Vauvan raudan saanti: nämä ruoat ovat tärkeitä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan raudan saanti: nämä ruoat ovat tärkeitä

Vauvan raudan saanti: nämä ruoat ovat tärkeitä

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2018

Raudan määrä vauvan ruokavaliossa on tärkeä asia etenkin siksi, että tämä mineraali estää sellaisia sairauksia kuten anemiaa, joka on yksi tavallisimmista ongelmista lapsen kasvuvaiheessa.

Rautaa ei saa olla vauvan ruokavaliossa liian vähän etenkään silloin, kun vauvan ikä on 0-12 kuukautta.

U.S. Institute of Medicine on todennut, että kuuden kuukauden ja yhden vuoden ikävälillä lasten olisi suositeltavaa saada 11 mg rautaa joka päivä. Lapsille, jotka ovat 12-36:n kuukauden ikäisiä, suositellaan 7 mg:n määrää rautaa päivittäin.

Jotta voisit lisätä vauvasi saamaa raudan määrää ruoan avulla, eräät tuotteet ovat parempia valintoja kuin toiset. Nyt kerromme näistä suositeltavista tuotteista tarkemmin – jatka lukemista ja ota neuvot käyttöön!

Rautaa runsaasti sisältävät tuotteet

Heti siitä hetkestä lähtien, kun vauva saa lisäravintoa, ruokavalion tulee olla runsaasti rautaa sisältävä. Siten on tärkeää lisätä lapsen ruokavalioon sellaisia tuotteita, joissa on paljon kyseistä mineraalia.

Tässä tulee siis muutama suositus:

 • On parasta välttää maitoa, jossa on vain vähän rautaa, kuten lehmän-, vuohen- tai soijamaitoa.
 • On suositeltavaa vähentää sellaisten ruokien määrää, joissa on raudan imeytymisen estäjiä tai vastaravinteita, kuten kuitua, kalsiumia, oksalaatteja, fytaatteja tai fosfaatteja.
 • On tärkeää ottaa mukaan sellaisia tuotteita kuten lihaa ja kalaa soseiden muodossa siitä lähtien, kun vauva on kuuden kuukauden ikäinen
 • Vauvan tulisi syödä sellaisia ruokia, joissa on C-vitamiinia, sillä tämä tekijä auttaa raudan imeytymisessä.
vauvan raudansaanti
 • Maidon määrän tulisi olla päivittäin 500 ml.
 • Vauvan on hyvä syödä kasvissoseita, kuten esimerkiksi herneitä, pinaattia, parsakaalia, kukkakaalia ja punajuurta.

Rauta on mineraali, jota löytyy runsaasti naudanlihasta, siipikarjasta ja kalasta.

Seuraukset raudan puutteellisesta saannista vauvalle

Liian vähäinen raudan määrä vauvan ruokavaliossa voi tuoda monia haittoja, joista anemia on se kaikkein yleisin. Raudanpuutteesta johtuva anemia voi aiheuttaa hematopoieesia. Tämän sairauden lisäksi lapsi voi kärsiä muistakin terveysongelmista, kuten muun muassa seuraavista:

 • piilevä raudanpuute: raudan kertymien vähäisyys kehossa
 • vahinko ihmisen keskushermostossa kognitiivisen ja psykomotorisen järjestelmän kehityksen aikana
 • haitalliset vaikutukset muistiin ja oppimiseen liittyvissä toiminnoissa.

Jokainen veren punasolu sisältää rautaa hemoglobiinissaan, joka on se pigmentti, joka kuljettaa happea keuhkojen kudoksille.

Kuinka voit taata raudan kunnollisen imeytymisen?

Raudan sisällyttäminen vauvan ruokavalioon tämän mineraalin puutteen välttämiseksi tulisi aloittaa 4-6 kuukauden iässä. Tämä tehdään siten, että otetaan mukaan sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon tätä mineraalia ja jotka edistävät sen imeytymistä.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lapsen raudansaanti taataan ruokavalion kautta, eli rikastettujen tuotteiden, lisien ja monipuolisuuden avulla.

Raudan imeytyminen on tehokkaampaa, kun tätä mineraalia otetaan askorbiini- tai sitrushapon kanssa.

C-vitamiini, jota löytyy appelsiineista ja muista hedelmistä, parantaa tämän mineraalin imeytymistä vauvan kehossa. Jotkut asiantuntijat sanovat, että eräät haudukkeet ja lehmänmaito voivat estää raudan imeytymistä.

Rintamaito on erinomainen “tuote” tämän mineraalin antamiseksi vauvallesi. Imetyksen lopettamisen jälkeen korvike voi olla hyvä apu, jotta lapsesi voisi saada sen määrän rautaa, jonka hän tarvitsee.

Muista siis, että rikastettu korvikemaito voi olla tukena tasapainoisen ruokavalion toteuttamiseksi.

rintamaito ja korvike

Älä unohda ottaa rautalisää raskautesi aikana

Raudan saanti raskauden aikana on myöskin yksi erittäin tärkeä asia. Kehosi tarvitsee tätä mineraalia, jotta vastustuskykysi voisi toimia kunnolla, kuten myös seuraavien asioiden vuoksi, jotka liittyvät raskauteen:

 • Veren määrä kehossasi lisääntyy raskauden aikana, joten tarvitset rautaa valmistaaksesi enemmän hemoglobiinia.
 • Tarvitset enemmän rautaa voidaksesi ravita istukan kasvua.
 • Raudanpuutteesta johtuva anemia on yhteydessä ennenaikaiseen synnytykseen ja alhaiseen vauvan syntymäpainoon.

Meidän äitien tulee olla tietoisia siitä, että vauva tarvitsee tietyn määrän rautaa, jotta sen kasvu ja kehitys voisivat toteutua terveellä tavalla.

Ruoka on hyvin tärkeä tekijä, ja puute mitä tahansa elintärkeää mineraalia koskien voi saada aikaan terveysongelmia.

Jos sinulla on mitään kysymyksiä liittyen vauvasi ruokavalioon ja ravitsemukseen, on todella tärkeää, että otat asian puheeksi lastenlääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
 • Cusick SE., Georgieff MK., Rao R., Approaches for reducing the risk of early life iron deficiency induced brain dysfunction in children. Nutrients, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.