Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta
 

Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta

Pienten lasten kunnollisen kehityksen ja kasvun varmistamiseksi on tärkeää aloittaa lisäruokien antaminen oikein.
Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 04 joulukuuta, 2022

Kiinteiden ruokien aloittaminen voi olla kriittistä aikaa monille äideille, ja joskus herää kysymyksiä siitä, mitä ruokia vauvalle kannattaa tässä vaiheessa tarjota. Jotkut lastenlääkärit antavat ohjetaulukoita, joiden tarkoituksena on erityisesti välttää mahdollisten vauvalle haitallisten ruokien antaminen heti alussa.

Asiantuntijat suosittelevat tarjoamaan äidinmaitoa ensimmäiseen elinvuoteen asti, koska se on vauvalle kaikkein laadukkainta ravintoa. Ensimmäisten kuuden kuukauden ajan vauvaa tulee yksinomaan imettää. Tämän jälkeen äidinmaidon tulisi olla vauvan pääasiallista ravintoa, jota täydennetään kiinteillä ruoilla ravintoaineiden saannin lisäämiseksi.

Huomioi alla olevat suositukset aloittaaksesi kiinteiden ruokien antamisen vauvallesi.

Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta

Tässä on parhaat ruoka-aineet tämän ihanan vaiheen aloittamiseksi lapsesi elämässä. Näistä tuoreista ja laadukkaista ruoka-aineista pieni keho saa aimo annoksen välttämättömiä ravintoaineita.

1. Banaani

Banaani on yksi parhaista hedelmistä tässä vaiheessa. Siitä saa runsaasti kaloreita ja hiilihydraatteja sekä vauvan kasvulle ja kehitykselle välttämättömiä mikroravintoaineita.

Näistä voidaan korostaa erityisesti kaliumia, joka on tärkeä ioni solujen toiminnalle, ja kuituja, jotka edistävät lapsen suolen toimintaa. Näin vältetään ummetus, joka on erittäin yleistä tämän ruokavaliomuutoksen aikana.

Vauva syö kiinteitä ruokia.
Porkkanat ovat ihanteellinen ruoka-aine lisättäväksi pienten lasten ruokavalioon. Ne ovat täyteläisiä, pehmeitä ja ravitsevia ja kelpaavat useimmille lapsille hyvin.

2. Porkkana

Porkkana on yksi A-vitamiinipitoisimmista vihanneksista. Tämä ravintoaine osallistuu näkemiseen ja edistää kollageenin, ihmiskehon runsaimman proteiinin, endogeenistä tuotantoa. Ja mikä vielä parempi, sillä on myös antioksidanttivaikutus.

3. Kana

Kana on yksi ensimmäisistä lihoista, jotka voidaan sisällyttää pienten lasten ruokavalioon. Se on myös biologisesti arvokkaan proteiinin erinomainen lähde. Nämä ravintoaineet sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja antavat ruoalle myös hyvän sulavuuden.

Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita riittävän kasvu- ja kehitysvauhdin ylläpitämiseksi tässä tärkeässä elämänvaiheessa.

4. Parsakaali

Ristikukkaisia vihanneksia suositellaan lähes mihin tahansa ruokavalioon, sillä niistä saa huomattavan määrän antioksidanttisia fytokemikaaleja. Nämä yhdisteet neutraloivat vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden kertymistä kehon kudoksiin. Tämän vaikutuksen ansiosta kroonisten ja monitekijäisten sairauksien riski pienenee.

5. Peruna

Myös mukulakasveja voidaan sisällyttää lapsen ruokavalioon lisäruokinnan alussa. Ne kannattaa kypsentää joko keittämällä tai höyryttämällä.

Näistä elintarvikkeista saa laadukkaita monimutkaisia hiilihydraatteja ja kuitua. Ne sisältävät myös mikroravintoaineita, kuten C-vitamiinia, jota tarvitaan immuunijärjestelmän tehokkaaseen toimintaan.

6. Pavut

Pavut ovat yksi yleisimmistä vauvanruoan ainesosista. Ne sisältävät laadukkaita ravintoaineita ja niistä saa myös kuitua. Niiden kulutukseen kannattaakin panostaa jo varhaisessa elämänvaiheessa terveen ja tehokkaasti toimivan mikrobiston saavuttamiseksi.

Vauvan soseita.
Vauvan soseet on valmistettava mahdollisimman luonnollisella tavalla ilman mausteita, säilyttäen raaka-aineiden aistinvaraiset ominaisuudet.

Aloita kiinteiden antaminen laadukkailla ruoka-aineilla

On tärkeää valita oikein vauvan ensimmäiset kiinteät ruoat. Valitse aina tuoreita ruoka-aineita, joissa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita. Vältä lisättyä sokeria, transrasvoja ja keinotekoisia lisäaineita vauvan ruokavaliossa, sillä ne voivat haitata elimistön toimintaa ajan myötä.

Muista lopuksi, että on erittäin tärkeää edistää hyviä elintapoja jo pienestä pitäen. Ei riitä, että ruokavalio on kunnossa, vaan tarvitaan myös säännöllistä liikuntaa, riittävästi auringonvaloa ja kunnon unet joka yö. Tämä on ainoa tehokas keino ehkäistä kroonisia ja monitekijäisiä sairauksia vuosien myötä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia de Salut Pública de Catalunya. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). Generalitat de Cataluña. Departamento de Salud. Abril 2016.
  • Duerden EG, Thompson B, Poppe T, Alsweiler J, Gamble G, Jiang Y, Leung M, Tottman AC, Wouldes T, Miller SP, Harding JE; PIANO study group. Early protein intake predicts functional connectivity and neurocognition in preterm born children. Sci Rep. 2021 Feb 18;11(1):4085. doi: 10.1038/s41598-021-83125-z. PMID: 33602973; PMCID: PMC7892564.
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, Torres D, Lopes C, Carvalho C, Moreira P, Malavolti M, Orsini N, Whelton PK, Vinceti M. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020 Jun 16;9(12):e015719. doi: 10.1161/JAHA.119.015719. Epub 2020 Jun 5. PMID: 32500831; PMCID: PMC7429027.
  • Grenov B, Larnkjær A, Mølgaard C, Michaelsen KF. Role of Milk and Dairy Products in Growth of the Child. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2020;93:77-90. doi: 10.1159/000503357. Epub 2020 Jan 28. PMID: 31991434.
  • Ianotti L. L, Lutter Ch. K, et al. Eggs in early complementary feeding and child growth: a randomized controlled trial. Pediatrics. Julio 2017. 140 (1): e20163459.
  • Miniello V. L, Verga M. C, et al. Complementary feeding and iron status: “the unbearable lightness of being” Infants. Nutrients. Diciembre 2021. 13 (12): 4201.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. La vitamina A y los carotenoides. U. S. Department of Health and Human Service. Junio 2022.
  • Newfounland Labrador Canada. Whole grain foods. Healthy eating for babies age 6-12 months. Department of Health and Community Services. Newfoundland Canada.
  • Organización Mundial de la Salud (OMS). Lactancia materna.
  • Vriesman MH, Koppen IJN, Camilleri M, Di Lorenzo C, Benninga MA. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39. doi: 10.1038/s41575-019-0222-y. Epub 2019 Nov 5. PMID: 31690829.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.