Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein?

Mitä tulee vauvan ruokkimiseen, on tuttipullo siihen useimmiten käytetty väline. Kun tiedät, kuinka puhdistaa tuttipullo oikein, välttyy lapsi tulehduksilta ja muilta komplikaatioilta.
 

Vauvan tuttipulloista ja niiden hygieniasta on tärkeää pitää huolta, jotta lapsen terveys ei kärsi. Aiheeseen liittyy myös useita myyttejä, väittämiä ja väärää tietoa, jotka haluamme kumota. Tämän vuoksi kerromme tänään, kuinka puhdistaa tuttipullo ja muut vauvan ruokailuun tarvittavat välineet oikein.

Eriävistä mielipiteistä ja menetelmistä huolimatta tärkeintä on pitää vauvan tarvikkeet puhtaina bakteereista ja itiöistä. On hyvä muistaa, että pienen lapsen puolustusjärjestelmä on vielä alikehittynyt, minkä takia vauvan elimistö on kyvytön puolustautumaan luonnollisesti mahdollisilta taudinaiheuttajilta.

Koska vauvoilla on tapana laittaa kaikki mahdollinen suuhunsa, heillä on korkea riski saada jokin tulehdus. Tämän takia kaikkien tarvikkeiden kunnollinen puhdistaminen onkin ensiarvoisen tärkeää, etenkin vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein?

On olemassa monenlaisia tapoja puhdistaa tuttipullo, ja  totuus onkin, että ei olemassa yhtä tiettyä kaavaa, jonka mukaan tämä tehtävä tulisi hoitaa.

Tärkeää on muistaa, että tuttipullo täytyy puhdistaa aina heti ruokailun jälkeen. On varmistettava, että pulloon ei jää maidon tai maidonkorvikkeen jäämiä, jotka mahdollistavat vauvan terveydelle haitallisten mikrobien lisääntymisen.

Tuttipullojen ja tuttien sterilointi on kiistanalainen aihe. Jotkut ovat sitä mieltä, että tämä toimenpide ei ole tärkeä, vaan vesi ja mieto pesuaine ovat tarpeeksi tehokkaita puhdistamaan tuttipullon. Myös Maailman terveysjärjestön ja American Academy of Pediatrics -liiton ohjeiden mukaan ei ole merkitystä, steriloidaanko pullo vai pestäänkö se oikeanlaista menetelmää, eli vettä, pesuainetta ja harjaa, käyttäen.

 

Jos vanhemmat haluavat olla täysin varmoja vauvansa tuttipullon hygieniasta, oikea hetki steriloida pullo, on ennen sen ensimmäistä käyttökertaa – tämän jälkeen pullo desinfioidaan vain kerran viikossa.

Joidenkin mielestä sterilointi on hyvä tapa puhdistaa tuttipullo

Tuttipullon sterilointi

Kiehuva vesi

Tämä on yksi edullisimmista ja yleisimmistä keinoista steriloida tuttipullo, ja aina kaikkien saatavilla. Vaikka ratkaisu on taloudellinen, se ei ole nopein tapa vauvan tarvikkeiden puhdistamiseen.

Keitä kattilassa vettä ja aseta siihen tuttipullot, tutit, purulelut ja muut tarvikkeet. Tässä perinteisessä menetelmässä esineiden tulee olla kiehuvassa vedessä noin 20 minuuttia. Kun pullot on steriloitu, ne on käytettävä välittömästi. Jos näin ei tehdä, steriloinnin vaikutus menetetään.

Höyrysterilointi

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia tuttipullojen sterilointiin tarkoitettuja laitteita, jotka puhdistavat höyryn avulla. Niitä on saatavilla eri kokoisina, mutta tavallisesti laitteessa voi puhdistaa neljästä kuuteen tuttipulloa kerralla.

Höyrysterilointilaite on erittäin helppokäyttöinen. Aseta vain pullot laitteen sisään ja napsauta käynnistyspainiketta. Kun sterilointi on suoritettu, pullot voidaan säilyttää samassa säiliössä, jossa ne steriloitiin.

