Miksi vauvojen ei tulisi juoda vettä ennen 6 kuukauden ikää? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauvojen ei tulisi juoda vettä ennen 6 kuukauden ikää?

Miksi vauvojen ei tulisi juoda vettä ennen 6 kuukauden ikää?

Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2018

Onko todella niin, että vauvojen ei tulisi juoda vettä ennen 6 kuukauden ikää? Jos vastaus olisi ilmeinen, niin monet eivät miettisi tätä kysymystä. Ja monet asiantuntijat tosiaan neuvovat kyseistä asiaa vastaan.

Tiedämme, että vesi on elintärkeä tekijä kaikille eläville olennoille. On kuitenkin parasta pidättäytyä antamasta vettä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille.

Äidin rintamaidosta tulee ensisijainen ravinnon lähde vauvoille siitä hetkestä lähtien, kun he syntyvät. Näin on vielä useiden kuukausien jälkeenkin.

Lääketieteen asiantuntijat uskovat, että kaikki vauvojen tarvitsema ravinto ja nesteytys tulevat imettämisen kautta. Vasta silloin, kun vauvat alkavat saada täydentävää ravintoa, on soveltuvaa aloittaa myös aloittaa veden juominen.

Miksi vauvojen ei tulisi juoda vettä alle kuuden kuukauden ikäisinä?

Tärkein syy siihen, että vauvat eivät saisi juoda vettä tässä iässä, on se etteivät he tarvitse sitä. Itse asiassa, jos vettä tällöin tarjotaan, vauvat saattavat jopa vastustaa sitä. Sinun ei tulisi koskaan pakottaa vauvaasi juomaan vettä – ei ole mitään syytä tehdä niin. Nuorille vauvoille on normaalia olla juomatta vettä, eikä siitä seuraa mitään haittaa.

vauva

Jano on sellainen tuntemus, joka on helppo huomata jopa pienissä lapsissa. Kun he ovat vanhempia ja alkavat puhua, he pystyvät viestimään janostaan suullisesti. Itse asiassa jano on yksi ensimmäisistä asioista, joita he oppivat ilmaisemaan sanoin.

Mutta yksinomaan rintaruokituilla vauvoilla ei tule jano. Kyseessä on tunne, joka ilmenee vasta vauvojen alkaessa nauttia muita ruokia rintamaidon lisäksi.

Asiantuntijoiden mukaan vauvoille tulisi antaa yksinomaan äidinmaitoa, kunnes he ovat kuuden kuukauden ikäisiä. “Yksinomaan” tarkoittaa tässä juuri sitä, että maito on ainoa asia, jota vauvojen tulisi tällöin nauttia.

Tämän vuoksi vesi ei ole se ainoa asia, jota sinun ei tulisi antaa vauvallesi. Sinun ei tulisi antaa vauvallesi mitään muitakaan ruokia tai nesteitä ennen kuuden kuukauden ikää. Kaikki, mitä vauvasi tarvitsee ravintona ja nesteytyksenä, tulee rintamaidon kautta.

Maailman terveysjärjestö (WHO) antaa kaksi perustelua siihen, miksi ei tulisi antaa vettä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille. Ensimmäinen on, kuten jo totesimme, se että he eivät tarvitse sitä. Toinen syy on se, että vesi voi vaikuttaa vauvan tapaan syödä.

Asiantuntijoiden mukaan kaikki vauvasi tarvitsema nesteytys tulee äidinmaidosta. Jos hän juo vettä, se voi vähentää hänen nauttimansa äidinmaidon määrää.

vesi

Niissä harvoissa tapauksissa, kun vauva tarvitsee vettä, mitä vettä tulisi antaa?

Joissain harvinaisissa tapauksissa vauvat juovat vettä jo ennen kuin he saavuttavat kuuden kuukauden iän. Joskus tämä johtuu yksinkertaisesti heidän vanhempiensa tiedon puutteesta. Mutta se voi aiheutua myös kuumeen tai gastroenteriitin aiheuttamista ongelmista.

Jos veden juominen on tarpeellista, on tärkeää ottaa huomioon tietyt kriteerit, jotka veden tulisi täyttää. Esimerkiksi nämä:

  • Anna vauvallesi vain sellaista vettä, jonka tiedät olevan turvallista juotavaksi. Sen pitäisi sisältää vain vähän tai ei lainkaan fluoria, eikä se saa olla peräisin lyijyputkista. Vaikka vesi katsottaisiin turvalliseksi juoda, sinun tulisi silti olla varovainen. Keitä vesi ja odota sen jäähtymistä huoneenlämpöiseksi ennen kuin annat sitä vauvallesi.
  • Pullovesi, vaikkakin suositeltavaa, ei aina ole se paras vaihtoehto. Ennen kuin lapsesi saa pullotettua vettä, sinun on varmistettava, että se sisältää vain vähän fluoria, jodia ja nitraatteja. Yleisesti ottaen etiketissä lukee, onko vesi sopiva pikkulapsille. Tarkista myös, että veden mineraalipitoisuus on alhainen. Joillain äideillä on tapana keittää myös pullotettu vesi.

Kun vauva aloittaa täydentävän ruokavalion, monet hänen syömistään elintarvikkeista sisältävät vettä. Keitot, soseet ja mehut tarjoavat vauvallesi sopivan määrän hänen tarvitsemaansa nestettä. Lisäksi imetät häntä vielä.

Tämän vuoksi kaikki, mitä vauvasi tarvitsee tässä vaiheessa, on vain pieniä siemauksia vettä. Tämä riittää sammuttamaan syödyn ruoan aiheuttaman janon.

Miten voit olla varma, että vauvasi ei tarvitse vettä?

Et ehkä ole tiennyt tätä aikaisemmin, mutta äidinmaito kattaa vauvasi kaikki tarpeet. Itse asiassa lapsesi voi juoda rintamaitoa myös janoon.

Muistakaamme, että pienokaisesi ollessa kohdussa hän sai nestettä eri tavalla. Hän tutustui äidinmaitoon ravintona vasta syntymänsä jälkeen.

Jos kiinnität erityistä huomiota asiaan, saatat huomata vauvasi imevän joissain tilanteissa erittäin pieniä määriä. On mahdollista, että näillä imetyksillä on enemmän tekemistä janon kuin nälän kanssa. Kenties tämä selittää, miksi useimmat vauvat vastustavat veden juomista, kun sitä tarjotaan heille – heidän janonsa on jo sammutettu.

Miksi he haluaisivatkaan vettä, kun he ovat jo täyttäneet tarpeensa äidinmaidon avulla?

Mistä voit sitten tietää, että vauva imee janon eikä nälän takia? Hän haluaa tällöin imeä normaalista rutiinistaan poikkeavana aikana, ja lisäksi hän juo vain hieman kustakin rinnasta.

Yleinen käsitys on, että vauva toimii näin janon vuoksi. Rinnasta tuleva alkumaito on vetisempää kuin myöhemmin tuleva maito, ja tämän vuoksi hän juo vain vähän kummaltakin puolelta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • H. K. J. P. Wickramasinghe, A. J. Kramer, and J. A. D. R. N. Appuhamy. Drinking water intake of newborn dairy calves and its effects on feed intake, growth performance, health status, and nutrient digestibility. J. Dairy Sci. 102:377–387 https://doi.org/10.3168/jds.2018-15579 
  • Growing Strong—Healthy drinks for baby (PDF) (PDF, 557kB), Queensland Government.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.