Valitse lapsen kengät huolellisesti - Äitiyden Ihme - Lapset
 

Valitse lapsen kengät huolellisesti

Valitse lapsen kengät huolellisesti

Viimeisin päivitys: 02 kesäkuuta, 2019

Lapsen kengät tulee valita huolellisesti, sillä hänen kehittyvät jalkansa ovat aikuisen jalkoja herkemmät ja alttiimmat vaurioille. Ajoittain oikeanlaisen kenkämallin löytäminen kauppojen valikoimista voi kuitenkin olla vaikea tehtävä.

Parhaat lapsen kengät ovat mukavat, joustavat ja tarpeeksi kevyet. Tämän lisäksi vanhempien on hyvä pitää mielessä muutama muu kriteeri, jotka riippuvat myös lapsen iästä. Hyvä kenkäpari auttaa lasta omaksumaan hyvän ryhdin, ja tällä taas on ajan mittaan myönteisiä vaikutuksia hänen fyysiseen kehitykseensä.

Valitse lapsen kengät huolellisesti

Alla listaamme tärkeimmät ominaisuudet, jotka kannattaa ottaa huomioon lapsen kenkiä valittaessa.

1. Materiaali

Materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä, sillä se vaikuttaa kengän mukavuuteen ja käyttöikään. Kengät voivat olla kangasta tai nahkaa, kunhan käytetty materiaali on hengittävä, joustava, eristävä ja mukavan tuntuinen jalassa.

Valitse lapsen kengät huolellisesti

Jos päädytään nahkaisiin jalkineisiin, kannattaa varmistaa, että kengissä on nahkapinta sisä- kuin ulkopuolellakin. Nahkainen sisäpinta on varma merkki mukavuudesta ja hengittävyydestä.

“Lapsuudessa tulee aina vastaan tietty hetki, jolloin yksi ovi aukeaa ja päästää tulevaisuuden sisään.”

– Graham Greene

2. Tarra- vai nauhakiinnitys?

Tarrakiinnityksen hyvä puoli on sen helppokäyttöisyys. Riittää, että kengät sujautetaan jalkaan, ja lapsi on valmis kävelemään. Helppous voi olla siinä mielessä myös haitaksi, että lapsen on hyvin helppo riisua itse tällaiset kengät.

Tarrakiinnitys aukeaa solmittuja nauhoja helpommin, eikä tue lapsen jalkaa tarpeeksi etenkään tämän elämän ensimmäisinä vuosina, kun hän vielä opettelee kävelemään. Nauhojen avulla on helppo kontrolloida kenkien kireyttä, joskin nauhojen liian tiukalle solmimista on varottava, jotta kenkä ei purista lapsen jalkaa.

Kengännauhojen haittapuoliin lukeutuu se, että niiden sitominen voi olla toisinaan vaikeaa, kun lapsi ei halua pysyä paikallaan. Nauhojen sitomisen opettelu on myös joillekin lapsille hankalaa. Nauhakenkiä käytettäessä narut täytyy muistaa sitoa hyvin, jotta solmu ei aukea ja aiheuta lapselle kompastumisvaaraa.

3. Mikä koko?

Liian pienet kengät puristavat lapsen jalkoja ja liian suuret jalkineet tekevät kävelystä vaikeaa ja aiheuttavat muita ongelmia. Hyvä tapa löytää sopivan kokoinen kenkä lapselle on seuraava:

  • Poista kengän sisäpohja, aseta kenkä maahan ja pyydä lasta asettamaan jalkansa kengän sisään. Huomaa, että lapsen varpaiden ei tule ylittää kengän leveyttä.
  • Lapsen pisimmän varpaan ja kengän kärjen välissä tulisi olla noin senttimetrin verran kasvuvaraa.

4. Korkeat vai lyhyet varret?

Matalavartiset kengät eivät ole paras vaihtoehto pienelle lapselle, vaan lapsen jalat hyötyvät enemmän hyvän tuen antavista korkeista varsista. Vauvoilla on aina lattajalat, sillä jalan kaari kehittyy vasta myöhemmin. Vasta, kun kaari on kehittynyt – noin neljän vuoden iässä – kannattaa alkaa käyttää matalavartisia jalkineita.

Kuinka valita vauvalle sopivat kengät ensiaskeleiden ottamiseen?

Ensimmäisinä elinkuukausina vauvalla ei juuri ole käyttöä kengille, vaan erilaisten töppösten virka on lähinnä suojata vauvan jalkoja kylmältä ja mahdollisilta vaurioilta.

Valitse lapsen kengät huolellisesti

Kun vauva alkaa olla kävelyiässä, hänen ensimmäisten kenkiensä päätehtävä on tukea hänen yrityksiään nousta jaloille ja kävellä omin neuvoin. Lasten käyttöön suositellaan kenkiä, jotka tukevat heidän jalkojensa normaalia kasvua ja kehitystä.

Lapsen iästä riippumatta kannattaa aina valita oikean kokoiset ja ohutpohjaiset kengät, joissa on noin senttimetrin verran kasvunvaraa varpaan päästä kengänkärkeen mitattuna. Lapsen kenkiä joudutaan vaihtamaan tiuhaan tämän jalkojen kasvaessa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.