Mikä on rintatulehdus ja miten sitä hoidetaan? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on rintatulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on rintatulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2021

Noin joka kahdeskymmenes imettävä nainen kärsii mastiitista eli synnytyksen jälkeisestä rintatulehduksesta, joka syntyy yleensä joitakin viikkoja synnytyksen jälkeen. Yleisiä rintatulehduksen oireita ovat maidon patoutuminen, aristus rinnassa sekä ihon punerrus ja turvotus. Myöhemmin tulehdukseen voi liittyä kuumetta, vilunväristyksiä, päänsärkyä ja ruokahalun heikkenemistä. Pitkälle edenneessä tulehduksessa rintaan voi ilmestyä paise. Tänään kerromme, mistä rintatulehdus johtuu ja miten sitä hoidetaan.

Mikä on rintatulehdus ja mikä sen aiheuttaa?

Rintatulehdus eli mastiitti on maitorakkuloiden välisen sidekudoksen tulehdus, joka liittyy lähes aina imetysaikaan. Se on yleensä joko stafylokokkibakteerin tai maitotiehyiden tukoksen aiheuttama. Tiehyttukoksen aiheuttaa maidon pakkautuminen rintarauhasiin.

Rintatulehdus kehittyy usein monessa vaiheessa niin, että ensin maitotiehyet tukkeutuvat, minkä jälkeen rintaan pääsee bakteereita tai maito puristuu rintarauhaskudokseen. Tämän jälkeen rintarauhaskudoksessa oleva maito aiheuttaa tulehdusreaktion. Muita rintatulehduksen syitä ovat muun muassa rintaan kohdistuva paine tai isku, fyysinen rasitus, stressi, kylmettyminen, rintoja painavat liian tiukat vaatteet sekä vauvan huono imuote tai asento rinnalla.

Mikä on rintatulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Tuoreilla äideillä, jotka eivät imetä, on suurempi komplikaatioiden riski rintoihin kerääntyvän ylimääräisen maidon vuoksi. Jatkuva maidon pakkautuminen rintoihin voi aiheuttaa yllä kuvattuja ongelmia. Paras tapa ehkäistä rintatulehdusta on säännöllinen imettäminen, mutta jos lasta ei haluta imettää, rinnat täytyy tyhjentää säännöllisesti.

Rintatulehduksesta kärsii noin 3-6 % imettävistä naisista. Tavallisesti tulehdus ilmaantuu kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä ja se voi myös uusiutua. Tulehdus on yleensä vain yhdessä rinnassa kerrallaan.

Rintatulehduksen oireet

Lievä rintatulehdus aiheuttaa rintarauhasessa aristusta ja tarkkarajaista punoitusta. Bakteeriperäisessä tulehduksessa kuume nousee nopeasti – usein jopa 40 asteeseen – mitä seuraavat flunssaa muistuttavat oireet, vilunväristykset ja maidon tuotannon väheneminen. Tiehyttukoksesta johtuva rintatulehdus voi olla kuumeeton. Molemmissa tapauksissa rinta punoittaa ja aristaa voimakkaasti. Pitkittyneessä tulehduksessa rintaan voi kehittyä paise, joka on onteloon kertynyttä märkää. Tuolloin rinta turpoaa ja siinä tuntuu erillinen, kyhmymäinen muutos.

Mikä on rintatulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Rintatulehduksen hoito

Lievässä ja kuumeettomassa tulehduksessa oireiden seuraaminen ja rinnan tyhjentäminen ovat riittävä hoito. Äidin tulee imettää lasta aina ensin kipeästä rinnasta, minkä lisäksi rintaa voidaan tyhjentää myös pumpulla. Rinnan lämmittäminen esimerkiksi lämpimällä kääreellä tai kuumalla suihkulla edistää tukoksen avautumista ja helpottaa imettämistä.

Jos naisella nousee kuume, rintatulehdusta hoidetaan antibiooteilla. Vauvaa voidaan imettää turvallisesti myös koko antibioottikuurin ajan, ja itse asiassa imetystä suositellaan jatkettavan normaalisti, sillä se vähentää kipua, edistää märän poistumista ja ehkäisee paiseen syntymistä. Rinnan arkuuden ja kivun hoitamiseen voidaan käyttää ibuprofeenia tai parasetamolia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.