Alhainen syntymäpaino ja sen vaikutukset lapsen terveyteen
 

Alhainen syntymäpaino ja sen vaikutukset lapsen terveyteen

Alhainen syntymäpaino ja sen vaikutukset lapsen terveyteen

Viimeisin päivitys: 14 elokuuta, 2019

Alhainen syntymäpaino on melko tavallinen ongelma, jota ilmenee vastasyntyneillä vauvoilla ympäri maailmaa. Kyse ei siis ole pelkästään heikoissa oloissa ja vähällä ravinnolla selviytymään joutuvien naisten kohtaamasta asiasta.

Monet tutkimukset ovat selvittäneet alhaisen syntymäpainon suurimpia syitä ja sen mahdollisia haittavaikutuksia lapselle. Tänään kerromme vastasyntyneen alhaisen syntymäpainon yleisimmistä syistä ja tämän tilan aiheuttamista riskeistä vauvan terveydelle.

On huomioitava, että alhainen syntymäpaino liittyy selvästi vastasyntyneiden vauvojen kuolleisuuteen. Yksi merkittävistä syistä painon alhaisuuteen on keskosena syntyminen. Keskosella viitataan ennenaikaisesti syntyneeseen lapseen, jonka syntymäpaino on alle 2,5 kiloa.

Toisinaan taas alhainen syntymäpaino johtuu sikiön kasvun ongelmista kohdussa, mikä aiheutuu riittämättömästä ravinnonsaannista tai muista raskauden aikaisista komplikaatioista.

Mistä alhainen syntymäpaino johtuu?

Alhainen syntymäpaino voi aiheutua vauvan sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä tai raskauteen liittyvistä riskitekijöistä ja komplikaatioista. Vaikka useimmissa tapauksissa alhainen paino onkin yhteydessä äidin saaman hoidon puutteellisuuteen raskauden aikana, joskus se johtuu sikiön synnynnäisistä ongelmista.

Merkittävimpiä syitä alhaiseen syntymäpainoon ovat muun muassa seuraavat:

  • Äidin terveyteen vaikuttavat ongelmat: Aliravitsemus, anemia, huumausaineiden käyttö, alkoholismi, tupakointi tai korkea verenpaine.
  • Sikiöön liittyvät ongelmat: Istukan ennenaikainen irtoaminen, sikiön liian vähäinen hapensaanti tai tulehdukset.
  • Riittämätön äidin hyvinvoinnista huolehtiminen: Huono ravinto, raskaudenaikaisen terveydenhoidon puutteellisuus tai äidin kokema stressi.
  • Muut naisen kehoon vaikuttavat tekijät: Äiti on alle 17-vuotias tai yli 35-vuotias.

Alhainen syntymäpaino ja sen vaikutukset lapsen terveyteen

Alhainen syntymäpaino ja sen terveysriskit

Mitä tulee vastasyntyneen alhaisen painon aiheuttamien riskien vakavuuteen, voidaan todeta, että mitä alhaisempi paino on, sitä suuremmat riskit tilanne aiheuttaa hänen terveydelleen. Ensinnäkin on huomioitava, että lapsen keho ei tällöin ole yhtä kestävä kuin normaalipainoisena syntyneen vauvan. Hänellä saattaa olla ravitsemukseen ja hengitykseen liittyviä ongelmia, ja lisäksi vauvan kehon rasvan vähäisyys saa aikaan sen, että elimistön on vaikea ylläpitää tervettä ruumiinlämpöä.

Hengitysvaikeudet

Tämä on tavallinen ilmiö vauvoilla, jotka syntyvät ennen 34. raskausviikkoa. RDS-tauti eli vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä on hengityselinten sairaus, joka johtuu keuhkojen pintajännitystä alentavan surfaktantin puutteesta. RDS-tautia hoidetaan ylipainehoidolla ja tarvittaessa lisähapella. Vakavammassa tapauksessa hapentarpeen noustessa, surfaktanttia voidaan antaa suoraan henkitorveen.

Neurologiset ongelmat

Lapsen ennenaikainen syntymä lisää aivoverenvuotojen riskiä. Mitä pienempi lapsi on, sitä suuremmassa riskissä hän on. Vaikea aivoverenvuoto johtaa usein liikuntavammaan.

Suoliston ja vatsan ongelmat

Keskosena syntyvän lapsen suolisto ei ole vielä täysin kypsynyt, mikä voi aiheuttaa ongelmia maidon siedossa. Kasvuvaiheessa joillakin lapsilla esiintyy ummetusta. Pienelle osalle keskosista kehittyy nekrotisoiva enterokoliittina tunnettu keskosen suolitulehdus.

Ongelman ruumiinlämmön säätelyssä

Alhainen syntymäpaino ja sen vaikutukset lapsen terveyteen

Kuten jo mainitsimmekin, alipainoisena syntyvän vauvan kehossa ei ole kehossaan riittävästi rasvaa, joka mahdollistaa kunnollisen kehon lämmönsäätelyn. Tämä voi aiheuttaa kemiallisia muutoksia hänen veressään ja hidastaa kasvua.

Retinopatia ja ennenaikainen syntymä

Keskosilla esiintyy toisinaan verkkokalvosairautta, jossa verkkokalvon verisuonten kehitys syntymän jälkeen häiriintyy paikallisen hapenpuutteen vuoksi. Poikkeava uudissuonikasvu voi edetessään aiheuttaa pahimmillaan verkkokalvon irtoamisen ja sokeutumisen. Mitä aikaisemmin vauva syntyy, sitä suurempi riski hänellä on sairastua.

Muita alhaisen syntymäpainon seurauksia

  • Verenkierron ongelmat: Erityisesti alkuvaiheessa keskosen verenkierron tila voi olla epävakaa.
  • Maksan alikehittyneisyys: Se, että maksa ei ole riittävän kehittynyt, tarkoittaa, ettei elin toimi vielä kunnolla.
  • Vastustuskyvyn vaillinaisuus: Vastustuskyvyn puutteen vuoksi vauva on tavallista alttiimpi tulehduksille ja niistä aiheutuville komplikaatioille.
  • Aineenvaihdunnan ongelmat: Pienimmillä keskosilla voi olla ohimeneviä aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia, kuten korkea tai matala verensokeri.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.