Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa?

Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Juuri syntyneen lapsen iho on hyvin herkkä, minkä vuoksi monet vanhemmat miettivät, miten vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa. Elettyään yhdeksän kuukautta kohdussa lapsiveden ympäröimänä lapsi joutuu syntymänsä hetkellä yhtäkkiä itselleen täysin uuteen ympäristöön. Hänen ihonsa joutuu sopeutumaan nopeasti uusiin olosuhteisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin.

Lapsen iho esimerkiksi joutuu ensimmäistä kertaa kosketuksiin hygieniatuotteiden ja pesuainejäämien kanssa. Tämän lisäksi vauvan täytyy opetella käyttämään vaippaa ja ihoa jatkuvasti koskettavia vaatteita.

Tänään jaamme muutamia perusvinkkejä pienen lapsen ihon hoitamiseen ja hygieniasta huolehtimiseen. Näiden ohjeiden avulla vanhemmat pitävät vauvan ihon kosteana ja estävät sen kesimisen, mikä on tavallinen vastasyntyneiden vaiva.

Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa?

Vastasyntyneen ohut ja herkkä iho joutuu sopeutumaan nopeasti kohdun ulkopuoliseen elämään, ja on tärkeää, että vanhemmat auttavat prosessissa. Raskauden ajan sikiö elää pimeässä ja kosteassa ympäristössä ilman ulkoisia ärsykkeitä. Kohdussa vauvan ihoa lapsiveden kosteudelta suojaa vahamainen lapsenkina. Syntymän hetkellä lapsi altistuu äkillisesti erilaisille aineille ja materiaaleille ja joutuu pois itselleen tutusta ympäristöstä.

Vastasyntyneen ihonhoidossa kannattaa keskittyä seuraaviin neljään asiaan:

  • Älä anna lapsen ihon hautua likaisessa vaipassa.
  • Käytä ainoastaan lapsille tarkoitettuja pesuaineita.
  • Valitse lapsen herkälle iholle helliä vaatteita.
  • Kosteuta lapsen iho päivittäin.

Kerromme seuraavaksi jokaisesta kohdasta yksityiskohtaisemmin.

Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa?

Säännölliset vaipanvaihdot

Vauvan vaippa on tärkeä tarkistaa säännöllisesti, ja likainen vaippa tulee vaihtaa mahdollisimman nopeasti. Tämä minimoi ajan, jonka lapsen iho on kosketuksissa virtsaan ja ulosteeseen. Nämä eritteet ärsyttävät vauvan ihoa ja voivat aiheuttaa kivuliasta vaippaihottumaa.

Suosittelemme käyttämään mahdollisimman imukykyisiä vaippoja, jotta virtsa ei pääse kosketuksiin ihon kanssa. Jos vauvan takapuoli puhdistetaan puhdistusliinoilla, niiden tulee olla hellävaraisia ja lapsen herkälle iholle sopivia. Kemikaalien käyttö on syytä minimoida.

Kylpyhetki

Vauva suositellaan kylvetettävän tai suihkuteltavan 2-3 kertaa viikossa 37-asteisessa vedessä. Tämän lisäksi lapsen kädet ja kasvot pestään päivittäin ja vaippa-alue aina tarvittaessa. Vauvaa voi kylvettää, vaikka napatynkä ei olisi vielä irronnut, mutta tulee olla varovainen, jottei tynkä repeä. Napa ja ihopoimut täytyy kuivata huolellisesti kylvyn jälkeen. Vauvan ensimmäiset kylpykerrat kannattaa pitää lyhyinä, eikä saippuaa suositella käytettävän. Jotkut vanhemmat eivät halua kylvettää vauvaa ennen napatyngän irtoamista, jolloin lapsi voidaan pestä pesusienellä tai -lapulla.

Kuinka vastasyntyneen ihoa kannattaa hoitaa?

Miellyttävät vaatteet

Vastasyntynyt kannattaa pukea puuvillaisiin vaatteisiin. Tietyt materiaalit ja kankaat voivat tuntua aikuisesta pehmeiltä, mutta ärsyttää silti lapsen ihoa. Vastasyntyneen iho ei ole valmis olemaan kontaktissa tiettyjen tekokuitujen ja väriaineiden kanssa. Vaatteiden materiaalin lisäksi tulee kiinnittää huomiota käytettävään pyykinpesuaineeseen. Alle puolivuotiaan vauvan vaatteet ja petivaatteet suositellaan pestävän hajusteettomalla ja hellävaraisella, mielellään lapsille tarkoitetulla, pesuaineella. Huuhteluaineen käyttöä kannattaa välttää, koska siitä jää helposti jäämiä kankaaseen.

Ihon kosteuttaminen

Vastasyntyneen iho on altis kuivumiselle ja hilseilylle. Iho on jatkuvasti uudistuva elin, jonka hilseily on normaalia, mutta liiallista kesimistä voidaan estää kosteuttamalla lapsen iho vauvoille tarkoitetulla voiteella tai öljyllä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.