Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt: oireet ja hoito
 

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt: oireet ja hoito

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt voivat johtua liiallisesta tai liian nopeasta syömisestä.
Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt: oireet ja hoito
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 25 kesäkuuta, 2023

Vauvat ovat alttiita toistuville vaivoille alikehittyneiden elintensa vuoksi. Yleisimpiä imeväisikäisten vaivoja ovat ruoansulatushäiriöt, joille on ominaista ruoan huonosta sulamisesta johtuvat vatsavaivat. Tässä artikkelissa kerromme, mistä imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt tunnistaa ja miten niitä hoidetaan, sekä annamme vinkkejä niiden ehkäisemiseksi.

Mitä ovat imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt?

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt johtuvat liiallisesta ja liian nopeasta syömisestä, eli kun ruokaa niellään paljon lyhyessä ajassa. Ahmiminen vaikeuttaa mahalaukun työskentelyä ja saa aikaan sen, että ruoka ei sula kokonaan tai se sulaa hyvin hitaasti ja jämähtää ruoansulatuskanavaan. Imeväisikäisillä tämä johtuu yleensä seuraavista syistä:

  • Ruokaa tai maitoa tarjotaan enemmän kuin vauva pystyy sulattamaan.
  • Vauvojen ruoansulatuskanava ei ole riittävän kypsä käsitelläkseen tiettyjä elintarvikkeita.

Ruoansulatushäiriöitä tavataan usein ylensyöjillä ja ahnaasti syövillä lapsilla. Myös imemisrefleksi on osa ongelmaa, sillä se saa vauvan syömään enemmän rauhoittuakseen ja rentoutuakseen ennen nukkumaanmenoa.

Ruoansulatushäiriöiden muita syitä

Monet eri olosuhteet voivat vaikuttaa vauvan ruoansulatukseen. Näistä voidaan nostaa esiin seuraavat:

  • Vauva syö vahingossa jotakin sulamatonta, kuten multaa, purukumia, paperia tai roskia.
  • Vauva syö huonosti sulavaa ruokaa, kuten palkokasveja, hedelmänkuoria, raakoja hedelmiä tai pilaantunutta tai huonosti kypsennettyä ruokaa.
  • Vauva syö tai juo jotain kylmää, erityisesti kylmää maitoa.
  • Vauva syö epäsopivaan aikaan. Esimerkiksi kun vauva ei ole syönyt pitkään aikaan ja syö sitten ahnaasti tai nukahtaa heti syöttämisen jälkeen.
  • Vauva syö itkien tai ärtyisänä.
Äiti hieroo vauvansa vatsaa.
On tärkeää, että vauvaa ei pakoteta syömään tai juomaan liikaa, sillä vauvan mahalaukku on pieni ja ylensyönti voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt: oireet

Ruoansulatushäiriön oireet riippuvat siitä, minkä tyyppisestä vaivasta on kyse. Katsotaanpa eroja alla.

Kuiva ruoansulatushäiriö

Tämäntyyppisessä ruoansulatushäiriössä ei esiinny ripulia, sillä ruoka jää jumiin mahalaukkuun eikä ruoansulatusta suolistossa tapahdu. Sille on tyypillistä seuraavat oireet:

  • Vatsakipu
  • Ei ripulia
  • Turvonnut vatsa
  • Pahanhajuiset röyhtäykset
  • Valkoinen kieli
  • Mahdollinen lämpöily
  • Ongelmat ulostamisessa ja ummetus
  • Ärtyisyys
  • Yleinen huonovointisuus

Kostea ruoansulatushäiriö

Tällainen ruoansulatushäiriö on yleisin. Tässä tapauksessa vauvalla on sekä gastriitti (mahalaukun seinämien tulehdus) että enteriitti (suolistotulehdus). Tämä aiheuttaa vatsakipua, johon liittyy jatkuvaa oksentelua ja ripulia. Jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi aiheuttaa nestehukan. Oireista voidaan nostaa esiin seuraavat:

Oireet häviävät yleensä itsestään 24 tunnin kuluessa. Jos ne jatkuvat, lastenlääkärin tulee arvioida vauva kuivumisoireiden varalta sekä ruoansulatuskanavan sairauksien poissulkemiseksi.

