Koska on aika lopettaa vaippojen käyttö? - Äitiyden Ihme
 

Koska on aika lopettaa vaippojen käyttö?

Koska on aika lopettaa vaippojen käyttö?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2021

Lapset kehittyvät asteittain. Tänään puhumme vaiheesta, jolloin on aika lopettaa vaippojen käyttö. Potalla käymisen opettelu on yksi lastemme ensimmäisten elinvuosien tärkeimmistä haasteita ja saavutuksista. Sekä vanhempien että lapsen tulee osallistua potalla käymiseen liittyvään harjoitteluprosessiin, ja tärkeintä on, että tämä tehdään oikeaan aikaan.

Miksi potalle opettelu on niin tärkeää?

Vaipat ovat esine, jota vauvasi käyttää eniten. Ne ovat ensimmäinen synnytyksen jälkeen käytettävä apuväline, ja voidaan jopa sanoa, että lapsen turvallisuudentunne syntyy osittain tämän niin sanotun uuden ruumiinosan ansiosta. Lapsen voi olla vaikeaa lopettaa vaippojen käyttö, etenkin jos vaipoista vieroittamista yritetään väärässä kehitysvaiheessa. Kun vieroitusprosessi alkaa, lapsi lähestyy itsenäisyyden vaihetta ja alkaa tiedostaa omaa kehoaan ja sen toimintoja. Potalla käymisen opettelu johdattaa vauvan uuteen sosiaalisen ja emotionaalisen kehityksen vaiheeseen. Lapsi menettää esineen, joka aiemmin toi hänelle turvaa, mutta saavuttaa uudenlaisen vapauden tunteen.

Koska potalle opettelu tulisi aloittaa?

Lasten kehitys on jatkuva prosessi. Vanhemmat saattavat tehdä isojakin muutoksia seurauksia miettimättä. Asiaa edes ymmärtämättä, voimme vanhempina auttaa lastamme kasvamaan, mutta myös aiheuttaa heille harmia. Jos emme tiedä, koska on oikea vaihe ja aika lopettaa vaippojen käyttö, saatamme tahtomattamme aiheuttaa lapsellemme emotionaalisia ja sosiaalisia vaikeuksia, jotka voivat vaikuttaa jälkikasvumme elämään jopa aina aikuisuuteen asti.

Vauva istuu potalla

Tunnistaaksemme tämän vaiheen, tulee varmistaa, että seuraavat asiat ovat tapahtuneet:

  • Paras aika potalle opettelun aloittamiseksi on 18-24 kuukauden iässä, kunhan lapsen kehityksessä ei ole havaittu biologisia tai fysiologisia epäsäännöllisyyksiä.
  • Vauva on saavuttanut neurologisen kypsyyden, mikä mahdollistaa itsensä kontrolloimisen.
  • Lapsen tulisi pystyä tunnistamaan, onko vaippa märkä tai onko sen tekstuuri muuttunut.
  • Lapsen tulee pystyä huomaamaan, jos jokin aiheuttaa hänelle epämukavuutta.
  • Lapsi haluaa matkia vanhempiaan wc:n käytön suhteen.

Jos nämä kriteerit pitävät paikkansa lapsen kohdalla, voidaan potalle opettelu aloittaa ja lopulta lopettaa vaippojen käyttö. Saadaksemme selville, onko lapsemme tässä vaiheessa kehitystä, voimme esimerkiksi antaa hänelle runsaasti nesteitä ja odottaa muutaman tunnin nähdäksemme, kuinka lapsi reagoi tuntiessaan tarvetta pissata. Lapsi saattaa antaa meille merkin esimerkiksi koskettamalla vaippaansa, ottamalla tietyn ilmeen tai alkamalla liikkua tietyllä tavoin. Tällainen toiminta osoittaa lapsen olevan tietoinen kokemastaan ja siitä, että lapsi on vaiheessa, jossa ei enää tarvita vaippoja.

Koska on aika lopettaa vaippojen käyttö?

Jos lapsi itse ymmärtää tarpeen virtsata tai ulostaa, voidaan puhua sulkijalihaksen hallinnan impulssista. Hallinnasta ei ole minkäänlaisia merkkejä, jos ihminen ei itse ymmärrä tätä tarvetta. Lapsia ei tulisi pakottaa sellaiseen kehitysvaiheeseen, johon hän ei vielä ole luonnollisesti saapunut. Esimerkiksi rakon hallinnan ensimmäisessä vaiheessa lapsi antaa ymmärtää olevansa märkä siinä vaiheessa, kun tarve pissata on jo ohi.

Myöhäisemmässä vaiheessa lapsi ilmoittaa pissaavansa paraikaa. Seuraavassa vaiheessa lapsi varoittaa meitä ennen kuin virtsaaminen alkaa. Kun voimme olla varmoja, että lapsi on kokenut kaikki kolme vaihetta, on aika lopettaa vaippojen käyttö ja alkaa opetalla potalla käymistä.

Pidä mielessä, että tämä prosessi on hidas, mutta lapsi kehittyy jatkuvasti. Osoita kiinnostusta, tarkkaile lapsesi sinulle antamia merkkejä ja rohkaise lasta kilteillä sanoilla ja eleillä. Kehu lasta jokaisesta pienestäkin edistysaskeleesta rohkaistaksesi häntä ja varmistaaksesi kehityksen myös jatkossa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.