Miksi vauva oksentaa? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauva oksentaa?

Vauvan oksentelu saa usein vanhemmat huolestumaan. Oksentaminen ei kuitenkaan aina ole merkki jostain vakavasta. Tässä artikkelissa kerromme muutaman yleisimmän syyn vauvojen oksentelulle.
Miksi vauva oksentaa?

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2018

Vauva voi oksentaa monesta eri syystä johtuen. On melko yleistä, että vauva pulauttelee ensimmäisten elinviikkojensa aikana. Tämä on täysin normaalia, sillä lapsi alkaa vasta tottua imettämiseen tai pulloruokintaan, minkä lisäksi hänen elimistönsä on vielä kehittymässä.

Alla listaamme muutaman yleisen vauvojen oksentelua aiheuttavan syyn. Syyt vaihtelevat ruoansulatusongelmista pitkiin itkukohtauksiin, yskään ja matkapahoinvointiin.

Moni yleinen lastentauti aiheuttaa oksentelua, joten varaudu siihen, että vauva voi oksennella useita kertoja ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Usein oksentelu menee ohi nopeasti ilman erityistä hoitoa.

– American Academy of Pediatrics

Yleisimmät syyt siihen, että vauva oksentaa

Ongelmat syömisessä

Ensimmäisten elinkuukausien aikana lapsen pulauttelu liittyy yleensä ongelmiin ruokailun kanssa. Jos vauva saa liikaa maitoa, hän voi alkaa oksentaa.

Huomattavasti harvinaisempi oksentelun aiheuttaja on äidinmaidon tai maidonkorvikkeen proteiinin aiheuttama allergia.

Virus- tai bakteeritartunta

Hengityselimistön tukokset ja hengityselinten sairaudet aiheuttavat usein oksentamista, erityisesti, jos vauvalla on lisäksi yskä.

Hengityselimiin flunssan yhteydessä kertyvä lima voi myös tukkia vauvan henkitorven ja laukaista oksennusrefleksin.

Miksi vauva oksentaa?

Pitkään jatkuva itkeminen

Pitkäkestoiset itkukohtaukset ovat yleinen syy lapsen oksenteluun. Jos vauva oksentaa itkemisen yhteydessä, mutta hänellä ei ole muita oireita, ei ole syytä huoleen.

Matkapahoinvointi automatkoilla

Jos perheen päivittäiseen rutiiniin kuuluvat pitkät automatkat, matkapahoinvointi voi olla syynä vauvan oksenteluun.

Matkapahoinvointi johtuu siitä, että vauvan keho keinuu auton liikkeiden mukana, mutta kehon liikkeillä ei ole yhteyttä siihen, mitä silmät näkevät.

Myrkylliset aineet

Yksi mahdollinen syy vauvan oksenteluun on myrkyllisen aineen nieleminen. Yleisimmät myrkytysoireita aiheuttavat aineet ovat lääkkeet, kosmetiikkatuotteet ja kasvit.

Myös jotkut ruoat tai epäpuhdas vesi voivat aiheuttaa lapselle myrkytyksen.

Suolitukokset

Äkillinen ja pitkäkestoinen oksentelu voi olla merkki monesta taudista tai vaivasta, joista yksi on suolen tukkeuma. Jos vauva oksentaa suuria määriä, ei syö kunnolla, ja hänellä on muitakin oireita, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Oksennuskohtaukset eivät yleensä kestä pitkiä aikoja. Useimmissa tapauksissa ne eivät ole merkki vakavasta ongelmasta, eivätkä siksi vaadi hoitoa. On kuitenkin tärkeä varmistaa, että oksentava lapsi saa riittävästi nesteitä. Jos vauva näyttää terveeltä ja on normaalipainoinen, ei ole syytä huoleen.

Milloin on aika lähteä lääkäriin?

Joissain harvoissa tapauksissa oksentaminen on merkki vakavasta ongelmasta. Jos huomaat lapsellasi joitain alla luetelluista oireista oksentelun lisäksi, vie lapsi lääkärin vastaanotolle:

 • Nestehukan oireet, eli kuiva suu, kyynelten vähäinen määrä itkiessä ja tavallista vähäisempi virtsan määrä
 • Kuume
 • Ruokahalun puute
 • Pitkäkestoinen (yli 12 tuntia) ja sitkeä oksentelu tai runsas oksennuksen määrä
 • Epätavallinen ihottuma
 • Uneliaisuus tai ärtyneisyys
 • Turvonnut vatsa
 • Veren tai sapen sekainen oksennus
Miksi vauva oksentaa?

Kuinka toimia, kun vauva oksentaa?

 • Varmista, että vauvan nestetasapaino säilyy. Oksentaessaan lapsi menettää elimistön tarvitsemaa nestettä. Siksi onkin tärkeä tarjota lapselle runsaasti nesteitä. Vältä keinotekoisia mehuja ja virvoitusjuomia. Jos vauva kärsii nestehukasta, ota yhteyttä lääkäriin, joka osaa neuvoa, mikä on paras nesteytys- tai hoitokeino lapselle.
 • Tarkkaile huolella, mitä vauva syö. Jos vauva syö jo kiinteää ravintoa, vältä makeisia ja muita ruokia, jotka voivat ärsyttää hänen vatsaansa. Tarjoa lapselle vähitellen lisää nesteitä, viljatuotteita ja muita helposti sulavia ruokia.
 • Varmista, että vauva saa riittävästi lepoa. Uni on paras lääke lapsen rauhoittamiseksi. Kun vauva nukkuu, hänen suolensa tyhjenee, mikä voi automaattisesti vähentää oksentelua. Pysyttele vauvan lähettyvillä jatkuvasti, jotta voit avustaa häntä, jos hän oksentaa nukkuessaan.

Vaikka lapsen oksentelu voi vaikuttaa äidistä ja isästä pelottavalta, useimmissa tapauksissa ei ole syytä huoleen. Suorita tarvittavat toimenpiteet auttaaksesi lapsen kehoa palautumaan normaaliin tilaan.

Jos vauvan oireet jatkuvat pitkään tai jos vauva käyttäytyy tavallisesta poikkeavalla tavalla, ota yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Meyer R. Nutritional disorders resulting from food allergy in children. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Nov;29(7):689-704
 • Kim D, Park J, Kim YM, Tchah H. Acute intoxication due to Wisteria floribunda seed in seven young children. Pediatr Int. 2017 May;59(5):600-603.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.