Mitä lapselle tulisi pukea päälle päivähoitoon?
 

Mitä lapselle tulisi pukea päälle päivähoitoon?

Tässä artikkelissa kerromme, mitä lapselle tulisi pukea päälle päivähoitoon ja mitä reppuun tai laukkuun tulisi pakata mukaan.
Mitä lapselle tulisi pukea päälle päivähoitoon?
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun lapsi aloittaa päiväkodin tai esikoulun, yksi vanhempien yleisimmistä kysymyksistä on, mitä lapselle puetaan päälle ja mitä reppuun laitetaan mukaan. Ei hätää! Tässä artikkelissa annamme hyviä vinkkejä, jotta sinulla olisi kaikki valmiina suurta päivää varten.

Tärkeimmät asiat valitessasi lapsellesi vaatteita päivähoitoon

Kun valitset sopivia vaatteita päiväkotiin tai esikouluun, on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä: niiden tulee olla tarkoituksenmukaisia ja toimivia. Katsotaanpa tätä tarkemmin.

1. Aseta mukavuus estetiikan edelle

Lasten on erittäin tärkeää saada liikkua vapaasti, jotta he voivat nauttia päivästä enemmän. Valitse siis löysiä ja kevyitä vaatteita, jotka lisäksi helpottavat vaipanvaihtoa. Jos valitset vauvalle bodyn, varmista, että se on helppo avata ja sulkea.

1–3 vuoden ikäinen lapsi tarvitsee mukavat ja joustavat vaatteet voidakseen juosta, hyppiä, kiivetä ja leikkiä vapaasti. Jos lapsi osaa jo käydä potalla, housujen tulisi olla riittävän käytännölliset, jotta hän saa laskettua ja vedettyä ne ylös itse mennessään vessaan.

Sulkijalihaksen hallinta opitaan usein päivähoitoiässä, joten on tärkeää, että lapset oppivat käymään vessassa omineen samanaikaisesti sekä kotona että päiväkodissa.

Siksi suositeltavimmat vaatteet päivähoitoon ovat tarrakiinnitteiset tai kuminauhavyötäröiset housut sekä hengittävät, hieman löysät paidat.

Lapsilla tulisi olla päivähoidossa mukavat ja vuodenaikaan nähden sopivat vaatteet.
Kevyissä, helpoissa ja väljissä vaatteissa lapset pääsevät liikkumaan vapaasti ja nauttimaan leluistaan täysin rinnoin.

2. Valitse aina laadukkaat vaatteet

Lapset hikoilevat paljon päiväkodissa, ja jos heidän ihonsa pysyy kosteana koko päivän, se voi ärtyä ja muuttua kivuliaaksi. Ja mikä pahinta, he voivat kylmettyä, mikä altistaa flunssalle.

Näistä syistä on tärkeää, että pikkulasten vaatteet ovat hyvälaatuisia ja valmistettu mahdollisimman pitkälle luonnollisista materiaaleista. Ne ovat hengittäviä, hypoallergeenisia ja turvallisia lasten herkälle iholle.

3. Valitse pestävät ja kestävät vaatteet päivähoitoon

Joudut lähes varmasti pesemään kaikki lasten vaatteet päivittäin heidän palattuaan päivähoidosta. Siksi kannattaa etsiä vaatteita, jotka kestävät hyvin pesua ja kuivuvat nopeasti.

Vahvat kankaat suojaavat samalla kyynärpäiden ja polvien ihoa kaatumiselta ja hankaukselta.

4. Pakkaa laukkuun tai reppuun vaihtovaatteita

Osta lapselle tilava laukku tai reppu, sillä päivähoitoon on tärkeää ottaa mukaan vaihtovaatteet. Näin lapsi ei joudu olemaan märissä tai likaisissa vaatteissa koko päivää, jos sattuu jokin vahinko.

5. Etsi hyvät kengät

Kätevimmät kengät tai lenkkarit lapsille ovat sellaiset, joissa ei ole nauhoja tai joissa on säädettävä tarranauha. Tämä estää kompastumisen ja kaatumisen.