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöiden hoito

Ruoansulatushäiriöihin on monenlaisia kotikonsteja. Imeväisikäisten kohdalla on kuitenkin erittäin tärkeää, että niille saadaan lastenlääkärin hyväksyntä. Ruoansulatushäiriöt eivät yleensä vaadi lääkitystä, sillä ne loppuvat itsestään syyn poistuessa.

Nestehukka

Vastasyntyneille vauvoille on suositeltavaa tarjota rintamaitoa aina tarpeen mukaan sitä rajoittamatta. Tällä tavalla vauva oppii säätelemään itse syömistään ja vältetään nestehukka.

Lastenlääkärin suostumuksella vauvalle voidaan antaa myös lämmintä kamomillateetä, joka tunnetaan vatsavaivoja lievittävistä ominaisuuksistaan. Jos kyseessä on kuiva ruoansulatushäiriö, vauvalle voidaan antaa kauravettä, joka edistää ruoansulatusta ja suolen toimintaa runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta.

Tyttövauva makaa vatsallaan tuttipullon vieressä.
Jos vauva on jo aloittanut kiinteiden ruokien syömisen, on tärkeää tarjota hänelle runsaasti nestettä, kuten vettä, hedelmämehuja ja keittoja. Vältä raskaita aterioita ja vaikeasti sulavia ruokia, kuten rasvaa ja makeisia.

Ilmavaivat ja ripuli

Jos vauvan vatsa on pinkeä ja siellä on ilmaa, voit tehdä hänelle kevyen vatsahieronnan myötäpäivään öljyn tai voiteen avulla. Myös jalkojen nostamisesta ja laskemisesta on apua, sillä se edistää kaasun ja ulosteen poistumista suolesta.

Jos ripuli on jatkuvaa, suoliston bakteerikanta voi muuttua. Tässä tapauksessa lastenlääkäri voi määrätä probiootteja. Tärkeintä on olla antamatta lääkkeitä tai kasveja ilman lääkärin lupaa.

Mitä tulee ottaa huomioon vaivan välttämiseksi?

Imeväisikäisten ruoansulatushäiriöt ovat estettävissä, sillä niitä aiheuttavia tekijöitä voidaan hallita. Pidä siis nämä vinkit mielessäsi:

  • Syötä vauva sopivaan aikaan ja vältä suuria aterioita ennen nukkumaanmenoa.
  • Jos vauvaa yksinomaan imetetään, tarjoa rintaa aina tarpeen mukaan. Näin vauvalle ei tule kiljuva nälkä eikä hän syö liian ahnaasti.
  • Jos vauva on aloittanut kiinteiden ruokien syömisen, on tärkeää valita hänen ikäisilleen sopivia ja helposti sulavia ruokia. Vältä uudelleen lämmitettyjä, friteerattuja ja alikypsennettyjä ruokia sekä puolikypsiä hedelmiä.
  • Älä pakota vauvaa syömään liikaa äläkä tarjoa ruokaa silloin, kun hän on ärtyisä ja stressaantunut.

Älä vähättele imeväisikäisten ruoansulatushäiriöitä

Vaikka ruoansulatushäiriöt ovat yleisiä vauvoilla, niitä ei pidä vähätellä. Ensinnäkin on tärkeää ehkäistä nestehukkaa, sillä vauvan elimistö voi kuivua nopeasti. Lisäksi voi ilmetä muita seurauksia, etenkin jos vauva on syönyt jotakin sulamatonta, kuten paperia.

Jos oireet eivät häviä 24 tunnin kuluessa, vauva tulee viedä lastenlääkärin arvioitavaksi. Ammattilainen saattaa määrätä ulostetestin ja verikokeita bakteeri- tai loisinfektioiden poissulkemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.