Tutin tunnepohjainen tehtävä
Tutin käyttö on hyvin yleistä, ja monet vanhemmat jopa ajattelevat tutin olevan asia, jota ilman pieni lapsi ei voi olla. Todellisuudessa kaikki vauvat eivät tarvitse tuttia, ja osa lapsista jopa itse torjuu tutin. Jokaiset vanhemmat tekevät itse lastaan ja tutin käyttöä koskevat päätökset, mutta tätä ennen kannattaa selvittää, mikä on tutin tunnepohjainen tehtävä.
Imemisen tärkeys
Vauvan imemisrefleksi alkaa kehittyä jo lapsen ollessa äidin kohdussa, joten se on havaittavissa jo heti vauvan syntymästä lähtien. Vauvan imeminen liittyy paljon muuhunkin kuin vain ravinnon saamiseen. Se auttaa myös lapsen neurologisessa kehityksessä ja on eduksi puheen kehittymisessä. Ennen kaikkea imemisellä on rauhoittava vaikutus vauvaan.
Samalla tavoin imetys ei tarkoita ainoastaan lapsen ruokkimista. Se on myös kiintymyksellisen suhteen luomista lapsen ja äidin välille. Äidin rinta tarjoaa lapselle lohtua, auttaa tunnesäätelyssä sekä saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Imettäminen on optimaalinen ja luonnollinen keino täyttää lapsen emotionaaliset tarpeet.
Samasta syystä myös tutti mahdollistaa sen, että vauva saa imeä toistuvasti. Vauvan imiessä tuttia hän rauhoittuu ja kokee miellyttäviä tuntemuksia. Esineet eivät kuitenkaan voi korvata ihmistä, joten vaikka vauva pystyykin imemään tuttia, tutti ei pysty tarjoamaan äidin fyysistä läheisyyttä ja kiintymystä. Ja sitä lapsi erityisesti tarvitsee.
Tutin tunnepohjainen tehtävä
Monet äidit eivät pysty tai halua imettää lastansa. Toiset äidit sen sijaan imettävät lastaan, mutta ei aina lapsen sitä vaadittaessa. Äiti voi esimerkiksi joutua olla erossa lapsestaan töidensä ajan pidempiä ajanjaksoja, tai äiti saattaa kärsiä rintatulehduksesta tai kipeistä nänneistä. Tai kyse voi olla myös silkasta uupumuksesta vauvan liiallisten vaatimusten suhteen.
Tällaisissa tapauksissa tutti voi olla täydellinen korvike rinnalle täyttämään sen tunnepohjaisen tarkoituksen tarjoamalla lohdutusta ja rauhoitusta. Vanhemmat voivat antaa vauvalle tutin tämän ollessa ärtynyt, tyytymätön, tai kun vauva ei lakkaa itkemästä, hän on vaunuissa tai ennen nukkumaanmenoa. Tutti auttaa lasta rauhoittumaan ja helpottaa hänen nukahtamistaan. Tutti ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole oikea ratkaisu.
Tutin liiallinen käyttö voi johtaa hampaiden epämuodostumiseen. Tutti voi myös häiritä puheen kehittymistä, nimittäin se saattaa estää vauvaa ilmaisemasta itseään. Tutin väärinkäyttö voi myös johtaa riippuvuuteen, jolloin siitä irtautuminen voi muuttua hankalaksi.
Tyytymätön ja poissa tolaltaan oleva lapsi tarvitsee rauhoittuakseen ja lohdutuksekseen fyysistä kontaktia ja kiintymyksen osoitusta, eikä vain pientä kumista ja muovista tuttia. Lapsen tulee saada tuntea olonsa hoivatuksi ja suojelluksi kiintymyshahmojensa puolesta, sekä lapsen tulee saada olla aikuisen sylissä. Turvallinen yhteys vanhempaan on alkukantainen tarve, mitä tulee lapsen terveeseen kiintymyssuhteeseen vanhempansa kanssa. Ja siihen tutti ei kykene.
Haluatko, että lapsellesi kehittyy oikeanlaiset keinot tunnesäätelyyn? Haluatko, että lapsesta tulee itsenäinen ja psykologisella tasolla terve? Olemme varmoja, että haluat. Sinun tulee tällöin pystyä täyttämään myös lapsen emotionaaliset tarpeet hänen ensimmäisen vuoden aikana, sillä tutti ei siihen pysty.
Milloin tutin käyttö kannattaa?
Tutti voi olla toimiva apuväline, mutta se ei milloinkaan voi korvata vanhempien tarjoamaa kiintymystä tai huomiota. Vauvalla, jota ei imetetä, voi olla suuri tarve imeä, mutta pelkkä tuttipullon imeminen ei täytä tätä tarvetta.
Tällaisissa tapauksissa, pelkkä tutti ei riitä. Tutti ei pysty tarjoamaan fyysistä kosketusta, katsekontaktia, kiintymystä sekä ihmisen tarjoamaa lämpöä. Ei siis riitä, että annat vauvalle tutin ja kävelet pois hänen luotaan.
Tuttia kannattaa käyttää vain silloin, kun se on todella tarpeellista. Esimerkiksi autolla ajaessa kun et pysty rauhoittamaan itkevää vauvaa.
Jotta lapsi oppii säätelemään tunteitaan itse, lapsi tarvitsee jonkun täyttämään tätä toimintoa hänen puolestaan. On siis tärkeää, että lapsen elämässä olevat aikuiset ovat hänen saatavillaan. On myös tärkeää muistaa, että se mitä vauva todella tarvitsee, olet sinä, ja tutti on vain vapaavalintainen lisä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma.
- Facal, M., Pérez, A. J., & Lagarón, C. (2003). Chupetes¿ sí o no?¿ es conveniente que la madre ofrezca el chupete a su bebe? La respuesta es… A veces. Revista de ortodoncia clínica, 6(4), 206-217.