Lisäksi kannattaa valita hengittävistä materiaaleista valmistettuja kenkiä ja välttää muovisia tai täysin umpinaisia kenkiä. Tämä ehkäisee jalkojen kostumiseen liittyvä vaivoja, kuten sieni-infektioita, rakkoja ja ihottumaa.

Lapsen kannattaa käyttää kenkiä ensimmäistä kertaa jo muutama päivä ennen päiväkotiin menoa, jotta ne muotoutuvat jalkaan ja materiaali pehmenee hiukan.

6. Valitse vaatteet vuodenajan mukaan

Vaikka päivähoidossa käytetään perusasuja, lapselle on valittava viileämpiä tai lämpimämpiä kankaita vuodenajan mukaan. Tämä vaikuttaa myös valittuihin vaatemalleihin, sillä kylmillä ilmoilla on tarkoituksenmukaisempaa suosia pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja, kun taas kuumina kuukausina lyhythihaiset paidat ja shortsit ovat parempi valinta.

Kylmällä säällä lasten tulee käyttää myös sukkia, villatakkia, pipoa, kaulaliinaa ja hanskoja.

7. Vältä koristeita ja asusteita päivähoidossa

Vältä vöiden, hiuskoristeiden tai muiden tarpeettomien asusteiden käyttöä.

8. Pakkaa reppuun vain välttämättömät vaatteet

Kun laitat vaihtovaatteita mukaan laukkuun, älä pakkaa niitä tarpeettoman paljon! Lapsi on päivähoidossa vain joitakin tunteja, joten seuraavat vaatteet riittävät:

  • 1 pari housuja
  • 1 t-paita
  • 1 villapaita, collegepaita tai neule
  • 2 bodya ja 2 ruokalappua (vauvoille)
  • 1 pari sukkia
  • 2 paria alushousuja
  • Jos lapsesi käyttää edelleen vaippoja, laita niitä mukaan riittävästi hoidon ajaksi
Päiväkotiin on hyvä pakata vaihtovaatteita mukaan reppuun.
Lasten reppujen tulee olla riittävän isoja vaihtovaatteille, mutta niitä ei saa ahtaa täyteen tarpeettomilla tavaroilla.

9. Merkitse kaikkiin tavaroihin lapsesi nimi

Lapsen kaikki vaatteet ja tavarat on hyvä merkitä päiväkotiin menoa varten (sekä lapsen yllä olevat että laukkuun menevät vaatteet). Muista, että muilla lapsilla voi olla samoja tai samantyylisiä vaatteita, mikä voi johtaa niiden sekoittumiseen. Merkinnän voi tehdä useilla tavoilla:

  • Merkitse kestävällä tussilla.
  • Leimaa leimasimella ja tekstiilimusteella.
  • Käytä valmiita, silitettäviä nimilappuja.
  • Kirjaile nimet käsin tai koneella.
  • Ompele vaatteisiin värillisiä nauhoja, joihin on kirjoitettu lapsen nimi.

Kerrotaanko minulle, mitä lapselle tulee pukea päälle päivähoitoon?

Tätä miettivät kaikki tuoreet vanhemmat, ja tosiasiassa tämä riippuu kyseisestä hoitopaikasta. Yleensä esikoulusta ilmoitetaan vain, mitä reppuun tulee pakata, ja loput vaatteet vanhempien tulee itse valita.

Paras neuvo tässä tilanteessa on muistaa, että lapsesi haluaa tuntea olonsa päiväkodissa yhtä mukavaksi kuin kotonaan. Toisin sanoen hänen tulee voida leikkiä vapaasti.

Ainoa ero on se, että päiväkodeissa lapset ovat opettajien vastuulla, jotka hoitavat samanaikaisesti useita lapsia, ja siksi käytännöllisintä on laittaa lapselle päälle helposti puettavat ja riisuttavat vaatteet. Tämä helpottaa heidän työtään ja mahdollistaa jokaisen lapsen, myös omasi, tarpeiden huomiomisen samanaikaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.