Kuinka toimia, kun vauva itkee? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vauva itkee?

Itku on ainoa tapa, jolla pieni lapsi pystyy ilmaisemaan itseään. Vanhempina on meidän tehtävämme selvittää, miksi vauva itkee, ja mitä voimme tehdä hänen rauhoittamisekseen.
Kuinka toimia, kun vauva itkee?
Nelton Ramos

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2020

Uuden perheenjäsenen syntymä on vanhemmille suunnaton ilo, ja he haluavat lapselleen vain parasta. Kun vauva itkee, on luonnollista, että vanhemmat haluavat nostaa hänet syliinsä lohduttaakseen häntä. Valitettavasti itkun tyrehdyttämiseksi ei ole olemassa yhtä taianomaista ratkaisua. Vanhemmat ja lääketieteen ammattilaiset ovat kuitenkin havainneet tiettyjen tapojen ja tekniikoiden rauhoittavan lasta.

Syitä vauvan itkuun

Etenkin alkuun voi olla vaikea ymmärtää, mitä vauva itkullaan tarkoittaa. Ajan myötä vanhemmat kuitenkin oppivat tulkitsemaan lapsen erilaisia ääniä ja eleitä. 

Vauvan itku voi johtua monista syistä, joista tavallisimpia ovat seuraavat:

 • Nälkä: Nälkä on varmasti yleisin syy lapsen itkuun ja yleensä myös helpoiten ratkaistavissa.
 • Ilmavaivat: Ilmavaivat voivat saada vauvan olon epämukavaksi ja itkuiseksi. 
 • Likainen vaippa: Vaipassa muhiva virtsa tai uloste tuntuu ymmärrettävästi epämukavalta ja voi saada vauvan ärtymään.
 • Väsymys: Toisinaan lapsen on vaikeaa nukahtaa tai unille pääsy viivästyy, mikä näkyy ärtyneisyytenä ja itkuisuutena.
 • Halu olla sylissä: On normaalia ja tervettä, että vauva etsii huomiota ja fyysistä kontaktia – ja myös, että hän itkee niitä saadakseen.
 • Lämpötilan muutokset: Vauva voi ilmaista myös lämpötilan muutosten aiheuttamaa epämukavuutta itkemällä.
 • Hampaiden puhkeaminen: Hampaiden puhkeaminen saa usein lapsen huonolle tuulelle ja itkuisaksi.
 • Terveysongelmat: Ymmärrettävästi kipu tai huono olo saa lapsen itkemään.
Kuinka toimia, kun vauva itkee?

Kuinka toimia, kun vauva itkee?

Yllä mainitut asiat ovat siis tavallisimpia, mutta eivät suinkaan ainoita syitä vauvan kyyneliin. Toisinaan vauva itkee jopa ilman selvää syytä.

Seuraavien perusvinkkien avulla vanhemmat voivat tyynnyttää itkevää lasta:

 • Tuudittaminen: Ei ole mitään parempaa paikkaa vauvalle kuin äidin syli. Jo kosketuksesi ja ihosi tuoksu antavat vauvallesi turvallisuuden tunteen.
 • Menkää kävelylle tai ajelulle: Olipa tässä kyse talon ympäri kävelemisestä tai pidemmästä lenkistä, liike ja visuaalinen kokemus saavat vauvan usein rauhoittumaan. Joskus hän tarvitsee hiukan enemmän viihdytystä, joten kannattaa kokeilla ajalulle viemistä, jos vain voit. Ole kuitenkin varovainen – vaikka autoajelu onkin tehokas keino, siitä voi myös tulla liiaksi tapa.
 • Hieronta: Rakastavat kätesi ja kosteuttava voide ovat täydellistä vasta-ainetta vauvasi itkuun.
 • Sylin vaihtaminen: Uskoitpa tai et, vauvasi tykkää jo varhaisessa iässä kokeilemisesta. Vaikka sylisi onkin hänen ikuinen suosikkinsa, on normaalia, että vauva haluaa myös uusia kokemuksia. Jos hän saa viettää aikaa jonkun toisen sylissä, itku voi rauhoittua.
 • Sydämenlyöntisi: Jotta voisit auttaa lastasi lopettamaan itkemisen, laita hänet rinnallesi ja nojaa taaksepäin, jotta hän saa tuntea sydämenlyöntisi. Tämä asento sallii hänen tuntea lämpösi ja suojelusi. Lisäksi se muistuttaa vauvaa siitä, kun hän sai olla kohdussasi, ja tämä rauhoittaa häntä.
 • Imettäminen: Tämä on takuulla tehokas luonnollinen menetelmä. Kun imetät vauvaasi, hän saa tuntea täyden yhteyden kanssasi sekä nauttia näkemisestäsi läheltä. Kun katsotte toisianne silmiin, suhteenne syvenee.
Kuinka toimia, kun vauva itkee?

Muita neuvoja itkevän vauvan rauhoittamiseksi

Äiti oppii tuntemaan lapsensa yhä paremmin päivä päivältä, ja ajan kuluessa opit parhaat niksit erilaisiin tilanteisiin.

Kenties vauvasi kuitenkin itkee aivan lohduttomasti, etkä yhtään tiedä miksi, ja olet jo kokeillut kaikkia yleisiä keinoja itkun tyrehdyttämiseksi.

Vie tällöin vauvasi ulos kävelylle, jotta voisitte samalla viettää aikaa yhdessä. Kerro hänelle kaikesta, mitä teet, ja anna hänelle uutta ja kiinnostavaa nähtävää. Näitä asioita voivat olla maalaukset, kukat tai mikä tahansa ulkona odottava löydös.

Voit myös kokeilla vauvan vaipan ottamista pois muutamaksi minuutiksi. Näin pystyt antamaan pikkuisellesi vapauden tunteen, ja hän saa uuden kokemuksen. Tämä voi olla juuri sitä, mitä vauvasi tarvitsee rauhoittuakseen.

Valitettavasti itkun tyrehdyttämiseksi ei ole olemassa yhtä taianomaista ratkaisua. Vanhemmat ja lääketieteen ammattilaiset ovat kuitenkin havainneet tiettyjen tapojen ja tekniikoiden rauhoittavan lasta.

Jos vauva ei ole nälkäinen, väsynyt tai sairaana, hän saattaa olla yksinkertaisesti tylsistynyt tai tarvita pientä taukoa. Jo tässä herkässä ja varhaisessa iässä vauvan täytyy saada kokea uusia asioita.

Mainitsemamme perusvinkit ovat usein avuksi vauvan rauhoittamiseksi luonnollisesti ja helposti – ja muista, että paras lääke jonka lapsellesi voit antaa, on aina äidinrakkautesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Various authors. Simple ways to calm a crying baby and have a more peaceful night’s sleep. 2013. [Online].
 • Douglas, Pamela & Hill, Peter. (2011). The crying baby: What approach? Current opinion in pediatrics. 23. 523-9. 10.1097/MOP.0b013e32834a1b78.
 • Soothing a crying infant. Safe Children and Healthy Families are a Shared Responsability. [Online].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.