Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila - Äitiyden ihme
 

Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila

Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2020

Vastasyntyneen saapuminen elämäämme johtaa moniin kysymyksiin lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikaisista välttämättömistä tarpeista. Osa näistä kysymyksistä liittyy lapsen hygieniaan ja pesuun. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä siihen, kuinka teet vauvasi kylpyhetkestä erityisen hetken teille kummallekin, ja kerromme myös, mikä on kylpyveden ihanteellinen lämpötila.

Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila

Kehon lämmönsäätely on fysiologinen toiminto. Se määritellään kyvyksi ylläpitää tasapainoa lämmön tuottamisen ja poistumisen välillä, jotta kehon lämpötila pysyisi normaalina. Vauvojen keskimääräinen ruumiinlämpö on 36,5-37,5 astetta.

Vauvat ovat huomattavasti herkempiä lämpötilan vaihteluille kuin aikuiset, ja niinkin arkisen asian kuin kylpyhetken aikana on tärkeää ottaa huomioon niin huoneen kuin vedenkin lämpötila. Kodin sisälämpötilaksi suositellaan 20-25 astetta, jotta lapsella on tarpeeksi lämmin. Kylpyveden lämpötilan tulisi puolestaan olla noin 37 celsiusastetta.

Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila

Usein kysytyt kysymykset

Seuraavaksi vastaamme eräisiin peruskysymyksiin, joita kuulemme niin äideiltä kuin iseiltäkin silloin, kun he aloittavat vastasyntyneidensä kylvetykset.

Kuinka usein vauva tulee kylvettää?

Ensinnäkin on pistettävä merkille, että tämä riippuu kunkin vauvan olosuhteesta ja kunkin maan tavoista. Mutta vauvaa ei kuitenkaan suositella kylvetettäväksi hänen ensimmäisten elinpäiviensä aikanaEnsimmäinen kylpyhetki saa odottaa.

Kun ajatellaan yksinomaan hygieniaa, niin esimerkiksi Espanjassa muutaman kuukauden ikäinen vauva kylvetetään tyypillisesti kerran tai kaksi kertaa viikossa. Tämä johtuu siitä, että vauvat eivät ylipäätään juuri likaannu päivän aikana ennen kuin he alkavat ryömimään.

Lasten puhtaudesta huolehtiminen muuttuu tärkeämmäksi vasta sitten, kun he alkavat ryömimään. Vauvan kädet ja kasvot tulisi pestä huolellisesti, unohtamatta myöskään muualla vauvan kehossa olevia mahdollisia poimuja. Puhdista vauvan genitaalialueet hellävaraisesti jokaisen vaipan vaihdon yhteydessä.

Toisaalta taas monissa muissa maissa vastasyntyneen päivittäinen kylvettäminen on paljon yleisempää. Jotkut vanhemmat ovat tehneet kylvetyksestä päivittäisen rutiinin, koska he kokevat sen rentouttavan vauvojaan.

Myös monet lääkärit suosittelevat päivittäistä kylvetystä, eivätkä ainostaan siksi, että se takaa vauvan hyvinvoinnin, mutta myös siitä syystä, että se vahvistaa kasvatusvanhempien suhdetta lapsiinsa ja auttavat lasta nukahtamaan paremmin.

Eräs huomionarvoinen vinkki vauvan kylvettämisessä on se, että sinun ei tulisi yrittää upottaa vauvaa veteen täysin ennen kuin napanuora  on irronnut kokonaan. Sitä odotellessa voit puhdistaa vauvaa hellävaraisesti kostealla pesusienellä.

Kuten mainitsimme yllä, asia siis riippuu perheen omista mieltymyksistä. Päivittäisissä kylvetyksissä ei ole ongelmaa niin kauan kuin vain käytät erityistä vauvoille tarkoitettua saippuaa, joka ei ärsytä tai vahingoita vauvan erittäin herkkää ihoa.

Vauvan kylpyveden ihanteellinen lämpötila

Mikä on paras tapa kylvettää vauva?

Seuraavaksi annamme sinulle joukon ohjenuoria, jotka tekevät lapsesi kylpyhetkestä varmasti helpompaa. Pienen huomioimisen ja hellyydenosoitusten kautta tulet huomaamaan, että kylpyajasta tulee yksi niistä hetkistä, jolloin nautit vauvasi seurasta kaikista eniten.

  1. Varmista, että sinulla on kaikki kylpemiseen tarvittavat välineet: pyyhe, puhtaat vaihtovaatteet, vaippa ja saippuaa. Tarkista kylpyhuoneen lämpötila, jotta vauvallesi ei tule kylmä.
  2. Täytä kylpyamme. Suositeltu määrä on noin 5-7 senttimetriä lämmintä vettä, joka ei ole liian kuumaa.
  3. Varmista, että vauvasi löytyy turvallisesti ammeen läheltä, eikä hänellä ole vaatteita.
  4. Kasta vauva veteen hyvin hellävaraisesti varmistaen aina samalla, että toinen kätesi tukee vauvan päätä ja niskaa, sillä nämä ovat hyvin herkkiä alueita. Valele vauvan kehoa vedellä aina silloin tällöin, jotta vauvalle ei tule kylmä. Tärkeintä on varoa, että vauva ei liukastu, niele vettä tai satuta itseään mitenkään.
  5. Käytä saippuaa niin vähän kuin mahdollista, sillä se on ulkoinen aine, joka voi vahingoittaa ihoa. Pese vauvan hiukset hellävaroen märkää pesupyyhettä käyttäen. Suojele ja puhdista vauvan kasvot ja silmät vanutupolla. Pese vauvan genitaalialueet usein. Tosin toisin kuin mitä saatat luulla, niin tämä alue ei vaadi yhtä läpikotaista pesua kuin vauvan kehon muut alueet.
  6. Nosta vauva pois ammeesta hyvin varovaisesti. Kiedo hänet pyyhkeeseen, jossa on mieluusti myös huppu, ja kuivaa hänet hellävaroen. Jos huomaat vaippa-alueella kuivaa ihoa, levitä alueelle kosteusvoidetta.

Vauvan hygieniasta huolehtiminen on elintärkeää eritoten hänen ensimmäisinä elinkuukausinaan myös hänen terveytensä vuoksi, sillä kylpeminen on pääasiallinen tapa torjua tiettyjä tartuntatauteja. Kylvetyksistä voi myös tulla eräitä parhaista hetkistä tässä vaiheessa lapsuutta, sillä se on yhteistä rentoutumisen ja hauskanpidon aikaa vauvasi kanssa. Ja kuten huomaat, kaikki on kiinni vain harjoittelusta ja näiden yksinkertaisten neuvojen noudattamisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.