Ihonvärin muutokset vastasyntyneillä - Äitiyden Ihme
 

Ihonvärin muutokset vastasyntyneillä

Vastasyntyneen ihon väri muuttuu, kun vauva kypsyy ja verenkierto muuttuu. Lue lisää täältä.
Ihonvärin muutokset vastasyntyneillä
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 28 elokuuta, 2023

Ihonvärin muutokset vastasyntyneillä johtuvat kehon erilaisista tapahtumista ja tilanteista. Jotkut niistä voivat jopa olla merkkejä jostain ongelmasta. Vauvan pysyvän värin kehittymisessä voi kestää useita kuukausia. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja näistä muutoksista.

Miksi vastasyntyneen ihonväri muuttuu?

Vauvan synnyttyä ihonvärin muutokset liittyvät läheisesti tämän ympäristöön ja terveyteen. Nämä ovat olosuhteita, jotka ovat yleensä ihan normaaleja, elleivät ne kestä liian kauan.

Siniset kädet ja jalat

Akrosyanoosi on vastasyntyneen jalkojen ja käsien sininen sävy. Synnytyksen jälkeen tämä tila on yleinen ja sitä havaitaan muutaman ensimmäisen tunnin aikana. Tämä väri syntyy, koska happi ja veri priorisoivat kiertonsa tärkeämpien kehonosien kautta, kuten keuhkojen, aivojen ja munuaisten, jalkojen ja käsien sijaan.

Ajan myötä vauvan keho tottuu verenkiertodynamiikkaan, joka sillä on tulevaisuudessa. Se voi kuitenkin tapahtua myös tilapäisesti, jos esimerkiksi vauvalla on kylmä kylvyn jälkeen.

Ihonvärin muutokset vastasyntyneillä ovat normaaleja.
Syanoosia voi esiintyä kaikkialla kehossa tai vain tietyillä alueilla, ja se antaa vauvalle sinertävän värin. Tämä johtuu siitä, että punasolut eivät kuljeta tarpeeksi happea elimiin tai kudoksiin.

Violetit huulet ja kynnet

Blue baby -oireyhtymä tai sinisen vauvan syndrooma on tila, joka havaitaan vauvan syntyessä tai ensimmäisten elinkuukausien aikana. Tärkein ominaisuus on ihon sinertävä tai violetti väri, jota kutsutaan syanoosiksi. Merkittävimmät syanoosin alueet ovat ne, joissa iho on ohuin, kuten huulet, sormenpäät ja korvalehdet. Syanoosia voi esiintyä koko kehossa tai vain kasvoilla tai suun ympärillä.

Keltainen iho

Keltaisuus näkyy iholla tai silmänvalkuaisissa. Useimmissa tapauksissa väritys alkaa kasvoista ja leviää sitten rintaan, alavatsaan ja jalkoihin. Kellertävä väri syntyy, koska keho hajottaa punasoluja, mikä on normaali prosessi vastasyntyneillä.

Tämän hajoamisen tuote on bilirubiini, joka metaboloituu maksassa ja aiheuttaa keltaisen värin. Tämä pigmentti häviää itsestään. Joskus vastasyntyneen maksa ei kuitenkaan pysty metaboloimaan bilirubiinia tarpeeksi nopeasti.

Vaaleanpunainen tai punertava iho

Vastasyntyneiden iho on usein punertava tai vaaleanpunainen. Tämä väritys johtuu verisuonista, jotka näkyvät vauvan herkän, ohuen ihon läpi. Tämä sävy ei ole lopullinen, vaan keho tuottaa enemmän luonnollista pigmenttiä lopullisen värin saamiseksi. Lisäksi vastasyntyneillä voi olla värikkäitä syntymämerkkejä, kuten portviiniluomia.

Kalpea iho

Syntyessään vauvoilla on alikehittynyt verenkiertojärjestelmä, joten on yleistä, että heidän ihollaan on erilaisia sävyjä. Mikroverisuonten kehitys kestää noin 4 kuukautta syntymän jälkeen. Vauvojen melaniinipitoisuus on puolestaan pienempi kuin aikuisilla auringonsäteille altistuneessa ihossa.

Vastasyntyneillä voi olla vaalea iho, koska heidän ihokerroksensa eivät ole vielä täysin kehittyneet. Tämän seurauksena niissä ei ole tarpeeksi melaniinia tuottaakseen lisää väriä.

Milloin pitäisi mennä lääkäriin?

Jotkut ihonvärin muutokset vastasyntyneillä voivat viitata terveysongelmiin ja vaatia lääkärinhoitoa. Jos purppurainen sävy ei katoa itkujakson jälkeen, se voi olla merkki epäkypsästä verenkiertoelimistöstä tai hengitysvaikeuksista. Siinäkin tapauksessa, jos vauvalla on huulten, kynsien ja ihon syanoosi.

Sydänvauriot aiheuttavat syanoosia vauvoilla, koska veren happitasot ovat alhaisemmat kuin niiden pitäisi olla.

Vastasyntyneen iho ja sen epäkypsyys

Vastasyntyneen ihon sävy muuttuu vauvan kypsyessä ja kun vauvan verenkierto muuttuu. Vauvoilla on myös erittäin ohut iho ja he ovat herkkiä äärimmäisille lämpötiloille. Ensimmäisen vuoden jälkeen ihon pinta alkaa täysin kypsyä ja muuttua toimivaksi ja paksummaksi, ja tällöin se toimii luonnollisena eristeenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fluhr JW, Darlenski R, Taieb A, Hachem JP, Baudouin C, Msika P, De Belilovsky C, Berardesca E. Functional skin adaptation in infancy – almost complete but not fully competent. Exp Dermatol. 2010 Jun;19(6):483-92. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.01023.x. Epub 2010 Mar 23. PMID: 20353516.
  • Steinhorn RH. Evaluación y manejo del neonato cianótico. Clin Pediatr Emerg Med . 2008; 9 (3): 169-175. doi: 10.1016 / j.cpem.2008.06.006
  • Mitra S, Rennie J. Neonatal jaundice: aetiology, diagnosis and treatment. Br J Hosp Med (Lond). 2017 Dec 2;78(12):699-704. doi: 10.12968/hmed.2017.78.12.699. PMID: 29240507.
  • Piazza J, Douin C, Bodson L, Ghuysen A, D’Orio V. Le cas clinique du mois. Syndrome du bébé bleu: la vérité cachée au fond du puits [Blue baby syndrome: the source of the truth]. Rev Med Liege. 2014 Apr;69(4):175-9. French. PMID: 24923096.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.