Mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia?

Imetyksessä tärkeintä on sen mukavuus. Vaikka imettämisen tiedetään olevan välttämätöntä, se ei aina ole kovin käytännöllistä. Äiti ja vauva eivät aina ole kotona tai muussa ympäristössä, jossa imettäminen on helppoa. Tämän takia on hyvä omistaa tiettyjä imetystarvikkeita, jotta vauvan ruokkiminen onnistuu myös kodin ulkopuolella.

Mitä imetystarvikkeita on hyvä hankkia?

Toisinaan tuore äiti joutuu olemaan vauvasta erossa hetken aikaa, jolloin hän joutuu pumppaamaan ja säilyttämään maitoa. Tällöin on kätevää, että on olemassa välineitä, jotka tekevät asiasta mahdollisimman helppoa.

Osa seuraavista tarvikkeista on vaihtoehtoisia hankintoja imetyksen oheen. Ne eivät siis ole välttämättömiä apuvälineitä, mutta ovat monelle äidille iso apu.

Imetysvaatteet

Kaikki vaatteet eivät ole käytännöllisiä imettämisen kannalta. Siksi kaapissa onkin hyvä olla sellaisia vaatteita, jotka sopivat imettämiseen. Olemassa on paitoja ja mekkoja, jotka on suunniteltu helpottamaan imettämistä. V-aukkoiset ja napilliset paidat ovat imettämiseen ihanteellisia, ja niitä kannattaa ehdottomasti hankkia vaatekaappiin.

Monet imetysvaatteet ovat niin kauniita, että niistä ei edes huomaa, mihin tarkoitukseen ne on valmistettu. Tällaiset vaatteet ovat täydellisiä silloin, kun vauvaa täytyy imettää julkisilla paikoilla. Niitä voi tällöin käyttää ilman, että joutuu tinkimään tyylikkyydestä. Imetysvaatteita on niin kaksikerroksisia mekkoja, yöpaitoja, toppeja kuin paitojakin. 

Erilaisten paitojen ja muiden imetysvaatteiden lisäksi myös imetysliivit ovat olennainen hankinta. Imetysaikana naisen rinnat kasvavat kokoa ja saavat lisää painoa, joten hyvät rintaliivit ovat tärkeät. Tavallisten rintaliivien avaaminen on hankalaa, mutta imetysliiveissä on mekanismi, joka mahdollistaa imetyksen ilman liivien riisumista.

Välillä on tilanteita, jolloin rintamaitoa täytyy pumpata ja säilyttää

Muut tarvikkeet

  • Rintapumppu: Tämä väline ei vaikuta välttämättömältä, mutta suosittelemme jokaisen tuoreen äidin hankkivan rintapumpun. Alussa imettämiseen totuteltaessa maitorauhaset tarvitsevat stimulointia, mihin pumppu voi autta. Rintapumppu on kätevä väline silloin, kun halutaan säädellä vauvan syömistä tai kun vauva jätetään hoitajan hoiviin. Jos äiti ja vauva ovat erossa, eikä äiti näin pääse imettämään, hänen rintansa voivat täyttyä maidosta, jolloin pumppu on tärkeä apuväline.
  • Nännisuojat: Nämä ovat silikonista valmistettuja suojuksia, jotka peittävät nännin, mutta joiden läpi vauva voi kuitenkin imeä maitoa. Nännisuojat ovat hyödyllisiä estämään tai hoitamaan halkeilevia nännejä.
  • Imetystyyny: Imetystyynyn avulla saadaan aikaan hyvä imetysasento. Se tukee lasta ja auttaa tätä lepäämään äidin kyynärtaivetta vasten. Imetystyynyn sijasta voidaan käyttää myös tavallista tyynyä, mutta se ei tarjoa samanlaista mukavuutta.
  • Liivinsuojat: Kun vauvaa ei imetä, saattaa rinnasta tihkua maitoa. Tämä voi olla epämukavaa ja kastella vaatteet. Liivinsuojat ovat imukykyisiä pehmusteita, jotka asetetaan rintaliiveihin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.