Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein?

Mitä tulee vauvan ruokkimiseen, on tuttipullo siihen useimmiten käytetty väline. Kun tiedät, kuinka puhdistaa tuttipullo oikein, välttyy lapsi tulehduksilta ja muilta komplikaatioilta.
Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Vauvan tuttipulloista ja niiden hygieniasta on tärkeää pitää huolta, jotta lapsen terveys ei kärsi. Aiheeseen liittyy myös useita myyttejä, väittämiä ja väärää tietoa, jotka haluamme kumota. Tämän vuoksi kerromme tänään, kuinka puhdistaa tuttipullo ja muut vauvan ruokailuun tarvittavat välineet oikein.

Eriävistä mielipiteistä ja menetelmistä huolimatta tärkeintä on pitää vauvan tarvikkeet puhtaina bakteereista ja itiöistä. On hyvä muistaa, että pienen lapsen puolustusjärjestelmä on vielä alikehittynyt, minkä takia vauvan elimistö on kyvytön puolustautumaan luonnollisesti mahdollisilta taudinaiheuttajilta.

Koska vauvoilla on tapana laittaa kaikki mahdollinen suuhunsa, heillä on korkea riski saada jokin tulehdus. Tämän takia kaikkien tarvikkeiden kunnollinen puhdistaminen onkin ensiarvoisen tärkeää, etenkin vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Kuinka puhdistaa tuttipullo oikein?

On olemassa monenlaisia tapoja puhdistaa tuttipullo, ja  totuus onkin, että ei olemassa yhtä tiettyä kaavaa, jonka mukaan tämä tehtävä tulisi hoitaa.

Tärkeää on muistaa, että tuttipullo täytyy puhdistaa aina heti ruokailun jälkeen. On varmistettava, että pulloon ei jää maidon tai maidonkorvikkeen jäämiä, jotka mahdollistavat vauvan terveydelle haitallisten mikrobien lisääntymisen.

Tuttipullojen ja tuttien sterilointi on kiistanalainen aihe. Jotkut ovat sitä mieltä, että tämä toimenpide ei ole tärkeä, vaan vesi ja mieto pesuaine ovat tarpeeksi tehokkaita puhdistamaan tuttipullon. Myös Maailman terveysjärjestön ja American Academy of Pediatrics -liiton ohjeiden mukaan ei ole merkitystä, steriloidaanko pullo vai pestäänkö se oikeanlaista menetelmää, eli vettä, pesuainetta ja harjaa, käyttäen.

Jos vanhemmat haluavat olla täysin varmoja vauvansa tuttipullon hygieniasta, oikea hetki steriloida pullo, on ennen sen ensimmäistä käyttökertaa – tämän jälkeen pullo desinfioidaan vain kerran viikossa.

Joidenkin mielestä sterilointi on hyvä tapa puhdistaa tuttipullo

Tuttipullon sterilointi

Kiehuva vesi

Tämä on yksi edullisimmista ja yleisimmistä keinoista steriloida tuttipullo, ja aina kaikkien saatavilla. Vaikka ratkaisu on taloudellinen, se ei ole nopein tapa vauvan tarvikkeiden puhdistamiseen.

Keitä kattilassa vettä ja aseta siihen tuttipullot, tutit, purulelut ja muut tarvikkeet. Tässä perinteisessä menetelmässä esineiden tulee olla kiehuvassa vedessä noin 20 minuuttia. Kun pullot on steriloitu, ne on käytettävä välittömästi. Jos näin ei tehdä, steriloinnin vaikutus menetetään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Urgellés-Pérez, Y., & Abellas-La O, M. A. (2012). Algunas consideraciones sobre la alimentación del lactante para la conservación de su salud bucal. MEDISAN.

  • Aguayo, J., Serrano, P., Calero, C., Martínez, A., Monte, C., & Rello, C. (2000). Lactancia materna. Salud Entre Todos.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.