Miksi vauva itkee? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauva itkee?

Miksi vauva itkee?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni vanhempi hämmentyy, kun vauva itkee ilman selvää syytä, eikä välttämättä tiedä, kuinka rauhoittaa tämän oloa. Itkevän lapsen rauhoittamiseksi on yritettävä ymmärtää, mistä itku johtuu, ja vasta tämän jälkeen pyrittävä löytämään paras ratkaisu itkun lopettamiseksi.

Empatia on perusta lapsen itkun ymmärtämiselle

Vanhempien täytyy olla empaatiakykyisiä ymmärtääkseen lapsen itkun syitä, olipa tämä minkä ikäinen tahansa. Empatia on aina tärkeä työkalu lasta kasvatettaessa. Sen tulisi olla yleinen kommunikaatiomuoto, jotta lapsi tuntee tulevansa tuetuksi ja ymmärretyksi kaikissa tilanteissa. Olivatpa lapsen tunteet mitä tahansa, hänen täytyy tietää niiden olevan tärkeitä.

Vauvoista puhuttaessa moni vanhempi ajattelee, ettei empatia ole välttämätöntä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. On olemassa vanhempia, jotka eivät ymmärrä, miksi vauva itkee jäätyään yksin sänkyynsä, vaikka tämä oli hetkeä aikaisemmin rauhallinen ja hiljainen vanhempansa sylissä.

Lapsi luonnollisesti tuntee olonsa turvalliseksi vanhempansa käsivarsilla, ja yksin jääminen voi saada hänet tuntemaan itsensä hylätyksi, sillä hän ei tiedä, missä hänen vanhempansa ovat, ja tulevatko nämä lainkaan takaisin.

Vauva itkee vanhempien ollessa kaukana

Pieni lapsi ei vielä ymmärrä, että hänen vanhempansa palaavat hänen luokseen, vaikka ovatkin hetken poissa. Hän voi ajatella olevansa yksin maailmassa – ja kuka huolehtii hänen tarpeistaan, jos vanhemmat eivät ole lähellä? Se, että vanhempi siirtyy pois vauvan näkökentästä, vaikuttaa lapsesta kuin tämä olisi siirtynyt toiselle planeetalle.

Voitko kuvitella, miltä tuntuisi, jos joku sinulle tärkeä ihminen lakkaisi olemasta? Näin vauvasta tuntuu vanhemman ollessa poissa – vaikka tämä olisi vain toisessa huoneessa.

Miksi vauva itkee?

Jos lapsi on keskittänyt huomionsa leluun tai muuhun ärsykkeeseen, hän saattaa hetkellisesti unohtaa vanhemman olevan poissa, mutta siinä vaiheessa, kun hän huomaa olevansa yksin, hän alkaa itkeä. Yksi pääsyistä lapsen itkuun onkin äidin, isän tai muun lapselle tärkeimmän ihmisen poissaolo hänen luotaan.

“Äitiyttä ei mitata sillä, mitä jätät jälkeesi saadessasi lapsen, vaan sillä, mitä saavutat prosessissa.”

– Tuntematon

Pieni lapsi tarvitsee vanhempansa lähelleen levätäkseen, jopa yöllä. Jos vanhemmat haluavat rauhalliset ja hiljaiset yöunet, kannattaa vauva pitää lähellä – esimerkiksi pinnasängyssä vanhempien sängyn vieressä. Se, että vauva nukkuu omassa huoneessaan, voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa huonot yöunet sekä lapselle itselleen että vanhemmille.

Vauvan täytyy saada nähdä vanhempansa. Hän kaipaa vanhempiensa tuoksua ja tunnetta siitä, että nämä ovat lähellä. Hän tarvitsee vanhempiaan rauhoittamaan sitä yksinäisyyden aiheuttamaa ahdistusta, joka kiusaa häntä, kun hänen rakkaimpansa eivät ole hänen lähellään.

Lapsi voi paremmin nähdessään vanhempansa

Makuuhuoneeseen kannattaa hankkia yövalo, jotta vauva näkee vanhempansa vierellään avatessaan silmänsä. Tämä saa lapsen tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja rennoksi, mikä auttaa uudelleen nukahtamisessa. Hän saattaa jopa nukahtaa itsekseen ilman rauhoittelua, koska se, että hän näkee vanhempansa vierellään, saa hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja hyväksi.

Lapsen täytyy usein saada tuntea vanhempansa hengitys, haistaa tämän tuoksu ja tuntea tämä lähellään. Ihokontakti on pienelle lapselle ideaalitilanne, ja se, että hänet asetetaan nukkumaan pinnasänkyyn liian kauaksi vanhemmista, voi olla ongelma. Kun lapsi ei tunne vanhempiensa läsnäoloa, hän voi kokea olonsa turvattomaksi ja alkaa itkeä. Se, että vanhemmat ovat muutaman metrin päässä, tuntuu vauvasta kuin nämä olisivat toisessa maassa.

Usein vauva rauhoittuu hyvin nopeasti, kun vanhempi pitelee häntä sylissään tai ottaa hänet viereensä nukkumaan. Vanhemmat sydämen syke ja tuttu tuoksu rentouttavat lapsen. Vanhemman läsnäolo auttaa takaamaan vauvan emotionaalisen hyvinvoinnin.

Jos vauvaa ei haluta pitää yöllä vanhempien sängyssä, riittää, että hän on niin lähellä, että hänen kättään voidaan koskettaa. Tämä kertoo lapselle vanhemman olevan hänen rinnallaan koko ajan.

Vanhempi tietää, ettei huoneesta poistuminen tarkoita lopullista lähtemistä, ja hän myös tietää, ettei koskaan kohtelisi lastaan kaltoin. Pieni lapsi ei kuitenkaan ymmärrä tätä.

Kun hän ei enää näe, haista tai tunne vanhempaansa, hän kuvittelee tämän kadonneen lopullisesti. Emotionaalista kipua on helppo välttää olemalla vauvan lähellä niin kauan kuin tarpeen. Aika kuluu nopeasti ja vaiva on lopputuloksen arvoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.