Mikroaaltouunin käyttö

Tätä menetelmää varten tarvitaan sterilointilaite, joka sopii erityisesti mikrossa käytettäväksi. Kyseessä on eräänlainen kulho, jossa on reikiä päällä tai pohjassa, ja jonne lisätään vettä sekä välineet, jotka halutaan steriloida.

Ennen kuin käytät tätä menetelmää, varmista, ettei tuttipullossa tai muissa välineissä ole kolmiota ja PA-merkintää, jotka kertovat, että sterilointi voi vahingoittaa esinettä.

Kylmästerilointi

Kylmästerilointi tunnetaan myös kemiallisena sterilointina. Sterilointiin tarkoitettu tabletti liuotetaan kylmään veteen, jolloin se steriloi veden. Menetelmän haittapuoli on toimenpiteen pitkä kesto – koko prosessi kestää 30-60 minuuttia.

Tabletit ovat kuitenkin helppokäyttöisiä ja käteviä esimerkiksi paljon matkustaville perheille. Tablettien käyttö ei vaadi sähköä, eikä aiheuta vaaratilanteita, koska prosessi suoritetaan kylmällä vedellä.

On hyvä muistaa, että pienen lapsen puolustusjärjestelmä on vielä alikehittynyt, minkä takia vauvan elimistö on kyvytön puolustautumaan luonnollisesti mahdollisilta taudinaiheuttajilta.

Riittääkö pesuaineella ja vedellä puhdistaminen?

Tämä on yleisin vanhempien käyttämistä menetelmistä, sillä tarvittavat ainekset ovat aina käden lähettyvillä. Toimenpide on yksinkertainen, käytännöllinen ja tehokas.

Heti, kun vauva on ruokaillut, pese tuttipullo, jotta sinne ei jää maitoa tai korviketta. Sama tehdään myös pullon tuttiosalle. Pese tuttipullon kaikki pinnat huolellisesti sienellä tai harjalla pesuainetta käyttäen. Ole tarkkana erityisesti reunojen ja kierteiden kohdalla.

On olemassa erityisiä tuttipullojen puhdistukseen tarkoitettuja harjoja, joilla pääsee helpommin eroon ruoanjäänteistä. Ne on muotoiltu niin, että niillä ylettyy paikkoihin, joihin ei käsin tai sienellä pääse.

Tuttipullot voi puhdistaa myös pesuaineella ja vedellä

Kun tuttipullo on pesty, on sen kaikkien osien hyvä antaa kuivua hyvin tuulettuvassa paikassa. Aseta pullot kuivumaan suu alaspäin, jotta kaikki vesi pääsee ulos, ja vältyt pullojen kuivaamiselta. Kuivaamiseen käytetyt liinat nimittäin voivat pitää sisällään tuhansia mikrobeja, jotka sairastuttavat lapsen.

Kun tuttipullon kaikki osat ovat kuivuneet, säilytä ne kosteudelta ja pölyltä suojassa. Jos vauva käyttää useaa tuttipulloa, tee sama toimenpide kaikille pulloille. Näin pidät huolen siitä, että bakteereja ja itiöitä ei pääse kertymään pulloihin.

Ei siis ole olemassa yhtä tiettyä protokollaa, jonka mukaan tuttipullo tulisi puhdistaa. Voit yhdistellä monia eri tapoja ja löytää itsellesi sopivat puhdistuskeinot. Muista, että on olemassa myös hyvin edullisia vaihtoehtoja, jotka auttavat sinua huolehtimaan hygieniasta.

Urgellés-Pérez, Y., & Abellas-La O, M. A. (2012). Algunas consideraciones sobre la alimentación del lactante para la conservación de su salud bucal. MEDISAN.

Aguayo, J., Serrano, P., Calero, C., Martínez, A., Monte, C., & Rello, C. (2000). Lactancia materna. Salud Entre Todos.